IN MEMORIAM FILIP TĂNASE (18. 09.1928 - 01. 11. 2010)

Filip Tănase

Copertă carte

Prefaţă

Iată încă o carte menită să ne încânte sufletul, să ne facă mai frumoşi şi să smulgă din veşnicie o clipită mai lungă, prin care numele autorului va supravieţi posteriorităţii încă o vreme. Cartea lui Filip Tănase: Universul nuanţelor în arta cuvintelor, având un titlu cu pretenţii, este un studiu monografic despre propria sa creaţie. Fiind o lucrare de sinteză asupra vieţii artistice bucureştene, un zbor de cuc peste cetate, s-ar cuveni prezentată într-un studiu mai detaliat, dar spaţiul şi timpul nu ne permit, de aceea voi realiza o sinteză a sintezei.

Trăind în lumea intelectuală a Bucureştiului, ajungând la venerabila vârstă de peste 82 de ani, autorul devine un martor al istoriei, prezentând, sau reînviind în faţa noastră fapte, locuri, situaţii uitate sau neştiute de marele public. În calitate de umorist incurabil, de observator şi cronicar al lumii artistice, de moralist şi teoretician al acesteia, de cercetător şi istoric al artelor frumoase, autorul ne oferă o carte de mărturisiri despre propria sa creaţie, dar şi despre mediul artistic de la noi, bogat cu mari valori spirituale, despre condiţia artistului într-un mod ostil şi neprielnic, insensibil la creaţii artistice, fie ele superbe sau unice. De aceea şi cartea aceasta este ca o perlă căzută în mare, ca un meteor luminând în trecere un univers de întuneric.

Autorul, ca om al scrisului, trăitor prin redacţiile ziarelor şi cărţilor din capitală, mişcându-se în mediul artistic ca observator al epocii, evocă după ani şi ani cu nostalgie, în această carte document localuri (“Capşa” şi “Broasca verde”), edituri (“Scena şi Ecranul”), reviste (“Teatru”, “Cinema”, “Flacăra”), cu artiştii respectivi ai condeiului, scenei şi ecranului, imortalizaţi de autor în epigrame şi umor ritmat, în aforisme, maxime şi cugetări personalizate numite “filipisme scurtisme”, deplângând această lume dispărută, a “Micului Paris” dispărut şi el. Iată câteva “filipisme”: “Unii putrezesc în cimitirile eroilor, alţii în fotoliile parlamentarilor, de unde-şi conduc afacerile”. “Unii-s hărţuiţi de viaţa mizeră, alţii de amantele lor de-o vârstă cu nepoatele, care-i atrag în insulele Virgine, Malibu etc.” (Drama celor trei olimpuri muribunde).

Văzând lumea prin ochii umoristului, Filip Tănase, întocmeşte două tabele cu nume de artiste ale scenei şi ecranului care au promovat şi prezentat umorul privitorilor şi ale căror nume se termină în “escu” sau în “an”, aducând un omagiu femeii în viaţa socială. Ca teoretician al artelor, vorbeşte şi despre muze (rolul inspiraţiei în artele frumoase). (Mozaicul în artele frumoase). Ca istoric ne prezintă medalioane din categoria VIP-urilor sau a personajelor pitoreşti: cu umoristul Paul Nicolae Mihail în filmologia românească, cu cântăreţul Gică Petrescu, cu capul hoţilor din Rahova de Jos, Bebe Cazma şi nepotul acestuia, State Potcovaru, om de şatră, cărora Filip Tănase le închină versuri. Ne prezintă universul colorat al Cişmigiului inter şi postbelic şi cu lumea acestuia inconfundabilă.

Dar ambiţia mărturisită a autorului este de a face din această carte document o carte mozaic şi de a deveni un model literar, de a impune tinerilor scriitori mozaicul ca model literar de exprimare în literatura documentaristică şi aceasta ca expresie a contrastelor în universul globalizării. În ce constă această expunere originală în cazul lui Filip Tănase? În a folosi cu talent proporţia ingredientelor: fragmente de istorie a artei sunt împletite cu medalioane a monştrilor sacri ai scenei româneşti, cu vipuri adevărate, dar şi şmenari de mahala sau cu parlamentari profitori şi îmbogăţiţi ai timpului postrevoluţionar, cu observaţii pertinente despre artă şi artişti, prezentări de localuri pitoreşti, redactori, reviste, figuri celebre şi anonime defilând prin faţa noastră ca secvenţe dintr-un film documentar de reconstituire a unei epoci, a unei atmosfere, o memorie selectivă cu crâmpeie externe, aşa cum este viaţa celorlalţi, amestecate cu farmec şi pricepere de către Filip Tănase cu creaţii de-ale sale poetice de satiră şi umor (epigrame, „filipisme” etc), cu observaţii critice la adresa societăţii, semenilor, moravurilor, oferind de toate pentru toţi, dar într-un stil rafinat, pertinent, accesibil, interesant, uşor de parcurs. Să nu ne înşele aparenţele, căci nu e vorba de superficialitate, deoarece conţinutul este în tonuri grave, serioase, semnificative, reprezentative. Este o lume cât se poate de serioasă, chiar tristă şi dramatică, dar văzută prin ochii veseli ai unui umorist optimist care vrea cu orice preţ să ne umple sufletul cu lumină şi când suntem melancolici sau trişti. Artistul fiind convins că „viaţa nu este doar cea pe care ai trăit-o tu, este cu mult mai mult, este arta de a şti să o povesteşti frumos, cu nuanţe artistice, cu jocuri de imagini, care să contureze estetica acestei arte şi să-i dea eleganţă, s-o umanizeze, pentru că ea este destinată numai oamenilor şi nu necuvântătoarelor. Are ca destinaţie echilibrul şi armonia sufletului”.

Stilul literar (liric sau jurnalistic) se împletesc la Filip Tănase cu stilul ştiinţific. Vorbind despre imagistica artistică, despre conciziunea imagisticii cartea sa devine una ştiinţifică, pledoria sa teoretică devenind un curs universitar folositor studenţilor la arte. Dialogurile sale cu scriitorii şi umoriştii Ştefan Durlai, Ion Dobre, Mihai Traistă pe teme de teorie a artei o îmbogăţesc şi mai mult; cu ultimul dintre ei are un dialog imagistic materializat prin piesa umoristică Robotul.

„Filipismele” abundă benefic şi copleşitor peste tot prin carte precum florile pe câmpuri primăvara, precum cântecul păsărilor în dumbrăvile însorite după o vreme urâtă.

Autorul unei astfel de cărţi este greu de încadrat într-o categorie tradiţională a scrisului. Citind Nostalgia celor trei mari drumuri dunărene ai spune că e un poet liric sentimental. Citind aforismele sale culese şi adunate în cartea sa de prin ziarele ale cărui colaborator a fost şi în care a publicat foarte mult, ai crede că autorul e un mare cugetător. Cunoscându-i epigramele din multele lor apariţii ai zice că e un mare epigramist. Dar Filip Tănase este scriitorul complet care a cochetat cu stiluri şi genuri, cu umorul, mai ales şi cu jurnalistica tot timpul şi care nu se închistează în chingile unor rigori fixe şi mărginite, rupând zăgazuri şi inundând câmpuri uscate şi însufleţindu-le.

Ion Prelipcean

............................................................................................................................

Nostalgia celor trei mari drumuri dunărene

autor: Filip Tănase

În anii-aceia plini de umblet
Şi dorul ce l-am cunoscut,
Dunărea îmi era în suflet
Şi Dunărea îmi era scut.

În anii-aceia
În anii-aceia plini de energie
Din orice munte făceam deal,
Şi anii-aceia plini de poezie
Îmi erau crez şi ideal.

În anii plini de transformare,
Fluviul care ecoul mi-a purtat
A rupt din mal cu-nverşunare
Şi când a biruit, s-a revărsat.

plini de freamăt,
De regăsiri nemaivăzute,
Uitam că viaţa este-un geamăt,
Uitam durerile trecute.

În anii plini de nebuloasă,
Eu savuram Dunărea mea,
Ardea în mine maiestuoasă
Flacăra vieţii, ca o stea.

În anii plini de tinereţe
Când inima-mi dădea în clocot,
Dam marii fericiri bineţe,
Simţeam o Dunăre în ropot.

În anii de speranţe plini
Cu soare arzător pe cer,
Luam trandafirii fără spini,
Vrând Dunării să îi ofer.

În anii cu gânduri perene
Când tinereţea-mi da bineţe,
Făceam trei poduri dunărene,
Trei poduri mari europene.

Se duse totul ca o apă
Şi în nemărginita-i cale,
Cu fiecare ceas îngroapă
Valoarea tinereţii sale.

Dar inima din tinereţe
Nu ţine cont că-mbătrânesc,
Şi-n marea plină de tristeţe
Nu mai am timp să o iubesc.

Epilog

De ce-mi dispar mereu confraţii
Şi nu e pentru prima oară,
Aştept în fiecare seară
Acelaşi tren, aceeaşi gară.
.
Scrisă la 18.09.2008( 80 de ani)

Vizualizări: 1599

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Constantin Grecu pe Noiembrie 6, 2010 la 3:43pm
Ambi noştri prieteni,ne-au lăsasat moştenire,,creşterea Limbii româneşti şi a Patriei cinstire!''iar ei,de acolo de sus ne vor călăuzii luminându-ne drumul cu Flacăra,lor!
Comentariu publicat de Filip Tănase pe Noiembrie 6, 2010 la 2:50pm
Dragă Roxana, fată dragă eşti minunată şi dacă tot ţi-a lăsat moştenire o parte a umorului său, continuă şi tu să scrii umor, să-i faci pe oameni să fie mai veseli. Ţi-aduc aminte de versurile lui: "Umoru-i bun c-alungă ziua abătută/ ce fără zâmbet e o zi pierdută".
Şterge-ţi lacrimile fata mea şi scrie în continuare.
Cornelia F
Comentariu publicat de Rafila Badea pe Noiembrie 6, 2010 la 1:45pm
Condoleante!… a ramas padurea fara inca un copac numit de aceasta data…FILIP TANASE!
Comentariu publicat de Roxana Ştiubei pe Noiembrie 6, 2010 la 12:54pm
nu-mi vine sa cred ca nu mai este...

imi este dor de DOMNIA SA, care mi-a fost :cititor,critic,
mi-a fost chiar si TATA SOCRU dupa ce i-am marturisit ca imi doresc sa ma casatoresc cu un vers scris de dumnealui...si de la aceasta idee a inceput o intreaga poveste comica...si mi-a spus ca o sa-mi lase mostenire ca de la tata-socru pentru nora, umorul...pe care il stapanea atat de bine.

fiecare atentie pe care o primeam de la dumnealui ma facea sa zambesc!

Condoleante doamnei Cornelia Filip!
Suntem alaturi de dumneavoastra ! Impreuna putem trece peste acest moment greu ! Va imbratisez si sa aveti grija de dvs. !

si ...pentru ca stiu ca ,chiar daca ai trecut in nefiinta ,dragul meu gross-papa, ne veghezi si ai grija de noi tot timpul...te pup,te imbratisez si nu uita ca...TE IUBESC !

pentru un OM care a fost...si va fi mereu in sufletele noastre


P.S. :
m-am chinuit o ora sa scriu acest mesaj...pentru ca lacrimile mi-au patat sufletul azi !
Comentariu publicat de Luminita Saceleanu pe Noiembrie 5, 2010 la 4:51pm
Si-a facut timp sa citeasca si poeziile mele, mi--a acordat atentie, publicand in pagina dumnealui o poezie de-a mea Dorinta. Multumesc mult domnule Filip Tanase, Dumnezeu să va aiba in paza!
Condoleante doamnei Cornelia!
Cu respect,
Luminita Saceleanu
Comentariu publicat de Constantin Grecu pe Noiembrie 5, 2010 la 12:53pm
Dumnezeu să vă întărească ,doamnă!Din păcate în asemenea situaţii nu avem altceva de făcut decât să păstrăm amintirea vie a persoanelor dragi care ne părăsesc!S-au iubit şi s-au dus împreună:Filip Tănase şi Adrian Păunescu!Dumnezeu să-i odihnească!Vă asigur de stima şi respectul meu!

CONSTANTIN GRECU
Comentariu publicat de Filip Tănase pe Noiembrie 5, 2010 la 8:26am
Dumnezeu să-l odihnească şi să-l ocrotească în împărăţia lui.Gânduri bune pentru toţi cei care i-au adus un pios rămas bun la trista despărţire.
Cornelia soţie
Comentariu publicat de ion stelian pe Noiembrie 5, 2010 la 8:21am

Dumnezeu să-l odihnească!
Comentariu publicat de Constantin Grecu pe Noiembrie 5, 2010 la 6:12am
Cu puţin timp în urmă mă asigurase de prietenia Domniei Sale,când împreună,încercam să explicăm unor colegi de pe Reţeaua Literară,dece îl iubim pe poetul Adrian Păunescu!Sincere condoleanţe familiei!Dumnezeu să-l odihnească!
Comentariu publicat de Irina Lucia Mihalca pe Noiembrie 4, 2010 la 8:22pm
Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in randul celor drepti.
Sincere condoleanțe, stimată doamnă, Cornelia Filip!

E dureros sa vedem cum ne pleaca poetii, ne pleaca in toamna asta asemeni pasarilor calatoare pe drumul eternitatii. Ne-am obisnuit sa-i stim aici, pe Pamant, o bucatica din noi, din universul nostru, din cuantele sufletului nostru, amagindu-ne ca si cum ar trai alaturi si langa noi mereu... abia cand dispar golul lasat de ei ne zguduie iar temelia templului cladit cu migala asemeni Mesterului Manole.
Oare cator si iar cator morti ar trebui sa le rezistam pana a ne cali in fata acestei Negre Doamne - Moartea?? Realizez cat de firavi suntem in fata Ei, trestii in bataia musonului ce nu cruta pe nimeni si nimic in cale...

Cu profund respect, Irina lucia Mihalca

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor