Icoane romanesti la Pisa (Peccioli, Museul "F.Bigazzi")

Putem vorbi despre o memorie a timpului? Dar desptre viitorul acestuia ?!

Suntem invitati sa aflam raspunsul la aceste intrebari la Pisa, mai precis in oraselul medieval Peccioli, la Museul icoanelor rusesti "Francesco Bigazzi" in care o sala intreaga e destinata icoanelor vechi romanesti. Cu orgoliu pot afirma ca sunt cele mai luminoase si mai stralucitoare lucrari ale colectiei diplomatului florentin.  "Sfantul Mitrofan al Voronetului", "Cruce romaneasca", "Sf.Paraschiva" - Transilvania 1960, "Sf.Gheorghe", "Sf. Elisabeta" 1849, "Maica Domnului" cu istoricul icoanei 1868, "Isus" 1799, "Sfanta Treime" 1857, "Maica Domnului" 1857 sunt doar cateva dintre cele mai importante lucrari presentate aici intr-un impecabil decor arhitectonic studiat cu grija de arhitectii locului, Guiggi si Catarsi.

Museul a fost inaugurat la 24 noiembrie 2000 in urma unui acord intre primaria orasului si colectionistul F.Bigazzi, ziarist si reporter detasat la Moscova, representant cultural pentru Consulatul Italiei.

Icoanele romanesti sunt presentate alaturi de alte piese reprezentative pentru perioada sec. XVIII - XX ( circa 75 de lucrari ) provenite din diferite locuri, leagane milenare ale crestinismului: Grecia, Muntele Athos, Ucraina, Rusia, Armenia, Balcani.

Un alt grup de exponate e format din cruci, icoane si obiecte din bronz datate din sec. XV - XX ( alte 75 de piese tipice Vechiului Testament, icoane pictate, cruci si tripticul Deesis).

Muzeul gazduieste expozitii ocazionale de icoane si alte obiecte de cult provenite de la diferite muzee sau colectii particulare iar perspectiva oferita de locul in care e amplasata cladirea e pe masura celor mai inalte exigente estetice.

Peisajul din jur are cu siguranta inefabilul inspirat de profilul maicii Domnului ...

Vizualizări: 123

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor