”Intrarea in Ierusalim” sau iesirea din umanitate pe spirala eternei Golgote

In urma cu aproape doua  milenii umanitatea intreaga statea in chip simbolic la portile Ierusalimului, veselindu-se de intrarea Celui, pe care il astepta ca fiind Mesia. Osanalele curgeau, trambitele trambitau, iar ramurile de finic si florile i se asterneau in cale asemenea unui covor multicolor.

 „Osana ! Binecuvântat este Împăratul... ! Pace în cer şi slavă întru cei de sus”, strigau multimile-n delir. Euforia nu avea sa dureze decat  putin,  caci, peste doar cateva zile petalele imaculate de bucurie urmau sa-si  preschimbe culoarea in sangeriul suferintei.

Asemenea zilelor noastre, lumea nu il astepta pe Dumnezeu - Fiul, Cel care venise sa arate Calea, Adevarul si Viata, ci pe ”magicianul”, care sa le satisfa dorintele, sa le vindece bolile, sa le invie mortii, sa le umple hambarele, sa le cotropeasca dusmanii  si sa le ofere lozul castigator.

Astazi, nimic nou.  Anii au trecut, dar povestea pare aceeasi . Dumnezeu este amuleta la care apelam in momentele de cumpana, atunci cand ramanem blocati in lift, cand ne julim, cand dam examene, cand ne fata vaca si ne moare vitelul, cand se zgaltaie pamantul sau ne inunda apele.

Dumnezeu trebuie sa-si ”ofere serviciile” , asemenea unui majordom pasiv, cu timp si fara timp, sa raspunda neconditionat cererilor noastre, sa ne respecte libertatea, iar apoi, daca se poate,  tot El, sa plateasca in mod smerit factura consecintelor libertinajului nostru.

Inainte de Intrarea in Ierusalimul istoric, Hristos a plans, si nu pentru ceea ce urma sa i se-ntample ulterior, caci optiuni avea,  ci pentru ca lacrimile i-au ramas ude si azi.

Iar daca in agenda cu probleme existentiale ne-a mai ras loc pentru o intrebare, n-ar fi rau sa ne gandim, ce am face, daca astazi, printr-un exercitiu de imaginatie, l-am avea din nou, in mod fizic pe Hristos, in mijlocul nostru. Declarativ, probabil ca l-am adula, dar oare, peste o saptamana nu cumva l-am cocota din nou pe crucea Golgotei ? In definitiv, Dumnezeu ne-a oferit aceasta optiune pe care nu si-a retras-o nici astazi.

George Grigoriu 

http://www.bucharestherald.ro/interviews-a-analyses/56-interviews-a...

Vizualizări: 198

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Alexandru Boris Cosciug pe Aprilie 13, 2014 la 6:07pm

Hristos răstignit din nou,… asemeni celorlalte cărţi ale lui Nikos Kazantzakis, este o mărturie a luptei dintre carne şi spirit, dintre instinct şi morală.” (Editura Humanitas Fiction , 2008)

Insignă

Se încarcă...

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor