facem

dragoste cu mîna întinsă
pe muchiile minciunii
cu părul vîlvoi

geometric vîlvoi

ce mai munceşti tu dragă
cum îţi împachetezi grijuliu
zîmbetul profesionist cum
îl aşezi pe noptieră seara

şi nu există verb
pentru ce faci apoi

am zis nu
anul acesta nu
visăm urît nu
facem cancer
tensiuni nema
aici fericim
tîmp

insipid

în imediata apropiere teama
atent coregrafiată orchestrată
uşor rigidă sub toată presiunea
se ridică pe picioarele din spate

şi zburdă

în cosmorimelada asta
(cît ne-or mai chinui cu ea)
carnea şi părul vor umple
sacii cu mîneci şi craci

aşa că tragi
şi nu ustură

(tare)

smacurile vor astupa mutre
în continuare vom fute
cartoane reclame
păreri

cum ţin ăştia uşile pentru tine
cum îi transform pe toţi în păcălici
ca să mă urc pe ei pînă acolo sus unde
în loc să înfig triumfător steagul
(sau să dau foc la acte ori
să mă piş pe oraşul natal)

aprind şi dau mai departe

[...]

Vizualizări: 560

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de sorin despoT pe Noiembrie 5, 2011 la 6:42am

de ce aveți impresia că m-am supărat? nici vorbă...

pînă recent, limba literară pretindea să spunem o curiozitate de-ale mele, un comentariu de-ale mele. dar, avînd în vedere că exprimarea la singular - o curiozitate de-a mea - este mult mai răspîndită decît cea la plural și percepută de mulți vorbitori ca fiind singura acceptabilă (ca dumneata), norma s-a schimbat și acceptă acum ambele forme. schimbarea s-a făcut prin DOOM2, în 2005. găsiți, la pagina XCIII, următoarea explicație:

în construcția cu prepoziția de (care și-a pierdut sensul partitiv „dintre”, dobândind sensul „de felul”) + pronume posesiv, norma actuală admite, pe lângă plural, și singularul: un prieten de-ai mei/de-al meu, o prietenă de-ale mele/de-a mea.

 prin urmare, nu e greșită nici una dintre forme. e greșit să spui nici una, mai nou. niciuna este, însă, o formă pe care o refuz. la fel cum refuz, într-o limbă fonetică, folosirea a două litere pentru un singur sunet (î/â). 

sînt cu gramatica la zi, scumpă doamnă. totuși, chiar dacă aș fi greșit, este ușor meschin și pueril să generalizezi astfel: E o condiție să nu știi gramatică pentru a fi publicat la Cartea Românească și recomandat pe site?

dincolo de toate acestea, vă atrag atenția asupra faptului că scriitorul nu trebuie considerat un expert în gramatică. scriitorul scrie în limba română. nu este profesor de limba română. este ușor jenant atunci cînd este nevoit să dea lecții.

chiar așa? v-am părut supărat? agresiv, sau cum? sînt temperat, moderat pînă și în excese, doamnă dragă. 

 

sd

Comentariu publicat de Elena Zamfir pe Noiembrie 4, 2011 la 6:17pm

Da, putin Hip Hop in poezie nu strica, si marii poeti au avut asemenea incercari, ma gandesc la Eminescu, dar a ramas in istoria poeziei pentru altfel de versuri.

Citesc, pot intelege, dar nu imi place.

Ma gandesc ca boschetarul care se pisa in liftul dumneavoastra, isi incearca condeiul.

Comentariu publicat de sorin despoT pe Noiembrie 4, 2011 la 4:16pm
raport consemnat la dosar
Comentariu publicat de petrov nicolina pe Noiembrie 4, 2011 la 4:13pm
Audiat, vizionat, lipsă aplauze...
Comentariu publicat de sorin despoT pe Noiembrie 4, 2011 la 4:09pm

dinelastan, convingerile, credințele ne permit să navigăm pe un culoar cert în călătoria noastră terestră. convingerile, opțiunile fixe sînt drumul însă, mare atenție, sînt și marginea sa. realitatea se întinde dincolo de limitele pe care ni le impunem. dincolo de propriile cenzuri.

 

doamna mara paraschiv, ok. îmi puteți, rogu-vă, oferi o explicație? altfel, nu văd rostul intervenției dumitale. așa nu, înțeleg. dar cum altfel? și de ce? :)

 

doamna Șerban Ecaterina, foarte frumoase cuvinte ați ales... poezia mea este inspirată, în mare măsură, ca formă, din muzica jazz. jazz-ul scoate ascultărorul din zona de confort, pentru a-i ridica provocări subtile. nu vă sînt străine provocările, sînt convins. :)

 

Ruxandra, mulțumesc. este, probabil, o trăsătură de caracter la tine aceea de a vedea ce e mai frumos în ceilalți și în ceea ce transmit. o trăsătură de caracter pe care o apreciez foarte mult, mai ales de cînd a devenit o pasăre rară.

 

mulțumesc frumos,

sd

Comentariu publicat de sorin despoT pe Noiembrie 4, 2011 la 3:04pm
Comentariu publicat de petrov nicolina pe Noiembrie 4, 2011 la 2:09pm
Mulţumesc d-le s.d. Nu va cădea nici o cometă, nu e nimeni în pericol!
Comentariu publicat de sorin despoT pe Noiembrie 4, 2011 la 1:47pm

îți mulțumesc, gelu, pentru încredere. nu e nevoie să faci prezentările de fiecare dată cînd postez în rețea. noi amîndoi știm că poezia izvorîtă în străzi nu e ușor de digerat. cei mai mulți cred că această poezie ar trebui să rămînă în stradă. întîlnesc acest blocaj de multe ori cînd încerc să o ridic în turnul de cleștar al „adevăratei poezii”. poezia este peste tot, domnilor, doamnelor. nu îl părăsește nici pe boschetarul ăla care se pișă în liftul meu cam o dată pe săptămînă. nici pe ferentarezul flămînd care doarme iarna, între etajele șapte și opt. însă poezia de mai sus nu îi include, în mod explicit. mai sus, sînt zbateri ale unei generații pe care dumneavoastră, domnilor, doamnelor, ați condamnat-o la opt ore de sclavie zilnică, la depresie și nesfîrșite alergături printre bănci, farmacii și biserici. nu e întîmplător faptul că împrumut eul liric acestor tensiuni. le înțeleg și consider că trebuie cunoscute.


doamnă scarlet... fată, sînt un om educat. în fiecare zi, însă, învățăm cîte ceva. învățăm în continuu. uite, facem un pact. eu închid ușa, trag apa și las capacul așezat iar tu, în schimb, ba chiar în răstimp, îmi povestești pe îndelete cum ai ajuns în toaleta bărbaților. 


Domnule Ungureanu, poezia nu trebuie nimic.


mircea, comentariul tău mă ajută. ajută și cititorii, oferind oarece repere de interpretare. ai surprins bine faptul că revolta nu se targetează în acest text. 


doamnă petrov, vă admir concepția liberală.

doamnă Diaconu, ego-ul meu este în lesă de ani buni. nu-mi arde, în genere, de epatări fără miză, chiar dacă sper ca adolescența să mă tragă, pentru tot restul vieții, de glezne.

domnule mehr, îmi datorezi, personal, niște scuze. nu eu sînt cel care șterge comentariile locutorilor pe net. dumneata o făcuși acum cîteva zile, cu un comentariu de-ale mele, în care mi-am permis să aduc obiecții argumentate cu privire la faptul că vă pare necivilizată (ați folosit cuvinte mai dure) obișnuința internauților de a se adresa cu tu și nu cu dumneavoastră.

mulțumesc
sd
Comentariu publicat de Serban Ecaterina pe Noiembrie 4, 2011 la 1:19pm
Dăltuitorul în cuvinte nu are nici o vină că silueta sculpturii -este dizgrațioasă ptr anumite standarde de -frumusețe-Amintiți-vă ce -frumuseți rubens-iene au trăit -renașterea-”În imediata apropiere teama atent coregrafiată”.Din păcate pe zi ce trece lăsăm această -teamă- să domine...este singurul rău ce ne acoperă Iubirea.
Comentariu publicat de Reteaua literara pe Noiembrie 4, 2011 la 12:30pm
Iată cîteva informații necesare pentru cei care nu cunosc activitatea literară a poetului Sorin Despot: http://www.cartearomaneasca.ro/catalog/carte/apasa-230/. Sigur că există gusturi diferite așa cum există și oameni diferiți însă nu putem ignora poezia doar pentru că utilizează termeni care sunt considerați neadecvați de anumite persoane. În literatură orice termen este permis însă în anumite ocazii nu toți cei care folosesc acești termeni reușesc să-i integreze de așa natură încât valoarea poemului să fie indiscutabilă. Mai multe date despre poezia lui Sorin Despot: http://www.cartearomaneasca.ro/catalog/carte/apasa-230/presa_01.html. Doamna Diaconu are o părere personală prestabilită în legătură cu simțul măsurii și expresiile deocheate însă, stimată doamnă, ce s-ar întâmpla cu literatura universală dacă i-am exclude pe toți cei care au ignorat gusturile personale ale unui anumit segment  de cititori ? În legătura cu așa numita vină a administratorului, vă asigur că și-o asumă și așteaptă pedeapsa capitală pentru înfăptuirea unei asemenea greșeali fatale. Așteptăm să vină din nou inchiziția și să facă ordine în literatura română ! :)

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor