Intalnire cu publicul, Nora Iuga si Angela Baciu la Piatra Neamt

Turneul de promovare a cartii de interviuri

                     DESPRE CUM NU AM RATAT O LITERATURA GROZAVA

                                                               De Angela BACIU (Editura Junimea, Iasi, 2015)

Dupa participarea la Targul de Carte “Librex” Iasi, martie 2015, in cadrul caruia scritoarea Angela Baciu si-a lansat noua carte de interviuri “Despre cum nu am ratat o literatura grozava” publicata la Editura “Junimea” (Iasi – Director poetul Lucian Vasiliu), a urmat o noua lansare in cadrul Festivalului “Primavara Poetilor”, tot in luna martie, la Scoala Postliceala “Christiana” din Galati.(la Galati vor urma si alte lansari si intalniri cu cititorii).

Turneul de promovare a cartii a continuat la Piatra Neamt. In cadrul evenimentului “Antologia Scriitorilor Contemporani” organizat de Biblioteca Judeteana “G.T.Kirileanu” din Piatra Neamt si Domnul Adrian Alui Gheorghe – scriitor, director biblioteca.

                  ANTOLOGIA SCRIITORILOR CONTEMPORANI la Piatra Neamt

Astfel, in data de 27 martie 2015, a avut loc o nouă întâlnire din seria “Antologia scriitorilor români contemporani”. Sala “Cupola” din cadrul bibliotecii a fost gazda poeziei din registrul feminin, invitatele ediţiei fiind scriitoarele

                                  Nora Iuga şi Angela Baciu.

Acoperind în egală măsură, cu talent şi har, variate forme de manifestare literară (proză, poezie, traducere), Nora Iuga este, dincolo de cuvântul scris, o prezenţă fascinantă, o personalitate cu magnetism şi cu graţie, în cuvântul rostit.

Cea de-a doua invitată, poeta si publicista Angela Baciu, autoare cu multiple valenţe, a publicat la rândul ei poezie, publicistică, cărţi pentru copii şi desfăşoară şi o intensă activitate de promotor cultural.

Adrian Alui Gheorghe, moderatorul si organizatorul întâlnirii a declarat:

 “Nora Iuga este unul din scriitorii noştri fabuloşi, cu destin şi cu operă. Poetă şi prozatoare deopotrivă, tradusă în multe limbi europene, Nora Iuga este un scriitor de succes în adevăratul înţeles al cuvântului. O vreme a trăit în Germania, consiliind-o pe deţinătoarea Premiului Nobel, Herta Müller, a tradus în literatura română din literatura contemporană germană. Nora Iuga vine la Piatra-Neamţ însoţită de Angela Baciu, o poetă extrem de talentată din generaţiile mai noi, autoare a mai multor carti de poezie si interviuri, realizatoarea unei cărţi substanţiale «Patru zile cu Nora», o investigare a personalităţii şi operei invitatei de onoare de la Bibliotecă. Vă garantăm o amiază de literatură memorabilă”.

        In fata unui public numeros (peste 160 de oameni si-au dorit sa se intalneasca cu invitatele) alcatuit din artisti, profesori, elevi, scriitoarele au fost prezentate, pe rand de Adrian Alui Gheorghe si Emil Nicolae. S-a vorbit despre literatura  si prietenii literare, despre scriitura si poezie, s-au amintit mari nume ale literaturii romane. In public s-au aflat si scriitorii Cristian Livescu, Vasile Baghiu, Nicolae Sava, Nicolae Boghian, Dan Iacob, Mihai Merticaru, Leonard Rotaru, Mihai Agape, Emil Bucuresteanu, s.a.,televiziuni, presa scrisa.

In a doua parte a manifestarii, Nora Iuga a citit fragmente din cartea “Harald si luna verde” (publicata la editura “Polirom”) si Angela Baciu fragmente de interviuri din cartea “Despre cum nu am ratat o literatura grozava” (publicata la editura “Junimea”), citind chiar si dintr-un interviu realizat cu Nora Iuga.

A urmat o sesiune de autografe si fotografii. In cadrul evenimentului, scriitoarele Nora Iuga si Angela Baciu au fost invitate si la Comunitatea Evreilor din Piatra Neamt unde au realizat impreuna cu scriitorul Emil Nicolae si o emisiune culturala, necenzurata…la cafea!

                                                           ***

Cartea DESPRE CUM NU AM RATAT O LITERATURA GROZAVA  are 3 capitole:

Capitolul I

“Interviuri, la cafea”… cu: Nora Iuga, Norman Manea, Constantin Abaluta, Ana Blandiana, Liviu Antonesei, Leo Butnaru, Adrian Popescu, Adrian Alui Gheorghe, Christian W.Schenk, Ioana Parvulescu, Lucian Vasiliu, Gellu Dorian, Daniel Corbu, Mihail Galatanu, Theodor Codreanu, George Vulturescu, Ion Cristofor, Angela Furtuna, Dan Manuca, Dan Mircea Cipariu, Paulina Popa, Horia Garbea, Serban Codrin, Stefan Ion Ghilimescu, Vasile Baghiu, Adrian Munteanu, Mihaela Albu, Adrian Grauenfels, Balasz F.Attila, Cristina Rhea, Constantin Frosin.

Capitolul II

“Iti mai aduci aminte, Doamna…”autoarea in dialog cu regretatii: Nina Cassian, George Astalos, Constantin Ciopraga, Dan Alexandru Condeescu, Emil Iordache, Cezar Ivanescu, Emil Manu, Fanus Neagu, Cornel Regman, Mircea Santimbreanu, Mircea Horia Simionescu, Radu G.Teposu, Laurentiu Ulici, Mircea Zaciu.

Capitolul III

“Asa cum i-am cunoscut” – intamplari, amintiri ale autoarei despre sciitorii: Nora Iuga, Emil Manu, Mircea Santimbreanu, Radu G.Teposu

Alte intamplari vor fi povestite in urmatoarea carte: “Ninge la Iasnaia Poliana – intamplari cu scriitori”

 

                                                 De ce sa cititi aceasta carte de interviuri ?

 

         *   „Angela Baciu scrie cu farmec despre oamenii care dau măreție creației româneşti, prin faptul că viața şi supliciile lor devin poveşti ce aşază literatura română în universalitatea culturii. Drumul de la viață la literatură, şi reciproc, e prilej de dialoguri şi de revelații.

Prin celebrele sale Dialoguri, Angela Baciu e unul din cei mai buni cronicari ai vremurilor noastre.”

                                                                           (Angela Furtună, Suceava)

 

Un volum de interviuri este oricând binevenit, deoarece aduce în fată probleme pe care, de multe ori, cititorii nu le cunosc si care îi jută să intre în lumea ascunsă a literaturii. La aceasta contribuie, în primul rând, cel care formulază chestionarul si care, precum dumneavoastră, se bazează pe o cunoastere aprofundată Si adecvată a respondentului.”

                                                     (Prof. univ. Dr. Dan Manuca, UAIC, Iasi)

 

Cinste autoarei acestor convorbiri, pentru că, prin străduinţa ei, cititorii ne pot vedea aşa cum suntem , nu cum am vrea să fim…” (Adrian Popescu, Cluj )

 

Şi cartea de faţă este un fel de jurnal, dar nu personal, ci al timpului sau mai exact 
al personalităţilor în timp, ceea ce e cu totul altceva. Nu pot decât să mă alătur celor care vă felicită şi să întorc spatele celor care vă critică din rea credinţă sau invidie!... Cu siguran
ță atacurile sunt anteprogramate ca și exagerările de altfel. Important însă este faptul ca acestă carte să-și găsescă cititorii, să-și găsească criticii care la rândul lor să-și găsească din nou cititorii...
Eu ca scriitor
și traducător mă simt măgulit să apar între coperțile acestei cărți – a unei autoare căreia i-am acordat încrederea în urmă cu două decenii – fără a fi „cenzurat“ sau fără a mi se întoarcă frazele în gură precum mi s-a întâmplat de nenumărate ori, și nu numai mie! 
O admir pe autoare nu numai pentru opera ei, ci mai ales pentru deosebitul ei angajament pentru cultură, pentru deosebita activitate pe care o face în Gala
ți și pentru străduința de a duce tot mai departe valorile real existente în România!...”

                                                                        (Cristian W. Schenk, Germania)

 

“O aparitie cu valoare documentara si memorialistica. O carte pe care Uniunea Scriitorilor din Romania ar putea sa o adauge bunelor initiative de marketing pentru literatura romana si pentru scriitorii ei, in conditiile in care literatura, cultura si educatia traverseaza astazi un con de umbra, iar profesia de scriitor este minimalizata si denigrata.”

                                                                          (Angela Furtuna, Suceava)

 

         * “Angela Baciu a ajuns târziu la maturitate poetică (o spun eu, care n-am ajuns la maturitate decât târziu sau, cine ştie, poate n-am ajuns chiar deloc). La început, scria cu sensibilitatea - şi atât. Era o poetă a ingenuităţii.

A trebuit să treacă prin multe, prin încercări destinale, prin oameni, prin Nora Iuga, prin Radu G. Ţeposu, Cezar Ivanescu etc. Toate acestea au înţelepţit-o. Astfel se face că a început să se exprime cu mai mare coerenţă după borna 40 a existenţei sale. Mă bucur că am avut răbdare şi am aşteptat-o. Într-un fel, ea o evocă şi o repetă pe Nora Iuga, a cărei afirmare a sporit o dată cu trecerea anilor. Angela Baciu abia de acum începe să spună ce are de spus.

Este un om minunat, o femeie minunată…

Este prizoniera acestui paradox, fiindcă este un personaj literar cu evoluţie, iar nu static. Viaţa nu a fost foarte generoasă cu ea. Harul, însă, da. Şi ea face, acum, drumul de la o poetă obişnuită, simplă, "oarecare", la una căreia i s-a îngăduit accesul către esenţe. Şi nu sunt multe persoane, pe lume, binecuvântate cu o asemenea şansă.”

                                                                                  (Mihail Galatanu)

 

          * “Cât despre domnia ta, Angela Baciu, dincolo de harul poetic, cred că ai vocaţia dialogului, iar cele trei volume de interviuri cu personalităţi din toate generaţiile şi de toate tendinţele, pe care ni le dăruieşti cu trudă şi generozitate, se arată a fi şi o istorie vie a vieţii noastre literare din ultimele două decenii.

Ceea ce nu-i puţin lucru.”

                                                                            (Thedor Codreanu)

                                                 ***

    De ce am scris aceasta carte?

"Intotdeauna am fost fascinata de omul-scriitor, de poetul-calator-fara-varsta, de mana poetului, de toate “secretele” dintr-un laborator de creatie. Cand si unde se naste scriitorul? de ce si pentru cine scrie? isi cunoaste publicul? ce asteptari are de la critici? sunt citite cartile? ce inseamna poezia? de ce e singur poetul? ce il inspira pe scriitor? poetii sunt timizi? pot deveni scriitorii personajele-din-carte? e sarac artistul? cand mor unde ajung poetii?...intrebari unele cu raspuns, altele fara…

Am inceput aceasta noua carte de interviuri promitandu-mi mie si cititorului ca nu voi renunta la dialog, la dorinta de a-l cunoaste pe artist asa cum e el. Si atunci mi-a venit ideea sa-i transform pe interlocutorii mei in “personaje de poveste” – o poveste despre vieti de domni si doamne, despre scriitori din diferite generatii, pe care ii leaga ceva pretios: prietenia literara si cuvantul scris.

Va veti intalni cu Norman Manea, Nora Iuga, Constantin Abaluta, Ana Blandiana, Leo Butnaru, Adrian Alui Gheorghe, Angela Furtuna, Lucian Vasiliu, Liviu Antonesei, Mihail Galatanu, Horia Garbea s.a. (si nu va spun mai multi sa fiti curiosi sa cititi cartea!).

 

Am folosit interviul-portret/interviul de personalitate, care rezidă în faptul că se urmăreşte povestea unei vieti, sau a unei cariere, pe scurt, a personalităţii celui intervievat. Din dorinta de a-l cunoaste mai usor pe cel intervievat, de a afla lucruri mai putin stiute atat din viata scriitoriceasca a acestuia, cat si din cea personala.

Cartea poate fi si o poveste-experiment, poveste-joaca despre cum poti sa-l descoperi pe celalalt ascultandu-l rabdator intr-un fotoliu, privindu-i miscarile, siguranta pasilor din propria casa, sau cum este privit de ceilalti pe strada, cate cuburi de zahar pune intr-o cafea, sau cum se descurca stangacii intr-o lume de dreptaci. Jurnalistul şi scriitorul, faţă în faţă. Intervievator şi intervievat. Fiecare il cunoaste pe celalalt si, pornind de la ideea prieteniei literare, se ajunge la descoperirea omului, artistului si chiar a literaturii. Un univers cultural în câteva zeci de minute. Clipe magice, trăite live, deopotrivă cu cititorul.       Toţi trei descoperim împreună cum se apropie oamenii prin dialog si cuvant, marturisiri si trăiri semnificative.

O poveste-calatorie despre impliniri, credinte, calatorii, mari iubiri si dezamagiri, despre cine poate primi Premiul Nobel, despre debuturi, amintiri din tinerete si spaime la batranete, repere in literatura, despre intamplari uitate si dialoguri cu cei plecati la ingeri, imaginate poate, despre nelinisti, melancolii …despre…ei, despre multe.

Constat ca si aceasta este o carte inca neterminata, pentru ca, se pare, arta conversatiei naste mereu dorinta de a mai vorbi, de a mai intoarce o fila…dupa un dialog inceput timid in fata unei cesti de cafele vine altul, si apoi altul…

 

           Urmeaza amintirile, povestirile mele despre scriitorii pe care i-am cunoscut…

Ei, da. Amintirile vin de-a valma. Oameni si povestile lor. Oameni si destine.

Dar, despre toate acestea, in urmatoarea mea carte…”

                                                                                               (Angela Baciu)

 

Turneul de promovare a cartii de intervuri (organizat cu ocazia implinirii a 21 de ani de la debutul editorial al Angelei Baciu)  va continua la Bucuresti, Campina, Ploiesti, Breaza, Busteni, Suceava, Galati, Braila, Tecuci, Satu-Mare, Botosani, s.a.

Vizualizări: 286

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor