Guercino, Umbrele Barocului
 
 
 Giovanni Francesco Barbieri (1591 – 1666), cunoscut sub numele de Guercino (saşiul ) s-a născut în Italia la Cento, un orăşel aflat între Bolonia şi Ferrara. Autodidact, este primit în ucenicie de  pictorul Benedetto Gennari, aparţinând şcolii Bolonese . Pe la  1615 este pomenit şi lăudat de marele Ludovico Carracci. De la acesta  pictorul învaţă tehnica folosirii culorilor stridente aplicate în stil Veneţian , în plus aprofundează maniera de expunere a temelor religioase.  
Guercino produce două pânze de mari dimensiuni: " Elijah hrănit de corbi" şi " Samson prizonier la Filistini"  ambele pentru cardinalul Serra, trimisul papal la Ferrara. Aceste pânze se aseamănă mult cu lucrările naturaliste ale lui Caravaggio deşi este cert că cei doi nu se cunoşteau. Pictată în 1620 în stil prebaroc pânza " Elijah hrănit de corbi" este plină de mişcare şi excitaţie. Profetul aşezat, este învelit în draperii voluminoase, răsucit parcă de nişte linii de forţă invizibile. Totul este instabil, fluid. Lumina tremură reducând claritatea. Umbre adânci înghit detalii, în schimb părţile luminate strălucesc puternic. 
 
O altă pânză dramatică este " Păstorii Arcadiei" (1618) . De o compoziţie tumultoasă , plină de energie care stă în contrast cu pânzele ulterioare , inspirate de Guido Reni, care sunt mai optimist tratate , cu calm şi claritate.
Guercino este recomandat papei Gregorius XV instalat la Bolonia. Trimis la Roma 
( 1621-1623) artistul devine extrem de productiv , se cunosc frescele "Aurora" la vila Ludovisi, plafonul din San Crisogno (1622) , un portret al papei Grigorius şi " Altarul  sfântului Petronilla " executat pentru Vatican , considerat a fi capodopera sa. 
După moartea lui Gregorius XV, Guercino se întoarce acasă la Cento. În 1626 începe câteva fresce în Domul Piacenza. Cariera sa de după 1629 este bine documentată de cartea Libro dei Conti di Casa Barbieri , o agendă la zi ţinută de Guercino şi fratele său Paolo Antonio Barbieri . Între anii 1618-1631 un tipograf Giovanni Battista, produce 67 de gravuri  după lucrările din tinereţe ale lui Guercino, nepomenite în Libro dei Conti. În 1642,  ca urmare a decesului lui Guido Reni, Guercino îşi mută atelierul la Bolonia unde devine pictorul principal al oraşului.  Va produce ( în 1655) altarul Sfântul Luca cu Madona şi copilul Isus. Familia Corsini comanda pentru 300 ducaţi " Flagelarea lui Crist" tablou finisat în 1657.
 
Tabloul "Purificarea Virginei" ( 1654) demonstrează o distanţare substanţială  de operele din tinereţe. Tabloul radiază calm şi  renunţare. Figurile stau ca nişte blocuri paralele cu  planul picturii.
O lumină delicată umple spaţiul interior, umbrele sunt transparente şi nu interferează cu obiectele peste care cad. Accentul este pus pe demnitate şi claritate. 
 Schimbarea de stil în paleta pictorului se petrece la Roma pe la 1620, critică şi clienţii îl presau spre o orientare clasică . Francesco Scannelli scrie în 1657:  "Adesea Guercino a fost criticat de cei care vedeau personajele sale înecate într-o umbră densă . Unii considerau că pânza este neterminată sau că artistul nu a fost capabil să redea o fată sau o acţiune mai dificilă. Astfel pictorul s-a văzut nevoit să-şi satisfacă clienţii şi   pretenţiile criticii, trecând la o tratare clasică, mai uşoară , mai puţin baroca decât ar fi vrut. 
Rapid la mâna Guercino realizează 106 altare în biserici, şi 144 de picturi majore. Mai face multe desene în cerneală, sau cu cretă roşie. În plus, desena peisaje, caricaturi, şi făcea schiţe pentru plăcerea sa personală. Desenele lui Guercino sunt celebre pentru stilul lor curgător, rapid şi caligrafic combinat cu linii, puncte, striuri paralele care dau umbre sau produc forme curioase . Guercino a continuat să picteze şi să predea arta picturii până la moartea sa în 1666. 
AG 2013
 
  
 
 
 
 

Vizualizări: 479

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Monica Rohan pe Septembrie 9, 2013 la 10:29pm

Aceasta nici măcar greșeală nu era, îmi pare rău că n-a trecut mai lin, normal să scape câteun semn „săltat” din tastatură... Așadar, iar, iertare-mi fie... O seară faină vă doresc!

Comentariu publicat de Monica Rohan pe Septembrie 9, 2013 la 10:07pm

Da, știu, Dominique. Oricum, aveai dreptate. Era corect. Eu nu am fost destul de explicită.

Comentariu publicat de Dominique Iordache pe Septembrie 7, 2013 la 4:59pm

Scuze, Monik! Eu sunt cu obsesia acordurilor :))

Comentariu publicat de Dominique Iordache pe Septembrie 7, 2013 la 4:59pm

Scuze, Monik! Eu sunt cu obsesia acordurilor :))

Comentariu publicat de Dominique Iordache pe Septembrie 7, 2013 la 4:59pm

Scuze, Monik! Eu sunt cu obsesia acordurilor :))

Comentariu publicat de Dominique Iordache pe Septembrie 7, 2013 la 4:58pm

Scuze, Monik! Eu sunt cu obsesia acordurilor :))

Comentariu publicat de Adrian Grauenfels pe Septembrie 7, 2013 la 12:56pm

Multumesc de atentionare , am corectat. Exista o lege Murrphy .. oricate greseli ai gasi corectand un text , mai ramane una nedetectata.

Comentariu publicat de Monica Rohan pe Septembrie 7, 2013 la 11:56am

Scuze! Nici nu mi-a trecut prin minte că ar fi vreo greșeală!

Îmi pare rău, Dominique. Am subliniat o cifră , acolo s-a strecurat o „grabă” de redactare (în text apare 1926, în loc de 1626), am vrut să atenționez cât mai discret, dar...nu poate fi vorba de greșeli, mă încântă textele d-lui Grauenfels, de fiecare dată.

Comentariu publicat de Dominique Iordache pe Septembrie 6, 2013 la 9:50pm

Este bine acolo, Monica:(el) incepe cateva... :)

Comentariu publicat de Adrian Grauenfels pe Septembrie 6, 2013 la 9:06pm

La Ermitaj o expozitie temporara ( pana in Octombrie) prezinta pe Guercino si pe Carravagio cu mare fast si imbulzeala a publicului.

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor