Interviul acordat de Razvan Pascu revistei "Scoala Maramureseana"

Despre călătorii cu Răzvan Pascu

 

             

Citeam pe blogul lui Răzvan Pascu : „aş dezvolta spiritul antreprenorial al tinerilor şi i-aş îndemna pe toţi să călătorească pentru a cunoaşte lumea şi pentru a se cunoaşte pe ei.”

Acest tânăr (absolvent de ASE, facultatea de marketing, master în comunicare)  inteligent, ambiţios, interesant are 26 de ani, lucrează la o multinaţională în industria financiară şi adoră să călătorească. Pe blogul lui a lansat şi  campania “România e frumoasă” care invită să ne descoperim ţara cu plusurile şi cu minusurile ei. El consideră că “deşi stângace şi timidă”, România are multe de oferit din punct de vedere turistic.

Câţi dintre cititorii revistei noastre au ajuns să vadă Marele Zid Chinezesc, Shanghai, Hong Kong sau Macao? Ei bine, Răzvan le-a văzut.  Vă propun ca pe parcursul următoarelor minute să intrăm în lumea lui Răzvan şi să aflăm pe unde a călătorit, cum îşi pregăteşte plecările  şi ce proiecte  are…

 

1.Răzvan, deşi eşti foarte tânăr  ai  avut şansa de a ajunge în  oraşe importante din Europa şi nu numai . Vreau să ne propui un clasament al celor mai frumoase locaţii vizitate de tine până în acest moment. (sunt convinsă că peste ani clasamentul va suferi modificări.)

 

Multă lume mă intreabă asta. Prietenii mei insistă să le spun care este cel mai frumos loc pe care l-am văzut până acum sau ce ţară mi-a placut cel mai mult. Eu refuz să fac topuri de genul acesta, pur şi simplu pentru că nu ştiu ce răspuns să ofer. Mi-a plăcut şi la Chişinău sau în sărăcia din Transnistria, dar mi-a placut şi opulenţa din cel mai mare şi luxos cazino din lume, într-o ţară îndepartată din Asia – Macao.

 

 

2. Ştiu că îţi place în România si momentan nu ţi-ai dori să locuieşti în altă ţară. Dacă totuşi  ar trebui să trăieşti în altă parte, ce ai alege?

 

Mie îmi place România, îmi place Bucureştiul, îmi place ţara mea aşa cum este ea...înţepenită în trecut şi săracă. Sigur că mi-ar plăcea ca România să fie ca Germania dar eu cred că stă în puterea noastră să ajungem acolo şi depinde de acţiunile fiecărui român în parte.

 

3. Ai vizitat de trei ori la Londra. Ce are acest oraş atât de special?

 

Londra este oraşul pe care îl simt cel mai apropiat de sufletul meu...nu prea pot să explic. Poate că într-o viaţă anterioară am trăit acolo.

 

 

4. Pe blog ai oferit multe detalii despre vizita ta în China. Ne-ai purtat din Beijing la Xi’an, din Shanghai la Hong Kong. Ce-ar mai fi de spus?

 

Să ajung în China a fost un vis mai vechi şi când am împlinit 25 de ani m-am hotărât să îmi urmez visul. A fost ceva deosebit, China este o ţară mult prea frumoasă şi mare ca să fie explorată în 3 săptămâni. Am văzut pe fugă câte puţin din marile oraşe şi marile monumente şi am rămas profund impresionat de caracterul chinezilor. Într-o călătorie contează foarte mult oamenii cu care interacţionezi şi majoritatea amintirilor care îţi rămân sunt legate de oameni şi mai puţin de monumente. Am plecat în China cu idei preconcepute şi singura care s-a adeverit în final a fost cea legată de cât de muncitori sunt chinezii: mi-am imaginat că se munceşte mult, însă nu am crezut că şi noaptea...

 

 

5. În ce a constat planificarea călătoriei în China?

 

Toate călătoriile le fac pe cont propriu, nu merg cu agenţii de turism, de aceea planificarea programului cade în sarcina mea. Totul, de la biletele de avion, la planificarea traseului, rezervarea hotelurilor, rezervarea biletelor de tren şi zborurilor interne, cumpărarea de ghiduri turistice, etc. Plus că am citit câteva cărţi despre istoria Chinei.

 

 6. Ţi-a fost teamă cu Maglev-ul în Shanghai?

 

 Nu, nu mi-a fost pentru că nici nu simţi viteza.  Maglev-ul este cel mai rapid tren din lume, care face legătura dintre  Shanghai şi aeroport. Călătoria durează 7 minute, trenul atinge 431km/h şi nu merge pe şine, ci pe baza levitaţiei magnetice (practic trenul pluteşte, precum 2 magneţi de aceeiaşi poli, care se resping). A fost o experienţă incredibilă.

 

7. Tot pe blog scriai că în China există site-uri de internet  cenzurate şi că ai putut să-ţi actualizezi blog-ul doar prin intermediul e-mail-ului. Tu foloseşti zilnic internetul. Ce s-ar întâmpla cu Răzvan Pascu dacă nu ar avea acces 3 luni la internet?

 

Pe lângă faptul că lucrez într-o multinaţională, am propria mea afacere cu mai multe site-uri pe internet, site-uri care reprezintă o bună parte din venitul meu. (www.RazvanPascu.ro, www.PonturiBune.rowww.StiuUnLoc.ro)  De aceea 3 luni fără internet ar însemna pentru mine doar bani mai puţini, nimic mai mult. Pot să trăiesc fără internet, iar pentru mine internetul reprezintă strict business şi imagine. Sunt o persoană extrem de pragmatică.

 

8. Ce reacţii au prietenii tăi când le povesteşti că ai fost în cel mai mare cazino din lume?

 

Nu prea vorbesc despre călătoriile mele în altă parte decât pe blog. Unii din prietenii mei s-au plimbat de 10 ori mai mult decât mine, iar pe alţii abia îi scoţi din Bucureşti. În general oamenii consideră că iţi trebuie o avere ca să călătoreşti (lucru total fals), de aceea nu îmi place să intru în detalii cu oamenii care au ideea preconcepută că dacă te plimbi eşti putred de bogat.

 

9. Cum ai găsit Dublinul?

 

În seara în care am ajuns, fiind vineri, străzile erau aglomerate, barurile pline, oameni beţi pe străzi, o nebuneală de nedescris – lăsându-mi impresia că nu ar fi genul  meu de oraş. Însă în zilele următoare l-am găsit plin de farmec, cu o arhitectură interesantă şi cu o istorie deloc de neglijat. Belfastul mi-a plăcut şi mai mult deşi toată lumea cunoaşte acest oraş în special după luptele de stradă şi atentatele prezentate pe canalele de ştiri la televizor.

 

 

10. Citeam într-o carte de bussines că  “Societăţile se măsoară prin clădirile pe care le ridică. Egiptenii au construit piramidele. Grecii ne-au lăsat Acropolele. Romanii ne-au dăruit Colosseumul. Vremurile moderne ne-au adus mall-urile comerciale. Iată noua realitate. Bisericile s-au golit. Mall-urile gem de oameni. Sensul vieţii a cedat în faţa semnificaţiei superficialităţii”. Cum comentezi?

 

Eu cred că este un loc pentru fiecare. Mall-urile gem de oameni care adoră să meargă în mall, bisericile sunt pline de oameni care cred în Dumnezeu, cluburile sunt pline de oameni care vor să se distreze. Lumea e frumoasă tocmai pentru că este diferită. Nu ar fi plictisitor ca toţi să fim la fel?

 

 

11. Îmi imaginez că ar trebui să existe câţiva oameni care ţi-au influenţat într-un fel  sau altul cursul vieţii. Crezi în modele?

 

Nu cred deloc in modele. Nu am un model în viaţă, dar sunt mulţi oameni pe care îi admir. Bunica mea mi-a influenţat viaţa, prietenul meu din copilărie Cosmin şi logodnica mea pe care o ador.

 

12. Care este ultima carte pe care ai citit-o?

 

Un ghid de călătorie despre Argentina.

 

13. Interacţionând cu diverse societăţi (inevitabil făcând  şi comparaţii), crezi că s-a schimbat ceva în modul tău de a gândi, de a simţi, de a lua decizii?

 

Eu cred că lumea este ca o carte; cine nu se plimbă nu citeşte decât o pagină din carte. De aceea îmi place să călătoresc foarte mult şi de fiecare dată m-am întors cu o idee care a făcut cât toţii banii cheltuiţi. S-au schimbat extrem de multe în modul meu de a gândi. Cred că sunt mai înţelegător, mai calm, mai uman. Dar asta cred că depinde foarte mult şi de firea ta, pentru că ştiu oameni care merg la hoteluri 5 stele all-inclusive şi tot există ceva care să-i nemulţumească. Mie îmi place oriunde m-aş duce pentru că orice calătorie mă face fericit .

 

 14. Citeam zilele trecute pe blogul tău că în  noiembrie 2010 va avea loc la Muzeul Ţăranului Român expozitia doamnei  Uca Marinescu  (întoarsă de curând acasă după un tur de 6 luni în jurul lumii); În ce fel te-ai implicat în organizarea expoziţiei?

 

 O cunosc pe Uca Marinescu de mulţi ani şi deseori ne întâlnim să discutăm despre călătorii. O apreciez că la cei 70 de ani ai săi pleacă spre destinaţii îndepărtate ale lumii, ajunge la Polul Nord, Polul Sud şi parcă niciodată nu oboseşte. De curând s-a întors dintr-un tur în jurul lumii şi a deschis o expoziţie de fotografie turistică la Muzeul Ţăranului Român, expoziţie în organizarea căreia m-am implicat: de la invitaţii trimise pe la Ambasade şi cunoscuţi şi până la alegerea celor mai reuşite fotografii, pentru a fi expuse. Expoziţia a început şi va avea loc timp de 2 săptămâni, până pe 28 noiembrie 2010.

 

 

15. Unde în lume te vom  găsi în  anii următori?

 

O lună de zile începând de la Revelion voi fi Argentina, Chile şi Uruguay, tot pe cont propriu. În primăvară la Atena. În anii următori vreau să merg în Asia de Sud-Est (Cambodgia, Vietnam şi Laos), în Mongolia, Japonia, Iran, Liban şi Siria. În plus, nu voi rata să fac excursii scurte prin oraşe europene o dată la 3-4 luni.  

 

16. Poate cândva… vei aduna amintirile din călătorii  într-o carte?

 

E prea departe momentul acela. Deocamdată sunt ca un burete, vreau să acumulez cât mai multe. Exact ca un bebeluş.

 

17. La  final… cum l-ai descrie tu pe Răzvan Pascu?

 

Atuu-ul meu este perseverenţa. Dacă îmi pun ceva în cap, nu mă las până nu rezolv. E un lucru bun în general, însă de multe ori asta mă transformă într-un om prea ambiţios şi încăpăţânat. Sunt pasionat cu adevarat de călătorii şi fac orice efort, renunţ la multe altele pentru a-mi împlini visul.

 

 

În concluzie, cei interesaţi de travel şi bussines îl pot găsi pe Răzvan la adresa www.RazvanPascu.ro. Aici puteţi afla cum s-a plimbat  cu mocăniţa în Maramureş, dacă există sau nu asemănări între Sarmizegetusa Regia şi Stonehenge,  ce-a vizitat în  Ţările Baltice, dacă a fost sau nu dezamăgit de Armata de Teracotă  îngropată de la   Xi’an, dacă e sau nu valabilă afirmaţia “să vezi Napoli şi apoi să mori”, explozia de culori şi mirosuri din  bazarul de mirodenii din Istanbul, dacă i-au plăcut pieţele de Crăciun de la Viena şi Praga, cum în Egipt a făcut un tur de 2.5 ore cu cămila şi a vizitat Saqqara, cea mai veche “piramidă în trepte” din lume …dar mă opresc aici, lăsându-vă pe voi să-i descoperiţi jurnalele de călătorie. Există şi  secţiunea de interviuri realizate de Răzvan cu exploratorul Uca Marinescu,  Răzvan Marc (realizatorul emisiunii “Bazar”), Dr. Raed Arafat (fondatorul SMURD), Contele Guy Tyrel de Poix, Monica Tatoiu, Alex Dumitru,  Dragoş Bucurenci, Cezar Dumitru (cunoscut sub numele de Imperator, călător deja în peste 70 de ţări), Mihai Barbu, Cristina Teacă, Mihai Bobocea.  

Întrebări ar mai fi….multe… însă ştiu că  Răzvan este foarte ocupat şi-i  mulţumim că a avut amabilitatea să  împărtăşească  cu cititorii revistei o mică parte din amintirile şi experienţele sale din călătorii.

            Cineva spunea ca tinerii noştri valoroşi trec neobservaţi...eu cred că pe zi ce trece afirmaţia devine tot mai palidă...cred că tânăra generaţie a început să se implice...şi am încredere...

 

            P.S. de la acordarea interviului si pina la publicare, Razvan a fost intr-o calatorie de 25 de zile in America de Sud, Suedia si se pregateste de Israel, Danemarca si alte locatii interesante.

            In revista “Scoala Maramureseana” interviul va fi insotit de imagini din calatoriile lui Razvan. Revista intarzie sa apara din cauza unor probleme financiare.

 

 

     Interviu realizat de  Liliana Dancu, Baia Mare, decembrie 2010

 

 

 

Vizualizări: 44

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor