M-am întristat la fel de mult cum mi-ar fi murit o rudă dragă la aflarea veştii că marele regizor, actor şi om politic, SERGIU NICOLAESCU nu mai este printre noi. Era pe undeva de aşteptat la acest deznodământ, avea 82 de ani, ani pe care i-a trăit intens. De altfel, simţind „pasărea cu clonţ de rubin” apropiindu-se de Domnia sa, acesta în mod elegant şi-a luat rămas bun de la colegii din Parlamentul României.

       Deşi era inginer la bază, pasiunea vieţii lui a fost cinematografia. Primele legături cu cinema-ul le-a avut la vârsta de 30 de ani şi ceva când a realizat la I.O.R. Bucureşti, unde lucra, un dispozitiv de filmat sub apă. A continuat apoi în domeniul acesta fascinant ca operator, apoi regizor şi actor! A reuşit pentru că deviza după care s-a ghidat a fost: „Am vrut, am muncit  mult pentru asta!” şi iată că trăgând linie, noi, astăzi, putem spune fără nici o tăgadă ca a reuşit.

       Sergiu Nicolaescu  a împins cinematografia românească cu o sută de ani înainte, a înfiinţat o şcoală de cascadori cum nu mai există în lume, ne-a făcut prin filmele sale să ne simţim mândri de originile noastre dacice şi latine. Deşi timid din fire, domnul Sergiu era un curajos cum rar mai găseşti în România. A participat la Revoluţia din decembrie 1989 în primele rânduri, de altfel luând cuvântul în Parlament a şi spus o frază care mi-a rămas întipărită în minte, referitor la acele zile: „Oamenii laşi de la Revoluţie vor să fie curajoşii de acum!”, apropo de miile de revoluţionari existenţi sau închipuiţi.

         A murit un mare patriot român pentru că deşi a avut posibilitatea să rămână de mai multe ori în occident, românul Sergiu Nicolaescu s-a întors mereu acasă. A avut ambiţia să demonstreze că filmele lui, în număr de peste 60 în 45 de ani de carieră artistică (alt record greu de egalat în România vreodată!) fac faţă pieţei cinematografice mondiale. A crezut în steaua lui şi nu s-a înşelat, deoarece filmul „Dacii” se studiază de studenţii de la regie în America, ţara filmului!

        A debutat cu filmul numit „Scoicile nu au vorbit niciodată” şi a continuat cu mari capodopere pe care vi le spun din minte: „Dacii”, „Noi cei din linia întâi”, „Mihai Vitezul”, „Mircea cel Mare”, seria de filme poliţiste în care juca rolul comisarului Moldovan, „Ultima noapte de dragoste”, „Ciuleandra”, „Supravieţuitorul”, „Pocher” şi „Carol I”. Special am lasat la urmă super comedia „Nea Mărin miliardar” un film care a fost vizionat de milioane de telespectatori.

      Se spune că pe platoul de filmare era un dur, iar Szabolcs Cseh, şeful cascadorilor afirma că: „Filmările cu Nicolaescu erau mai grele decât însuşi un război adevărat.” A lucrat şi după terminarea filmărilor s-a împrietenit cu toţi marii actori pe care i-a avut România şi îi sunt recunoscători pentru pasul înainte făcut în carieră datorită lui: Amza Pellea, Florin Piersic, Gheorghe Dinică, Jean Constantin, Draga Olteanu Matei, Mircea Albulescu, Vladimir Găitan, George Mihăiţă, Sebastian Papaiani, Ilarion Ciobanu, Cristian Şofron şi mulţi, mulţi alţii.

         Mă bucură faptul că reţelele de socializare au trimis mii de mesaje de condoleanţe şi apreciere a personalităţii marelui cineast, dar parcă era mai bine să fim uniţi ca popor înainte de a dispărea fizic acest bun naţional numit Sergiu Nicolaescu. Dumnezeu să-l ierte şi să-l aşeze lângă marii regizori ai lumii. Şi aşa cum a spus actorul Ion Dichiseanu, lui Sergiu „Îi lipsea doar coroana...”

 

                                                                                   Gelu DRAGOŞ

Vizualizări: 47

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de GELU DRAGOŞ pe Ianuarie 5, 2013 la 11:26am

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor