GUINNESS BOOK. Tricolorul de 7 hectare, cel mai mare drapel în bernă!

 

N-am fost în stare să impunem însemnele naţionale în judeţele Harghita şi Covasna, dar o facem la Clinceni, pe un câmp...

 

Nu cred în tricolorul de 7 hectare şi 5 tone. Mai mult, îmi stârneşte sentimente de indignare şi revoltă. Mi se pare un spectacol jalnic şi denigrator, care ignoră (din prostie, din viclenie, din necunoaştere sau cu bună ştiinţă) sensul şi semnificaţia unui drapel. Oricare ar fi cauza, efectul este o ruşine.

 

În cea mai simplă şi mai tehnică definiţie de dicţionar, drapelul este o bucată de pânză sau de mătase (într-una sau în mai multe culori, adesea cu o emblemă sau cu o stemă) prinsă de un băț și reprezentând semnul distinctiv al unui stat, al unei unități militare, al unei organizații, asociații etc.; steag. * Expr. A fi sub drapel = a servi în armată. A lupta sub drapelul cuiva = a lupta sau a milita pentru cineva sau pentru ceva. A ține sus drapelul = a) a milita cu tărie pentru o idee, o cauză etc.; a rămâne fidel unei cauze; b) a se comporta exemplar într-o acțiune, într-o împrejurare. A ridica drapelul luptei pentru... = a începe lupta sau acțiunea pentru..."

 

Drapelul nu este, după cum se vede, o simplă „bucată de pânză sau de mătase”. Cu atât mai puţin drapelul naţional, care reprezintă un simbol al identităţii, ceea ce impune un ritual (sau un protocol, dacă acceptăm terminologia diplomatică) al arborării. Căci drapelul SE ARBOREAZĂ, nu se întinde pe jos.

 

Revin la dimensiuni. Un drapel de 7 hectare ar trebui să aibă o semnificaţie pe măsură. O victorie, un îndemn, o chemare, un strigăt de luptă, coerente cu dimensiunile. Cele 7 hectare şi 5 tone de drapel naţional, întinse pe jos, la Clinceni, vor celebra - ce? Victoria de la Roşia Montană? Victoria de la Oltchim? Nimicirea sistemului feroviar şi al reţelei spitalelor CFR? Războiul gazelor de şist împotriva României? Legea exproprierii poporului român? Victoria cui, împotriva cui?

 

Este o imensă fanfaronadă patriotardă, în toată această tevatură mediatică, făcută doar pentru a intra în Cartea Recordurilor... Şi Mihai Eminescu a intrat în Guiness Book (cu Luceafărul) pentru cel mai lung poem de dragoste din istorie, dar asta a fost o consecinţă, o judecată a prezentului, care nu poate evalua decât cantitativ. Eminescu nu şi-a propus să intre în Cartea Recordurilor, el a intrat fără voia sa, dovedind, tot fără voia sa, că poate fi campion şi în paradigma gândirii contemporane. Dar, încă o dată, nu a făcut-o pentru a-şi arăta „muşchii”. Antena 3, sau Dan Voiculescu, sau cine i-o fi învăţat - da. Şi nu oricum, ci recurgând la cel mai înalt simbol al identităţii noastre: drapelul naţional.

 

Pe lângă ridicolul expunerii (o ţară care-şi arată muşchii, deşi nu mai are decât scheletul, şi nici acela întreg), iniţiatorii se mai şi erijează în portdrapel al naţiei. Niciun strop de smerenie, de îngrijorare că ar putea comite un sacrilegiu, niciun licăr de onestitate în fapta lor. Au confiscat, pur şi simplu, din Piaţa Universităţii, simbolul identităţii resuscitat de Cezar Avrămuţă (Stegarul Dac), au văzut că are impact, că i-a ajutat să câştige alegerile (aveau, deci, şi „expertiza”, şi „feed-back”-ul) şi s-au gândit să facă unul mai mare, pentru uzul propriu. Unul foarte mare, cel mai mare!

 

Atât au înţeles ei din gestul lui Cezar: mărimea. N-au observat că acel tricolor - cel mai mare şi mai persistent, într-adevăr, din câte au însoţit vreodată protestele din România - este un drapel care FLUTURĂ, pentru că e un drapel ÎNĂLŢAT, nu e un drapel întins pe jos. N-au avut atâta minte, sau atâta cultură istorică, să înţeleagă că un drapel care nu flutură e un drapel mort.

 

Tricolorul, ca orice drapel naţional, este afirmativ doar atunci când e înălţat. Când e coborât, înseamnă că e în bernă, e semn de doliu naţional. Iar când e întins pe jos poate însemna mult mai mult şi mult mai rău: invitaţia de a-l călca în picioare sau doliul absolut al unei naţiuni.

 

Aşadar, tricolorul de 7 hectare şi 5 tone, întins pe jos, pe un câmp, la Clinceni, riscă să consacre, la nivel de Cartea Recordurilor, doliul absolut al României. Sau umilirea absolută. Sau amândouă.

 

P.S. El, Cezar Avrămuţă, ar fi meritat campania media de la Antena 3, măcar pentru simplul motiv că le-a pus pe tavă o idee gata expertizată. Dar ştie, oare, Antena 3 că "Stegarul Dac" a rămas fără casă? Sau că a făcut greva foamei 40 de zile? Ştie, bineînţeles... Dar Antena 3 nu mai e demult AICI. E la Clinceni...

Sursă: certitudinea.ro

Vizualizări: 783

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Ionescu Miron pe Iunie 1, 2013 la 6:27pm
Comentariu publicat de grecu constantin pe Mai 30, 2013 la 7:03pm

Pentru noi românii,tricolorul este talismanul care ne-a purtat noroc,de-alungul vremii!La Mănăstirea ,,Petru Vodă''pe un perete exterior este Harta României cu conturul tricolor!Aşi face un tricolor cât o Românie să pansez cu el sufletele îndurerate ale familiilor care şi-au pierdut fiii,ale munţilor care au rămas golaşi de păduri!

Comentariu publicat de caterina scarlet pe Mai 30, 2013 la 6:02pm

tricolorul este parte din conștiința poporului român. l-al purtat cu sfințenie în războaie, se scoate la parade, se pune pe instituțiile de stat, eroii se înmormântează cu tricolorul împodobindu-le sicriul, se ridică sub cupolă când ne calificăm la competiții internaționale,  e la graniță, e la forurile internaționale pus acolo ca să ne identificăm ca prezență, e pe decorații, stemă pe diplome și alte hârtii emise de statul român. e o cinste să vorbim despre el, să îl purtăm,  să ne gândim la el. și totuși...am asistat într-un parc bucureștean  la o paradă organizată de primăria zonei. celor din parc și s-au împărțit stegulețe executate artizanal de vreo firmă rudă cu primăria. eu eram cu nepoata și căruțul la o porție de soare și ocupam un șoc pe o bancuță. alături de mine o doamnă îi povestea ceva altei doamne gesticulând cu stegulețul destul de nepatriotic. hârtia a zburat din băț și bățul s-a apropiat maladiv de aproape de ochii mei protejați de ochelarii permanenți ce îi posed. ceea ce m-a scârbit până la greață a fost descoperirea făcută la dezmembrarea simbolului național. stegulețele erau puse pe suport de frigărui .

acum urmează ceva ce am vrut să scriu pe pagina mea și nu am dat curs primei intenții spunându-mi că nu interesează pe nimeni ce spune nepoata mea, cea din căruțul de adineauri. acum are aproape de șapte ani și își exprimă anumite gânduri în legătură cu diverse aspecte care o frământă sau pur și simplu o fascinează. pe o pagină albă desena steagul. zice:uite Nini, tricolorul!

-vai ce frumos l-ai făcut!- mă minunez eu dar o și atenționez.l-ai făcut...invers. albastru e la lance, urmează galbenul și roșul flutură în vânt.

fata a făcut o mutră destul de sugestivă ca să arate că e în mare dificultate

-păi dacă e albastru, galben, roșu de ce în toate cântecele și poeziile se spune:roșu galben și albastru e al nostru tricolor?cine a greșit, eu în desen sau poeții în cântec?

Comentariu publicat de Andrei A. RADU pe Mai 28, 2013 la 10:05pm

Chiar atâta de greu este de priceput de ce a fost făcut acest drapel, simbol național, da, și sacru pentru români, la care UNII sa-u gândit,l-au construit, l-au arătat în țară,ba l-au și promovat internațional? Vi se pare înjositor că a apărut în Guiness Book? Da, această carte are și cea mai mare sarma înscrisă acolo, cel mai lung cârnat, etc. Dar acestea sunt capitole separate, cu altă însemnătate, având comun faptul că PROMOVEAZĂ un grup, o țară.E totuși muncă acolo, sacrificiu și abnegație și...bucuria reușitei. Poate în curând  (văd că are șanse), va apărea acolo și cel mai încuiat individ, și cel mai invidios și...cel mai cârâitor. Totuși, pe lângă acesta, cel mai mare bulz este absolut mai respectabil.

Comentariu publicat de ilie adrian pe Mai 28, 2013 la 6:28pm

 Ce intrebari stupide va puneti;dar nu raspundeti la nici o intrebare de a mea.

Credeti ca Malus Dacus,care a murit sub drapel,a rezolvat vreo problema fizica sau geometrica de-a dumneavoastra?

Pe cine credeti ca pacaliti cu aceste false probleme?Poporul roman?

O idee stupida si idioata.Altii au varsat sange sub drapel si nu au comentat ..."acru"Si nici nu au cerut ca altii sa o faca,ci doar sa ii respecte,si sa respecte sfantul tricolor.

 Este prea "acru"pentru dumneavoastra cand va spun ca icoana sfanta nu se pune in closet ca sa te inchini la ea?

Comentariu publicat de Andrei A. RADU pe Mai 28, 2013 la 9:50am

Să discutăm...puțină fizică și...geometrie, eventual.Poate și un pic de bun simț, că doar ĂIA au avut o idee și au pus-o în practică, așa cum s-a putut, cu nuște costuri deloc neglijabile. Alții stau pe tușă și comentează...acru.

Bun, agățăm drapelul de 350/220 metri pe turnul de dispersie de la Baia Mare, care are...350 de metri înălțime.Vă imaginați cum ar arăta? Ar fi nevoie de cel puțin Burj al Khalifa, de 890 metri înălțime, drept catarg. În plus, cine întinde drapelul? Poate un uragan! Și apoi, greutatea de 5 tone, oare nu face să se rupă materialul sub propria lui greutate? Etc...

Comentariu publicat de ilie adrian pe Mai 28, 2013 la 12:29am

  Recordul de a fi bou este cel mai tare record doborat vreodata,validat si omologat de Guinness Book.Cine ar vrea sa concureze ,insa ,la acest titlu,la acest record?Cred ca domnii care au avut ideea cu steagul...in mod sigur.

 Revin si ma intreb: - De ce nu?

Tot eu imi raspund:- Pentru ca este un insemn sacru al poporului roman.Nu apartine doar acelor oameni,ci intregului popor(si a acelor care au murit sub el,si a acelor ce au sa vina)Nu poti pune candela in closet si sa te mai si inchini la ea.

 Daca tot vor sa bata un record,de ce nu se apuca sa ridice o piramida mai mare ca cea din Egipt ,din Giza?

  In Spania multe persoane au steagul national la geam.In romania nu intalnesti asa ceva.In Spania,mai precis in Madrid in Plaza Serrano este un steag imens arborat.In Bucuresti nu ai asemenea steag arborat.De ce sa avem unul pe camp?Oare nu mai avem pic de mandrie? Oare este necesar sa ne vindem sufletul pe nimic?

Comentariu publicat de Miron Manega pe Mai 27, 2013 la 11:05pm

Lingura e făcută ca să mămânci cu ea, pixul să scrii cu el, paharul să bei cu el, preşul să-l pui pe jos, drapelul să fie arborat. Deci nu mie trebuie să-mi spuneţi să arborez un drapel de 7 hectare, pentru că nu eu am avut ideea de a intra în Guinness Book cu cel mai mare steag din lume (după cea mai mare sarma şi cel mai lung cârnat). Dar dacă mă întrebaţi curat, fără ironie, dacă aş avea unde să arborez un tricolor de 220/330 metri, ei, bine, da! Se poate arbora, există această posibilitate, dar nu interesează pe nimeni, pentru că scopul nu era de a celebra patriotismul, ci de a intra în Cartea Recordurilor. Şi, apropo, de momentul ales, pe 27 iunie 1600, Mihai Viteazu l-a învins pe Ieremia Movilă la Bacău, realizând, în fapt, proiectul Unirii Mari. Nu prea au menţionat acest detaliu istoric, la Antena 3. Or fi uitat...

Revin la arborarea drapelului de 7 hectare şi 5 tone... Acest tricolor, ca să însemne ceva, prin verticalitatea lui, poate fi arborat în inima Ardealului. Mai exact, AICI!

Comentariu publicat de Andrei A. RADU pe Mai 27, 2013 la 10:30pm

Distinsul autor al articolului să arboreze un steag de 7 hectare și....jos pălăria!

Comentariu publicat de Florina Marin pe Mai 27, 2013 la 9:59pm

Cele trei culori ale steagului national se regasesc in multe alte posturi, pe diverse obiecte, de ce n-ar fi si pe camp? Desigur ca nu le tin partea, pentru ca sunt multe lucruri mai importante in neregula, fata de care umila mea indignare nu are nici o putere. Spre exemplu, de mai multe ori am semnalat aici in retea prezenta unui utilizator care propune "realizarea lucrarilor de licenta"...erau si de doctorat la inceput...ce mai vorbim de steag???? Au vazut si administratorii si tot degeaba... unde traim??? (http://reteaualiterara.ning.com/profile/lucraredelicenta )

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor