In umbra vietii (Partea Vc). Sanctiuni contra coruptiei in mediul carceral francez.

Articolul original, integral, in fomat PDF cu imagini

In%20umbra%20vietii%20_V_.pdf

Articolul  integral in Ziarul Necenzurat

http://www.necenzuratmm.ro/dezvaluiri/39715-in-umbra-vietii-partea-...

Corespondenta din Mediul Carceral Francez (MCF)

Motto: Liberatea nu serveste la nimic daca nu poti profita de ea!

MCF este o reuniune finita de locuri (multimi) inchise (din punct de vedere matematic), dar nu ermetic (cu perete adiabatic !) din punct de vedere fizic, la traficul de obiecte interzise (stupefiantele si alcoolul ca alimente de baza, iar telefoanele mobile, ca o conditie  sine qua non pentru supravietuire !), in care cei obligati sa-l controleze si sa-l supravegheze, nu vad si nu aud (adica sunt surdo-muti !) din cauza unei coruptii generalizate, incontrolabile, care face ravagii in sistem !

 

Pe 17 februarie (in cadrul unei vaste operatiuni politienesti in care au fost implicati 200 de functionari), sunt interpelati presupsii complici ai lui Youssouf Fofana (nascut in 1980 la Paris), iar pe 22 februarie, acesta din urma va fi interpelat la Abidjan (Coasta de Fildes, Africa Centrala) si extradat in Franta, pe 4 martie.

Intre 29 aprilie-10 iulie 2009, Youssouf Fofana, cu alti 27 de complici (cu varste cuprinse intre 17-32 de ani)  vor fi judecati de catre Juriul Popular Paris (pentru minori).

Pe 12 iulie 2009, Youssouf Fofana (islamist salafist, radical) va fi condamnat la pedeapsa maxima in asemenea cazuri: inchisoare pe viata (cu 22 de ani perioada de siguranta).

Restul inculpatilor vor fi sanctionati cu pedepse curinse intre 6 luni cu suspendare si 18 ani de recluziune criminala.

Doi inculpati au fost achitati.

Astfel, pe scurt : Samir-Ait Abdelmalek si Jean-Christophe Soumbou, cei doi complici activi ai lui Fofana, au fost condamnati la 15, respectiv, la 18 ani de recluziune criminala, in ciuda faptului ca Avocatul general al acuzarii, Philippe Bliger, reprezentand Ministerul Public, solicita contra lor 20 de ani de recluziune criminala.

Jean-Cristophe Jicé la 15 ani de recluziune criminala.

Nabil Moustafa la 13 ani de recluziune criminala si Cristophe Martin-Vallet, la 10 ani, respectiv, Alexandra Sisilla, la 8 ani, de detentie criminala.

Francis si Guiri Oussivo N’Gazi, la 7, respectiv, la 6 ani de detentie criminala.

Kamel F., Mouriel Izouard, au fost achitati.

Emma (Yalda) Arabzadeh Hashemi, de care Florent Conçalvès (Directorul inchisorii) s-a indragostit si cu care acesta isi dorea sa-si refaca viata, a fost condamnata la 9 ani de detentie criminala, desi Avocatul general, Philippe Bliger, solicita intre 10-12 ani de recluziune criminala contra ei.

Insa, Michèle Alliot-Marie, pe atunci Ministrul Justitiei, la insistentele BNVCA (Biroul National de Vigilenta contra Antisemitismului), face presiuni asupa Parchetului, iar acesta va face apel la sentintele pronuntate, inferioare, sanctiunilor solicitate de catre MP-Ministerul Public, adica in 14 din 27 de cazuri (in afara de principalii vinovati, mentionati mai sus), fiind vorba de : Cédric Birot Saint-Yves, Fabrice Polygone si Yayia Touré Kaba (condamnati la 11 ani de recluziune criminala, contra 12 ani, solicitat de catre MP) ; Jérémy Ribeiro (condamnat la 10 ani de detentie criminala, contra 12 ani solicitat de catre MP) ; Tiffen Gourret si Gilles Serrurier (9 ani de detentie criminala, in loc de 10 an, solicitat de catre MP) ; Franco Louise (condamnat la 5 ani de detentie criminala, contra intre 8-10 ani, solicitat de catre MP) ; Jérémy Patisson si Sabrina Fontaine (condamnati la 3 ani de inchisoare, contra, intre 5-7 ani pentru primul si 5 ani pentru cel de-al doilea, soliciat de catre MB) ; Alhassane D. (achitat, contra 5 ani cu suspendare, solicitat de catre MP) ; Alcino Ribeiro (condamnat la 8 luni de inchisoare cu executare, contra 1 an, solicitat de catre MP) ; Audrey Lorleach (condamnat la 2 ani de inchisoare, din care 16 luni cu suspendare, contra 3 ani, din care 28 luni cu suspendare, solicitat de catre MP) ; Leila Appolonaire (achitat, contra 6 luni cu suspendare, solicitat de catre MP) ; Christine G. (condamnat la 6 luni cu suspendare, contra 1 an, solicitat de catre MP) si Isabelle Mensah (condamnat la 6 luni de inchisoare cu suspendare, contra 18 luni, solicitat de catre MP).

In apel, vineri, pe 17 decembrie 2010, catre ora 18h30, Presedintele Curtii Populare (cu Jurati) Val de Marne (Créteil, Regiunea pariziana) anunta verdictul : pedepsele lui Emma (ispita, 9 ani de detentie criminala), Jean-Cristophe Soumbou (rapitorul lui Ilan Halimi, 18 ani de recluziune criminala), Alcino Ribeiro (tatal unuia dintre ″paznici″ ai lui Halimi, care nu a denuntat fapta, la 8 luni de inchisoare), respectiv, a lui Franco Louise (complice la trei tentative de rapiri, la 5 ani de detentie criminala), ca si a lui Yayia Touré Kaba (paznic intermitent a lui Halimi, la 11 ani de recluziune criminala), respectiv, Jérémy Ribeiro (paznic, care a renuntat in a 5-a zi, la 10 ani de detentie criminala) au fost, toate confirmate.

Din contra pedepsele lui Tiffen Gourret (″colector″ al ispitelor) si Gilles Serrurier (gardianul imobilului care a pus la dispozitia rapitorilor cheile apartamentului) au fost majorate la 10, respectiv, 11 ani de recluziune criminala, de la 9 ani din prima instanta.

Si sanctiunile lui Fabrice Polygone si Cédric Birot Saint-Yves (paznicii lui Halimi in a doua parte a sechestrarii), au fost majorate de la 11 ani de recluziune criminala din prima instanta, la 12 ani, iar cea a lui Samir-Ait Abdelmalek (care asigura legatura dintre rapitori, paznici, gardianul imobilului si Fofana), de la 15  la 18 ani de recluziune criminala !

In sfarsit, desi achitat in dosarul lui Ilan Halimi, pedeapsa lui Jérémy Patisson, de 3 ani de inchisoare, a fost confirmata pentru imprumutarea masinii personale, lui Fofana si participarea lui la o tentativa de rapire.

In ceea ce priveste legatura sentimentala dintre Emma (supranumita de catre supraveghetoare: Floare de Orient devenita ″Madame la Directrice″-Doamna Directoare) si Florent Conçalvès (mai imatur decat ea!), ar parea ca era fara limite!

Ea se deruleaza atat la el in Birou, cat si pe facebook, mai tarziu, in timpul noptii, gratie telefonului mobil (de ultima generatie) si cardului SIM puse la dispozitia ei prin intermediul matonului Olivier Pinson (cercetat penal si el in acest dosar din acest motiv!), pe care Concalvès, printre altele, era si gelos.

 

                  

 

In timpul audierii ei, pe 14 ianuarie 2011, Emma (pasionata de filme de dragoste!), a confirmat faptul ca erau ca doi ″porumbei indragosti″ si regreta ca nu puteau face nimic contra sentimentelor lor, care de altfel, ar fi fost extrem de profunde si evident, reciproce!

Ea a recunoscut imediat dupa arestarea lui Gonçalvès, pe 10 ianuarie 2011 (de catre patru politisti in civil, o femeie si trei barbati care au facut iruptie in biroul lui fara avertisment, in prezenta DISP-Directorului Interregional al Serviciului Penitenciar-Paris, in subordinea careia se afla institutia penitenciara pe care o conducea acesta) si faptul ca era din toate punctele de vedere o privilegiata (ceea ce de-altfel, fara exceptie, stia toata lumea!), traind intr-o detentie de lux: la etajul doi intr-o celula dubla (doua celule care comunicau intre ele), complet echipata (frigider, microunde, TV, Radio, PC, telefon portabil, etc.), vestimentatie (toalete, croitorie de lux, etc.), igiena corporala (de lux), alimentatie (exotica, bauturi fine, champanie, etc.).

Amandoi au fost condamnati de catre Tribunalul Corectional Versailles la inchisoare cu executare : Florent Gonçalvès, fostul director-model (aproape timp de doua decenii in serviciul AP), la doi ani (din care un an cu suspendare), 10.000€ amenda penala si interdictie definitiva (si irevocabila) de a mai exersa o functie publica, pentru ca a intretinut relatii interzise (de natura sentimentala, sexuala, etc.) in MCF cu Emma (Yalda) in perioada septembrie 2009-octombrie 2010,  iar aceasta din urma la un an de inchisoare (din care opt cu suspendare), iar Olivier Pinson (″fratele mai mare si confidentul″, in varsta de 37 de ani), complicele lor, caruia Emma îi facea ″ochi dulci″ (si pe care ex-directorul era atat de gelos), la 18 luni de inchisoare (din care noua cu suspendare).

         

         De fapt, scandalul este declansat in urma unui denunt efectuat de catre doua detinute (dintre care una avea divergente cu Emma) la inceputul lunii iulie 2010 la CGLPL (Controlorul General al Locurilor Private de Libertate), Jean-Marie Delarue, un fel de mediator al inchisorilor.

          Pe la mijlocul lunii august, se vor deplasa la fata locului doi controlori, dar din pacate, intre timp ele au fost transferate la Inchisoarea Fresnes, sub motivul ca ar fi fost ″prea agitate″.

          Insa, intre 22-25 octombrie, CGLPL, efectueaza o vizita oficiala, dar Directorul (inca Florent Gonçalves), din pacate, nu-l poate primi, pentru ca ar fi fost ″in concediu″.

          Discutiile cu detinutele evidentiaza insa faptul ca institutia penitenciara ar favoriza sase tinere, dintre care, una ar fi Emma (supranumita Dna Directoare), de origine iraniana, sosita in Franta la varsta de 11 ani (fara sa cunoasca lb. franceza) cu primii trei ani petrecuti intr-un centru de solicitanti de azil politic in Departamentul Seine Saint Denis (Regiunea pariziana) si pe care diferenta dintre culturi, respectiv, dintre civilizatii, ar fi dezechilibrat-o, usor, psihic.

Dupa o casatorie formala (de forma) in Iran, parintii ei se separa pe cand ea avea noua luni, cum tatal, in urma unui accident a ramas infirm (la un picior) si nu-si ″putea gasi o femeie″.

Astfel, Emma cu mama ei sosesc amandoua in Franta, unde vor fi cazati in acel centru in care Directorul, desi era casatorit, va intretine o legatura (relatie sexuala) cu mama ei, pana cand, in 2002, ele se vor instala (muta, stabili) intr-un pavilion (proprietate privata, cu o casa mica si curte) la Aulnay sous Bois (in Departamentul Seine Saint Denis), in schimbul careia, acesta, le ofera un ″tratament″ privilegiat.

Aici insa, la varsta de 14 ani, ea este viloata de catre trei adolescenti, motiv pentru care ea isi formeaza o parere personala si generala despre sexul tare: ″toti barbatii sunt niste porci!″

La inchisoarea Versailles ajunge pe la mijlocul lunii septembrie 2007 cu cativa saci (de plastic) de ″toale″ si cu reputatia ei de ″devoratoare de barbati″, iar relatia ei sentimentala cu Directorul institutiei debuteaza in decembrie 2009.

Fiind ea care solicita lui Florent Gonçalves o intrevedere, sustinand ca n-ar mai putea fara el!

In 2008, in urma unei vizite in cursul verii, CGPLP in raportul sau sesizeaza absenta unui regulament interior, inexitenta unei comisii (comitet) de atribuire ale activitatilor lucrative (de distrbuire a locurilor de munca) si existenta deja a catorva privilegiate!

In ceea ce il priveste pe director, nu-i displacea deloc postura in care se afla.

Deja la Inchisoarea Aurillac-MA (Maison d’Arrêt-DISP Lyon, 73 locuri, dat in folosinta in 1868, cartierul pentru femei a fost desfintat in 1975; Departamentul Cantal, Reiunea administrativa Auvergne), in precedenta sa misiune (inainte de transferul sau la Versailles), avea tendinta de a proteja un detinut in defavoarea unui supraveghetor, daca acesta avea dreptate si situatia o impunea.

 

Cu alte cuvinte, Gonçalvès, parea sa fi fost un om integru, de caracter (care respecta si impunea respectul, vazut de sindicat ca un pusti inteligent si autoritar!), in ciuda slabiciunii lui pentru Emma, de care s-ar fi indragostit copilareste fara sa fi gandit, nici la regulamentul interior (care oricum nu prea exista, conform raportului CGPLP din 2008) si nici la pozitia lui sociala, respectiv, profesionala.

Ca sa nu mai vorbim de moralitatea lui in cadrul relatiei conjugale (maritale) in care era angajat.

La Inchisoarea Versailles, Emma isi perfectioneaza limba franceza (desigur, in primul rand datorita relatiei sale privilegiate cu Directorul, respectiv, cu gardienii, cu care este intr-un contact perpetual) dar si cu detinutele (datorita muncilor prestate in cadrul Serviciului General) si cand scandalul ia proportii, ea se descurca deja foarte bine, insa are dificultati la scris (ca de obicei, o mare majoritate a strainilor).

In plus, este apreciata si de catre personalul penitenciar.

Intr-un raport care dateaza din septembrie 2010 (cand relatia ei cu Directorul era inca in desfasurare, pe val!), un Capitan-Penitenciar a remarcat: „relatii excelente atat cu personalul institutiei cat si cu detinutele, motiv pentru care se face apreciata, in mod deoosebit”.

Dupa denuntarea relatiei dintre Emma si Director, aceasta va fi mutata la Inchisoarea Fresnes (un centru de arest preventiv mixt, pentru barbati si femei, inaugurat pe 19 iulie 1898, o institutie penitenciara mult mai dura si severa decat cea de la Veersailles), care in perioada transferului ei era destul de „aglomerat” (suprapopulata): 2.200 de detinuti pentru un parc carceral de 1.651 de locuri (si de unde pe 12 martie 2003, evadeaza intr-o maniera spectaculoasa o figura legendara al marelui banditism francez: Antonio Ferrara, alias „El Nino”; a se vedea pentru detalii si articoolul autorului: http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2013/06/thomas-csinta-...).

Dupa terminarea procesului (deci si condamnarea lor) fiecare dintre ei au  parasit Palatul de Justitie, liberi (inclusiv, supraveghetorul Olivier Pinson, complicele lor), nefiind solicitat contra lor niciun mandat de arestare si incarcerare imediata.

Ea fiind in libertate condtionata din septembrie 2011 (efectuand deja  jumatate din pedeapsa la care a fost condamnata in dosarul „Bandei Barbarilor”!), iar el (respectiv, fostul sau subordonat, Olivier Pinson, revocat si el din functia publica), fara sa fi iesit victorios din relatia sa cu Emma (pe care o iubea in continuare!), avea dreptul de a se constitui prizonier intr-un interval de timp conform CPF.

Si asta in ciuda faptului ca Naïma Rudolff, Procurorul Republicii de Versailles (reprezentant Ministerul Public la proces), convins fiind ca „suntem departe de o relatie sentimentala obisnuita (normala), pentru ca unul este director de institutie penitenciara si celalalta, detinuta”, solicita contra lor inchisoare ferma cu mandat de incarcerare imediata, motivand ca ex-directorul ar fi o persoana extrem de periculoasa (care ar fi pus in pericol siguranta institutiei prin favorurile acordate detinutei): corespondenta ilicita pe facebook [„Floare de Orient” (Emma), „Hadopi” („Inalta autoritate pentru difuzarea operelor si protectia dreptului de autor pe internet”-Florent Gonçalvès), respectv „Zorro” (Olivier Pinson), trafic de SIM card si de obiecte interzise in MCF, relatii sexuale, etc.)], iar ea, s-ar fi complacut, evidentent, in postura de amanta a lui cu usurinta, avand in vedere faptul ca in dosarul criminal „Banda Barbarilor” (dar si in alte cazuri), rolul ei era de „ispita”.

Cu alte cuvinte, legatura dintre cei doi nu ar fi fost o relatie sentimentala sincera, dezinteresata, ci din contra, una bazata  pe manipulare si interese personale reciproce (probabil si pentru faptul ca cei doi „indragostiti” ajunsi la tribunal, nici nu s-au salutat, nici nu au vorbit si nici macar nu s-au uitat unul la celalat, ceea ce ei parea sa fi fost anormal in situatia lor!)

Aflat in perioada somajului, dupa ce a pierdut totul (fara sa fi regretat istoria sa „pasionala” si „haotica” cu Emma): cariera si viitorul (postul de cel mai tanar director de institutie penitenciara si locuinta de serviciu), sotia si copilul, onoarea si demnitatea, pentru cea mai inexplicabila gresala: din dragoste pentru o femeie, intr-o carte publicata pe 16 februarie 2012 („Défense d’aimer”- Interzis de a iubi, Editura Press de la Cité, pret 18€), Florent Gonçalvès, incearca sa restabileasca adevarul istoric in privinta legaturii sale sentimentale cu Yalda (Emma) Arabzadeh Hashemi, in timpul detentiei acesteia la Inchisoarea Versailles, unde in acea perioda, el era directorul institutiei.

Un eveniment fara precedent in istoria MCF (universul carceral).

Si acest lucru, numai pentru faptul ca, asa cum afirma: „Aceasta imi va permite  sa exist din nou si sa ma pot reconstrui ca om”...(...) „dupa ce in scurt timp (in jur de o ora, probabil la proces!) mi-am dat seama ca intreaga mea viata am distrus-o pentru un vis, pentru care am avut nevoie de sapte luni (ca sa-mi dau seama) ca noi n-aveam niciun viitor...” (...) „fara sa fi renuntat la afectiunea mea pentru Emma (nu oricine, ci „ispita” din dosarul criminal de rapiri si sechestrari de persoane al „Bandei Barbarilor”), ...(...), „eu voi fii langa ea, fara nicio ezitare, din momentul in care, ea va avea nevoie de mine”!

        

Dupa eliberarea conditionata a lui Emma in septembrie 2011 (care un sfert din viata ei a petreccut-o in inchisoare), „ex-indragostitii” din MCF (ea si ex-directorul institutiei, care acum si-a gasit un job in domeniul pazei si securitatii private cu un salariu care depaseste putin SMIGul-Salariul Minim Garantat, francez, 1.700€) se suna reciproc si se revad, din cand in cand, fara sa se inteleaga intotdeauna, in special din cauza cartii, care ar putea ca ei sa nu-i asigure in materie juridica in viitor, decat un „pronostic rezervat”l

Vizualizări: 470

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor