CAPITOLUL 150
VIAȚA ŞI SFINȚENIA EPISCOPULUI ORAȘULUI ROMILA
Ne povestea ava Teodor că la treizeci de mile de Roma este un orășel numit Romila. In acest orășel era un episcop foarte vrednic şi virtuos. Într-o zi niște locuitori din Romila s-au dus la
preafericitul papă al Romei Agapet şi l-au acuzat pe episcopul lor la papă, spunând că mănâncă un disc sfințit. La auzul acestei acuzații papa s-a supărat şi a trimis doi clerici să-l aducă la Roma pe episcop pe jos şi legat în lanțuri. Adus la Roma a fost băgat în închisoare. După trei zile de ședere în închisoare a venit sfânta zi a duminicii. Pe când dormea papa, pela revărsatul zorilor sfintei duminici a văzut pe cineva care i-a spus: -In aceasta zi să nu proscomidești nici tu, nici a
lt cleric sau vreunul din episcopii care sunt în oraș, ci episcopul pe care l-ai închis în închisoare. Acela vreau să proscomidească astăzi.Când s-a deșteptat, papa s-a îndoit de vedenia pe care a avut-o şi a zis intru sine: Am primit împotriva lui o astfel de acuzare şi el să proscomidească? Şi a două oara a auzit vocea în vedenie, zicând: -Ți-am spus că episcopul din închisoare, să proscomidească!
Deasemeni şi a treia oară a auzit aceleași cuvinte, căci încă stătea la îndoială. După ce s-a sculat papa,a trimis la închisoare şi a adus pe episcop şi l-a întrebat: - Care este meseria ta? Episcopul n-a răspuns altceva decât: - Sunt păcătos.
Pentru ca nu l-a convins pe episcop să spună altceva, papa i-a spus: -Tu ai să proscomidești astăzi! Şi înt-adevăr s-a așezat înaintea sfântului altar; papa era alături de el, iar diaconii stăteau împrejurul altarului. A început episcopul sfânta anaforă.După ce a terminat slujba sfintei proscomedii, înainte de a sfârși slujba, a început a două oara şi a treia oara şi a patra oara sfântă anafora. Pentru că toți se mirau de această întârziere, papa l-a întrebat: -Ce înseamnă asta, căci iată ai spus a patra oara sfântă rugăciune şi tot nu termini?
-Iartă-mă, sfinte Papa, a răspuns episcopul, nu am văzut ca de obicei pogorârea SfântuluiDuh. Pentru aceea n-am terminat rugăciunea. Dar îndepărtează pe diaconul care ţine ripida de lângă sfântul altar, căci eu nu îndrăznesc să-i spun. Atunci dumnezeiescul Agapet a
poruncit şi s-a îndepărtat diaconul; îndată a văzut şi episcopul şi papa venirea Sfântului Duh.Dar şi vălul care era deasupra sfântului altar de la sine s-a ridicat şi a acoperit timp de trei ceasuri pe papa şi pe episcop şi pe toți care stăteau lângă sfântul altar.
Atunci a cunoscut dumnezeiescul Agapet că mare este episcopul şi că a fost hulit. Şi a fost aşa de întristat de acest fapt, încât a dat porunca să nu se mai ia nici o hotărâre în grabă, ci după multă chibzuială şi cu multă rânduială şi băgare de seamă.

Vizualizări: 46

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor