HANUKA, sărbătoarea luminilor la evrei, 1/2 - 9 decembrie 2010

Hag Hanukah Sameach!

https://www.youtube.com/watch_popup?v=xDV_reO930A&vq=medium#t=18

Hanuka, sărbătoarea de inaugurare, sau sărbătoarea Macabeilor, se celebrează timp de 8 zile și este cunoscută și ca sărbătoarea luminilor. Ea a fost instaurată de către Iehuda Macabeul împreună cu frații săi și sfatul bătrânilor din Iudeea în anul 165 î.e.n., ca să fie prăznuită în fiecare an, cu bucurie și veselie, în amintirea purificării Templului și a sfințirii altarului.

Cu trei ani înainte, în aceeași zi, regele Siriei, Antiochus Epifanes, ordonase ca pe altarul Templului din Ierusalim să se aducă jertfe idolului grec Zeus Olimpius.

Antiochus IV Epifanes (Ilustrul), care în literatura rabinică are porecla ”ha`rasha”, cel rău, domnea la Antiochia (azi Antakia, în Turcia, la nord de granița cu Libanul), care a fost capitala regatului seleucizilor, o rămășiță a cuceririlor lui Alexandru Macedon. Regatul a fost mai târziu anexat imperiului roman de către Pompei (64 î.e.n.).

În urma unei campanii militare în Egipt, pe drumul de întoarcere în Siria, Antioochus Epifanes a trecut prin Ierusalim, unde a jefuit trezoreria ș a prădat Templul de obiecte de cult scumpe, făcute din aur. Aceasta a provocat puternice manifestări anti - heleniste și o rezistență pasivă în rândurile populației.

Ierusalim, Turnul lui David

București

Pentru a pune capăt acestor manifestări, un decret regal a proclamat desființarea religiei iudaice, anularea Shabatului și a sărbătorilor, interzicerea circumciziei și obligația evreilor de a aduce jertfe idolilor greci instalați în Templu. Datorită politicii sale de helenizare forțată, Antiochus Epifanes a provocat în Iudeea revolta Macabeilor (168 î.e.n.)

Antiochus Epifanes

Spre marea surprindere a tiranilor greci, bâtrânul Matitiahu, din familia Hashmonaim, împreună cu fii săi, în special Iehuda Macabeul, au organizat o rezistență activă și apoi au distrus două armate mari trimise să înăbușe răscoala, în anul 165 î.e.n. Ca urmare a acestor victorii, Iudeea și-a redobândit independența, Ierusalimul a fost eliberat, Templul curățat și a fost înălțat un nou altar.

Surse talmudice atribuie originea celor 8 zile de sărbătoare și obiceiului de a ilumina și decora casele și lăcașurile de rugăciune unui miracol care, potrivit legendei, s-a întâmplat la inaugurarea Templului și a altarului purificat. Se spune că preoții, revenind în Templu după răscoală, au găsit o foarte mică rezervă de ulei special preparat pentru a fi ars, dar, datorită unui miracol, candelabrul sfânt nu s-a stins timp de opt zile, până când a putut fi preparat un alt ulei.

În vechime se aprindeau 8 lumânări în prima seară de sărbătoare și apoi câte o lumânare mai puțin, rămânând doar o singură lumânare în ultima zi. Obiceiul s-a schimbat cu timpul și astăzi se începe cu o lumânare în prima seară, numărul lumânărilor crescând în fiecare zi și ajungându-se la 8 în ultima seară. În sinagogă se citește din Thora, în afară de pericopa ”va`ishev” ( a locuit), și capitolul din Numeri despre darurile la sfințirea altarului în pustiu, precum și versetele din Numeri în legătură cu sfeșnicul de aur realizat în timpul peregrinărilor evreilor în deșert.

Sărbătoarea de Hanuka este menționată și în Noul Testament ca sărbătoarea de târnosire a Templului. După unii, obiceiul creștin de a aprinde lumânări și de a decora un pom de Crăciun, precum și sărbătoarea americană a recunoștinței (Thanksgiving Day) au fost influențate de sărbătoarea evreiască a luminilor.

De Hanuka se joacă diferite jocuri. În antichitate nu se obișnuiau amuzamente cu jocuri în timpul de relaxare. În Mishna sunt menționate jocurile cu zaruri. În Perioada helenistă au fost introduse în Iudeea jocuri de origine greacă, în special atletismul ș tragerea la țintă cu arcul. În ultima perioadă a celui de-al doilea Templu, jocurile cu zarui au fost adoptate de evrei cu toată opoziția categorică a autorităților rabinice.

În Evul Mediu, sub influența popoarelor din Europa, autoritățile rabinice au fost mai indulgente și în cazul unor evenimente speciale - nunți sau sărbători (Purim sau Hanuka) - se admiteau jocurile și chiar cărțile de joc.

Un joc foarte răspândit, în special de Hanuka, este cel cu titirezul (”sevivon”, în idiș ”dreidel”, probabil de la germanul ”drehen”, a se învârti).

Este vorba de un cub din metal, lemn sau plastic, care se învârtește. Pe cele patru fațete sunt gravate literele ת.ש.ג.נ. inițialele cuvintelor ”nes gadol haia șam” (o mare minune s-a întâmplat acolo). Fiecare literă are o valoare numerică și cine acumulează mai multe puncte câștigă. Se mănâncă sufganiot (gogoși) și levivot, un fel de chifteluțe de cartofi. (IRVING - NELU, TEPER, MINIMUM nr.201 - Decembrie 2003 - Pagina 72, Israel)

Imagini: http://www.google.com

Vizualizări: 1622

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de seul alexandru decebal pe Decembrie 4, 2010 la 5:00am
Oricăte mesaje ţi-aş transmite ele nu vor reuşi să -mi inmănuncheze nicicănd sentimentul unic al preţuirii şi stimei ce ţi-le port cunoscăndu-te doar,vai,numai pe această cale dar apreciindu-te prin comentariile ,de fiecare dată,excelente simţite de mine cu inima ,sufletul şi găndul!
Comentariu publicat de seul alexandru decebal pe Decembrie 2, 2010 la 5:34am
Sarbatoarea Luminilor sa-ţi aducă în suflet,,o fărămă din aura ei sfăntă!",licărul de fericire pe care (îl meriţi)ţi-l doreşti şi un gănd senin pentru Romania! cu mult drag, decebal alexandru seul
Comentariu publicat de Sânziana Batişte pe Decembrie 1, 2010 la 10:44pm
Gânduri luminoase tuturor celor care sărbătoresc Luminile !
Pace şi bucurie !
Comentariu publicat de Domnita Frisan pe Decembrie 1, 2010 la 7:53pm
Hanuka sa lumineze sufletul si gandul,cerul si pamantul!Sarbatori luminate!
Comentariu publicat de Lucian-Zeev Herscovici pe Decembrie 1, 2010 la 4:27pm
Multumesc pentru urari. Aceleasi urari din partea mea, sarbatoarea de Hanuka, Sarbatoarea Luminilor cu bucurie. Si La multi ani, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.
Comentariu publicat de Lucretia Berzintu pe Decembrie 1, 2010 la 1:25pm
Mulțumim frumos pentru urări, Ileana! La mulți ani, tuturor românilor din Australia și de pretutindeni, de Ziua Națională a României!
Comentariu publicat de ILEANA CUDALB pe Decembrie 1, 2010 la 12:42pm
Hag Hanuka Sameah Flory, tie si tuturor prietenilor mei din Israel. Lumina in casele si in sufletele voastre, va doresc
Comentariu publicat de Lucretia Berzintu pe Decembrie 1, 2010 la 10:21am
Mulțumesc pentru urare, dragă Petruța!
HAG HANUKA SAMEAH!
Cu lumină în suflet și-n tot ce te-nconjoară!
Inspirație pe mai departe!
Comentariu publicat de petruta rosu pe Decembrie 1, 2010 la 8:31am
IAR EVREILOR DE PRETUTINDENI, " HAG SAMEAH " - HANUKA 5771
Comentariu publicat de petruta rosu pe Decembrie 1, 2010 la 8:26am
Lucretia iti urez " LA MULTI ANI TIE SI ROMANIEI ! "

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor