Pentru cel care s-a născut şi a trăit la oraş- Doamne, nu am intenţia să supăr pe cineva !-, departe de carul cu boi, de colbul roşcat al drumului de ţară în care se scaldă tălpile picioarelor goale, de izlazul încărcat de vite la păscut, lumea satului reprezintă un mister, poate lipsit de importanţă şi pe care mulţi orăşeni niciodată nu au simţit nevoia să încerce a-l dezlega.
Pentru mine însă, care am venit pe lume la ţară, în Amărăştii Vâlcii, care am crescut şi rămas o bună bucată de vreme acolo, lumea satului nu reprezintă, nici n-a reprezentat vreodată, un mister. Ci, mai degrabă, o lume fascinantă... Privind adesea înapoi, depănând clipe şi amintiri din vremurile copilăriei, am încercat să pătrund la nivelul gândirii de acum sensurile inefabilului univers al vieţii satului, să înţeleg lucruri despre ţăranul român pe care, practic, la vremea aceea, deşi puternic ancorat în realitatea satului, nu le înţelegeam. Şi, sincer, mă îndoiesc că astăzi le-aş înţelege perfect.
Bunăoară, într-una dintre serile unui decembrie demult apus, mă găseam într-o odaie mică din casa bunicilor. Şedeam la gura sobei ascultând vrăjit trosnetul vreascurilor puse pe foc şi priveam mirat jocul de lumini şi umbre al flăcărilor proiectate în semiîntunericul din încăpere. În stânga mea, pe lada de zestre cu care bunica venise în căsătorie, şedea bunicul. Cu figura împietrită, ochii aţintiţi pe peretele din faţă, căzuse pradă gândurilor care-l purtau probabil la vremurile vitrege petrecute pe câmpurile de luptă ale celui de-al Doilea Război, ori poate la grijile şi nevoile zilei de mâine sau... cine ştie unde. Mi s-a părut atunci că am alături o statuie cioplită în stâncă şi m-am cutremurat. Să mă conving că nu e aşa, am şoptit:
- Tata Tuţă- aşa îi spuneam bunicului-,
trosnesc frumos lemnele în sobă !
F
ără să schiţeze vreun gest, fără să-şi urnească privirile din punctul acela numai de dânsul ştiut, a zis mai mult ca pentru sine:
- Nu trosnesc lemnele, copile. Ți se pare, creşte iarba...
N-am înţeles sensul cuvintelor acelora şi nici nu am cerut explicaţii. Dar, în memoria mea de copil curios ce eram s-a fixat ca o pecete fraza care mi s-a părut total nepotrivită, nelalocul ei.
Mai târziu, după ani şi ani, întâmplarea a făcut să citesc romanul "Groapa" al lui Eugen Barbu. Atunci am fost de-a dreptul uluit, da, acesta este termenul care se potriveşte trăirii pe care am avut-o, găsind în chiar finalul lucrării:
" - Grigore, trece spărgătorul de lemne, tu nu-l auzi ?...

- Ţi se pare, creşte iarba... ".
L-am întrebat pe bunicul, care încă trăia, dacă a avut prilejul să-l cunoască pe Eugen Barbu, dacă a stat de vorbă cu el sau, cel puţin, dacă i-a citit cartea. Răspunsul a fost cel la care, de fapt, oarecum mă aşteptam: nici, nici.
Stranie asemănare între cuvintele cu care scriitorul îşi încheia romanul şi vorbele zburate, atunci, din gura bunicului, om simplu de la ţară, cu patru clase primare şi palmele bătătorite de coarnele plugului !
Să fie cuvintele acelea, rostite în seara unui decembrie demult apus, expresia unei profunde înţelepciuni populare, înţelepciune formată nu în băncile şcolilor, ci la şcoala crâncenă a vieţii ?! Dar, oare, numai atât ?!


Vizualizări: 44

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de November pe Decembrie 3, 2012 la 2:50pm
Sunt născută la oraş, dar am copilărit la ţară la bunici, unde mi-am petrecut apoi vacanţele. Bunicii nu mai sunt...dar eu merg o dată sau de două ori pe an...acolo e "gura mea de rai", îmi place să merg singură la mormintele lor..Când ajung în satul acela, (cu tendinţe spre modern, în ultimii ani), îmi vine să îngenunchez ca Ion a lui Rebreanu şi să sărut pământul! Cu adevarat "o lume fascinantă" cum spui, şi cu oameni simpli şi minunati! Cum aş putea uita prima ţigara, din mătase de porumb?Dar nu e numai asta!

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor