In Memoria .... Profesorului de filozofie,logica,economie si pshihologie.... Dumitru Danut Ursache

•Dascălul ,nascut pe 18 octombrie 1952 - a decedat sîmbătă, 27 martie, în timpul unei excursii cu elevii de la Colegiul Economic-din Piatra-Neamt, la Băile Felix
• Era unul dintre cei care a militat ca fostul Liceu de Constructii să devină Colegiu Economic
• „A iubit oamenii, natura, era îndrogostit de munte, de Ceahlău în general... Îi plăcea să pescuiască, să înoate, să aibă initiativă“, a declarat Liviu Rusu, colegul si prietenul lui Dumitru Ursache •


Lumea dascălilor nemteni este mai săracă de la sfîrsitul săptămînii trecute, de cînd profesorul Dumitru D. Ursache, care preda la Grupul Scolar Economic Administrativ, s-a stins din viată.


A iubit natura, oamenii, elevii si ultimele clipe din viată si le-a petrecut alături de ei. În week-end-ul trecut, dascălul a mers alături de alti trei colegi si un grup de 50 de elevi de la Economic într-o excursie de trei zile la Băile Felix. La nici 58 de ani, Dumitru Ursache a suferit un stop cardio-respirator, care l-a luat dintre cei dragi. Sfîrsitul i-a venit în timpul noptii, fiind găsit fără suflare dimineata, de către colegi.


Dumitru D. Ursache si-a început activitatea de dascăl la fosta Casă de Copii Băieti din Piatra Neamt, după care s-a transferat la Liceul de Constructii din acelasi oras. A fost si dascăl la actualul Colegiu National Petru Rares, iar în 1990 a făcut toate demersurile pentru ca Liceul de Constructii să devină Liceul Economic, fiind astfel primul director al unitătii cu noul nume. A rămas profesor al Grupului Scolar Economic Administrativ pînă la sfîrsitul vietii.


Dumitru D. Ursache a fost doctor în filosofie, obtinînd acest titlu cu o lucrare despre Lucian Blaga. În decursul anilor a publicat mai multe cărti :

„Introducere în filosofia lui Lucian Blaga“ Editura Crigarux, Piatra Neamţ, 2005, p. 122.,
„Paradisul papagalilor“ (lucrare în care prezintă activitatea pe care a desfăsurat-o la Casa de Copii Băieti),
„Pentagrama sau ironia sortii“,


Ultima carte publicata...„Casa în cer“ (o colectie de articole pe care le-a publicat în diverse reviste). 2009


Acum lucra la o altă carte, la al cărei final n-a mai apucat să ajungă. „Vom face tot ce ne stă în putere pentru ca si această ultimă carte la care lucra să vadă lumina tiparului.


Este o mare pierdere pentru noi si pentru toti cei care l-au cunoscut. De-a lungul carierei de dascăl a scos zeci de elevi care au obtinut rezultate remarcabile la competitii care mai de care mai prestigioase. A însămîntat în sufletele elevilor săi dragostea pentru filosofie, logică, economie. Si el, ca persoană, a avut rezultate deosebite la toate unitătile de învătămînt pe care le-a frecventat, în tară sau în străinătate. Se mîndrea cu reusitele propriilor elevi la olimpiadele nationale. A iubit oamenii, natura, era îndrogostit de munte, de Ceahlău în general... Îi plăcea să pescuiască, să înoate, să aibă initiativă. Si această excursie la Băile Felix l-a atras. Din nefericire a fost ultima pentru el“, a declarat prietenul lui Dumitru Ursache, profesorul Liviu Rusu.


Condoleante familiei...Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace....!


Trupul neînsufletit al dascălului de la Economic a ajuns ieri la Zănesti,jud.Neamt... unde va fi înmormîntat, marti, 30 martie 2010.

Vizualizări: 244

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Gabriela Ene pe Noiembrie 26, 2010 la 11:36pm
Nu mi-a fost profesor... ci var din partea sotului....
Comentariu publicat de Mircea Draganescu pe Noiembrie 26, 2010 la 3:30pm
Admirabil gestul unui discipol. Profesorul tău va fi fericit în eternitate....!

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor