Invitaţie la parteneriat d-nei profesoare Calotă Rodica


Notă de fundamentare artistică pentru extrapolarea catrenelor din imperiul insectelor pe traiectoria: musca din paharul de cidru, din romanul lui G. Flaubert(1821-1882)

Doamna Bovary
"Într-o zi sosi pe la ora 3; toată lumea era la câmp; intră în bucătărie, dar la început n-o zări pe Emma. Obloanele erau trase. Pe masă, muştele se urcau de-a lungul paharelor din care se băuse şi bâzâiau înnecându-sa în cidrul rămas pe fund. Lumina zilei care pătrundea prin hornul căminului, catifelându-i funinginea de pe placa de deasupra, albăstrea puţin cenuşa rece. Stând între fereastră şi vatră, Emma cosea; nu avea nimic pe cap, iar pe umerii goi se vedeau mici broboane de sudoare. După cum era obiceiul la ţară, îi oferi ceva de băut. El refuză, ea stărui, şi în cele din urmă îl pofti râzând să ia un pahar de cidru. Se duse deci să caute în dulap o sticlă, luă două păhărele, pe unul îl umplu ochi, turnă un pic şi-n celălat şi după ce ciocni, îl duse la gură. Cum păhărelul era aproape gol, îşi lăsă capul pe spate ca să bea şi, aşa, cu capul dat pe spate, cu buzele ţuguiate, cu gâtul întins, râdea că nu simte nimic, în timp ce cu vârful limbii trecut printre dinţii ei delicaţi lingea încetişor fundul paharului."
Aşadar,vă invit şi mă invit, să punem pe aceeaşi traiectorie, umorul peisagistic din partea V-a bis: "muştele", muştele lui Filip Tănase şi muştele din paharul de cidru al lui Flaubert.

Vizualizări: 16

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor