HARDUL GRI ŞI ALTAR ÎN ŢARA HAŢEGULUI

 

Întoarcerea fiului risipitor în Ţara Haţegului

 

Scriitorul Ion Scorobete a lansat volumul de poezii, în ediţie bilingvă (română şi franceză), Circumferinţa hardului gri, în data de 3 iulie, la Muzeul Ţării Haţegului, din oraşul Haţeg, carte apărută la Editura Eurostampa, Timişoara -2013.

La eveniment au participat mai mulţi iubitori de poezie şi frumos, precum şi scriitori din judeţul Hunedoara sau din ţară: Radu Igna, Gligor Haşa, Eugen Evu, Ion Urdă, Dumitru Hurubă,  Lucian Alexiu, Ioan Barb, Raul Constantinescu, Constantin Stancu, Aurelian Sârbu şi alţii.

Directorul Casei de Cultură  Haţeg, domnul Cristinel Bătrâncea a fost o gazdă primitoare şi a prezentat evenimentul, încercând să modereze pasiunea scriitorilor pentru poezie şi pentru frumos, un demers destul dar greu pentrucă fantezia acestora e greu de stăpânit. A fost asistat de Grec Sâmu, custodele muzeului şi pasionat de arta populară din Ţara Haţegului, iar domnul Demian Viorel, viceprimar al oraşului a participat cu evident interes la această manifestare, girând interesul administraţiei locale pentru faptele de cultură din ţinut.

Lucian Alexiu a prezentat pe larg opera scriitorului Ioan Scorobete, a pus accentul pe originalitatea acestuia şi pe munca desfăşurată pentru aducerea la lumină a fenomenului Traian Vuia,  erou al romanului scris de sărbătorit, Zbor interior.

Poet şi prozator, Ion Scorobete s-a născut la 26 mai 1947 în satul Meria, (Hunedoara), macat ca născut în Ţara Haţegului. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Autorul s-a prezentat pe scurt, înţelegând că haţeganii vor recunoaşte în el un reprezentant de seamă al Culturii de Haţeg.

După absolvirea ciclului gimnazial la Scoala generală din Densuş (1961), urmează cursurile unor licee la Hunedoara (1965-1967) şi Făget (Timiş, 1969-1971). Absolvent al Şcolii speciale de biblioteconomie (Bucureşti, 1971-1973).

Este licenţiat al Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti.

Ion Scorobete a prezentat pe scurt colaborările sale la revistele “Orizont”, “Luceafărul”, “Poezia”, ”Familia”, “Tribuna”, “Convorbiri literare”, “Banat”(Lugoj), “Reflex”, “Argeş”, “ProSaeculum”, “Astra”, “Steaua”, “Scrisul Românesc”, “Nord Literar”, “Dacia literară“, “Signum” (Dresda, Germania) etc.

Şi-a reamintit de anul debutului, versuri sub pseudonimul Romulus Mitu-Meria în revista “Orizont” (1973).

A menţionat cărţile publicate: Baricada cu îngeri. Poeme, Timişoara, 1994; Dragoste şi alte păsări de pradă. Poeme, Timişoara, 1996; Ziua tip vagon. Poeme, Timişoara, 1997; Cavalerul după-amiezii. Roman, Timişoara, 1998; Noaptea orgoliilor. Roman, Timişoara, 1999; Biblioteca de zgomote. Poeme, Iaşi, 2000; Pădurile celeste. Poeme, Deva, 2003; Îngerul de faianţă. Roman, Timişoara, 2004; Zbor interior. Roman, Timişoara, 2006; Mierea de pelin. Poeme, Timişoara, 2007; Îmblânzitorul de sfere, Poeme. Timişoara, 2008; Imperiul mărunt. Poeme, Timişoara, 2010; Elemente de contur. Poeme, Cluj-Napoca, 2011; Exerciţii de singurătate, volum bilingv romano-albanez, Bucuresti, 2011; Trup si suflet, antologie poetica bilingva (albaneza-romana), traducere Baki Imeri, Bucuresti, 2012

A ţinut să precizeze că este membru activ şi a înfiinţat fundaţia culturală “Traian Vuia”,  a editat corespondenţa inventatorului român, precum şi un volum de eseuri despre viaţa şi creaţia lui Traian Vuia, opera acestuia făcând obiectul unui studiu al cărui rezultat este şi trilogia Decolarea, din care a apărut volumul “Zbor interior”.

Ioan Scorobete a ţinut să promită celor prezenţi că în anul următor va apărea un nou volum despre marele român Traian Vuia.

În stilul caracteristic, Dumitru Hurubă a ţinut să facă un portret agreabil al omului şi scriitorului Scorobete, punctând cu umor geografia unei opere originale. Eugen Evu, în intervenţia sa a pus accentul pe cultul prieteniei la acest scrib de Haţeg, evidenţiind multe din evenimentele la care au participat, mai ales Tabăra de creaţie de la Lunca Cernii, locul unde s-a format ca om şi artist Scorobete, nume semnificativ pentru locuitorii Ţării Haţegului. Un loc „altar”, termen care depăşeşte sensul mundan şi imediat al cuvântului.

Scriitorul Gligor Haşa a făcut o scurtă prezentare a familiilor care au dominat viaţa socială şi culturală din acest ţinut mirific al României, menţionând şi marea familie Scorobete.

La finalul manifestării Ioan Scorobete a dat autografe, s-a întreţinut cu iubitorii de poezie, a admirat exponatele din Muzeul Ţării Haţegului, reamintindu-şi de anii copilăriei.

Iancu Badiu, pasionat de cultura de Haţeg a făcut fotografii şi a notat evenimentul pentru o viitoare carte despre oraşul de la poalele Muntelui Retezat.

Ioan Urdă a dedicat o epigramă scriitorului, creionând cu umor întâmplările petrecute anii anteriori la Tabăra de Creaţie din Lunca Cernii. Într-o atmosferă destinsă şi luminoasă, Ioan Scorobete s-a despărţit cu greu de cei prezenţi, promiţând o reîntoarcere la matcă, reîntoarcerea fiului risipitor în Ţara Haţegului.

Eugen Evu, a ţinut să menţioneze semnificaţia hardului gri – creierul artistului, labirintic implicat în cunoaşterea prin poezie…

 

 

Vizualizări: 240

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Moldovan V. Dorin pe Iulie 8, 2013 la 1:42pm

Multumim.

Respect celor ce nu uita.

Comentariu publicat de grecu constantin pe Iulie 5, 2013 la 5:31pm

Felicitări!

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor