ion Lazu: Scriitorul Ion Iovan la 75 de ani

Am postat pe blogul meu de scriitor http://ilazu.blogspot.com un text evocator, însoţit de fragmente de jurnal şi de fotografii din anul 1980. Iată începutul evocării mele:

"Nu-mi pot imagina o altă persoană dintre toţi literaţii pe care am avut prilejul să-i cunosc de-a lungul unei vieţi şi care, luând în calcul tot ce am aflat sau am citit din opera acestora, să-l reprezinte mai pregnant şi mai expresiv pe Scriitorul generic, aşa cum cred eu că trebuie să fie el, în idealitatea sa, decât poetul şi prozatorul Ion Iovan. El împlineşte chiar astăzi frumoasa vârstă de 75 de ani ! Îi urez din inimă La Mulţi Ani!, cu sănătate, bucurii şi alese împliniri scriitoriceşti. Le merită din plin.

Ne-am cunoscut prin anii 1963-64, când lucram la Serviciul Hidrogeologie al Întreprinderii Prospecţiuni Geologice din Bucureşti. El un ins retras, interiorizat, eu unul chiar retractil; aproape că nu-l identificasem ca persoană, în cele câteva luni de birou, căci în restul anului eram răspândiţi în toată ţara...; surpriza a fost să ne găsim amândoi la serile de luni de la celebrul încă de-atunci cenaclu Labiş, condus de Eugen Barbu, un mare prozator, desigur, dar şi un literat care dorea să-şi adjudece totul: succes, bani, poziţii, inclusiv gloria de a-i fi descoperit şi promovat pe tinerii condeieri aflaţi în pragul debutului. Veneau aspiranţi din toată ţara. Am evocat aceste seri în capitolul Din masivul Iezer-Păpuşa la Cenaclul Labiş, vezi Himera literaturii, Curtea Veche, 2007. Eram acolo, numai ochi şi urechi, însă niciunul dintre noi hotărât să ia taurul de coarne. Tot ce a urmat, la noi doi, o confirmă. Am citit în cenaclu abia după vreo 4 ani, spre sfârşit, mai mult împins de la spate. Ion Iovan nici măcar atât. Totuşi, trimisesem unele poezii pe la reviste. Nu se poate ca I.I. să nu fi avut cunoştinţă, probabil urmărea rubricile Dintre sute de catarge... etc. Oricum, deja ştiam unul despre altul esenţialul: că suntem trup şi suflet dăruiţi literaturii, poeziei de fapt. Aşa că nu m-a mirat că, la sfârşitul unei seri de cenaclu, un domn în vârstă s-a apropiat de mine şi mi-a spus că nişte poezii de-ale mele au apărut în revista Ateneu. Colegul Iovan a tresărit, s-a oferit să mă însoţească - gest în sine foarte preţios: dorea să participe la bucuria debutului meu! Era deja noapte, asta nu ne-a împiedicat să pornim împreună, din chioşc în chioşc, în speranţa că vom găsi unul deschis. Am avut noroc: în Piaţa Palatului, un chioşcar nu închisese; am cumpărat revista. Am citit cele două poezii. Ne-am bucurat împreună.  Era o clipă de graţie. Asta te leagă indicibil. Cât am rămas colegi, încă vreun an-doi, ne-am citit poeziile, am încercat să încropim un cenaclu la nivel de întreprindere...I-am simţit vocaţia, care în acel stadiu echivalează cu maxima exigenţă - cu sine şi cu ceilalţi condeieri: n-ar fi spus în ruptul capului că un text slab este valabil... Apoi drumurile noastre s-au despărţit. L-am pierdut din vedere pe tânărul împătimit de poezie, încordat ca o strună când venea vorba de pasiunea noastră. Alte legături neexistând între doi sălbatici ca noi, ne-am pierdut pentru o lungă vreme. Ne-a re-adus împreună tot literatura, iar în acest caz prietenia noastră cu Mircea Ciobanu. Ne revedeam la editură, întâmplător, sau la Mircea acasă, cu ocazia aniversărilor. Nu mai mult, dar nici mai puţin.  Deajuns ca să-l citesc şi să-l admir ca poet, ca prozator."

Continuarea pe blogul ion lazu.

Vizualizări: 194

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Constantin Grecu pe Mai 27, 2012 la 8:41pm

LA MULŢI ANI CU SĂNĂTATE ŞI SUCCES,TUTUROR!

Comentariu publicat de Terezia Filip pe Mai 26, 2012 la 2:12pm

La mulţi ani!

Comentariu publicat de IUGA NICOLAE pe Mai 26, 2012 la 12:01pm

                    Aveti dreptate. Exista si batrani de 25 de ani si tineri de 75.

Comentariu publicat de Serban Ecaterina pe Mai 26, 2012 la 1:24am

Multe gânduri luminoase d-lui Ion  Lazu și inspirație în continuare. Vârsta calendaristică nu are nici o treabă cu creația de suflet!

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor