Ion Lazu: Un regal poetic la Zilele oraşului Râmnicu Sărat, 13 aug. 2011

Consemnare, 13 aug. 2011. Zilele oraşului Rm Sărat

În această sâmbătă de dinaintea Sfintei Marii, din faţa Muzeului Literaturii Române a pornit spre Rm. Sărat un grup de scriitori, sub bagheta reputatului poet şi traducător Radu Cârneci, cetăţean de onoare al târgului de la Curbura Carpaţilor; în microbuz, poeţii: Gheorghe Istrate, Ion Murgeanu, Victoria Milescu, Monica Mureşan, Mariela Mitruţă, octogenara Veronica Bârlădeanu, traducătoare din maghiară, Florentin Popescu, Emil Lungeanu, Mihai Antonescu, Petru Solonaru, şi graficienii Tudor Meiloiu şi Neculai Hilohi. În faţa palatului brâncovenesc din Râmnicu Sărat ne-a întâmpinat un larg front de poeţi din localitate şi de prin multe alte oraşe din ţară, în frunte cu dna Valeria Manta Tăicuţu, însoţită de consilierul cultural Prof. Valeriu Sofronie şi de viceprimarul urbei. După schimbul de bineţe şi de cărţi, cum se obişnuieşte între scriitori ce nu s-au mai văzut de-o bună vreme şi după fotografiile de grup, pe scările exterioare ale impozantului Palat (personal nu am rezistat ispitei de a intra din nou în minunata biserică brâncovenească, pentru a face câteva fotografii), am descins în subsolul imobilului, o pivniţă poate cu mult mai mare decât cea de la palatul Mogoşoaia – ca să avem un reper - şi desigur în acelaş stil: pereţi de cărămidă aparentă, cu bolţi supraînălţate, cu arcade şi ferestre înguste, plasate sus de tot, sub tavan, de unde aruncă o lumină eterată), sală unde a avut loc întâlnirea poeticească propriu-zisă. Alocuţiunile Dlui V.S. şi a viceprimarului, apoi prezentarea oaspeţilor. Din Piteşti, Virgil Diaconu, poet, directorul revistei cafeneaua literară; din Ploieşti Viorica Răduţă, din Câmpina Florin Dochia, director la Revista Nouă; din Braşov Daniel Drăgan şi Adrian Munteanu, din Iaşi Valentin Talpalaru şi Emilian Marcu, din Galaţi, Corneliu Antoniu, din Buzău, poeţii Ion Trandafir, Togan şi Rusu; de la Focşani: Ştefania Oproescu, Ion Dumitru Denciu, Mariana Vârtosu, Gh. Suchoverschi, Angela Baciu, toţi prezentaţi de Gh. Neagu, directorul revistei Oglinda literară; din Râmnicu Sărat, Nicolai Tăicuţu, Petrache Plopeanu, Nicolae Gâlmeanu, Mioara Barna, Dtru Pană, Nicolae Pogonaru, Vasile Ghinea; din Brăila, Mihai Macovei, Ioana Sofineti, alţi câţiva al căror nume mi-a scăpat, eu nearogându-mi nicicum veleităţi de reporter...

Şi a început maratonul poetic (fiind în fapt vorba despre cca 30 poeţi care au citit din lirica lor), despre care mă încumet să afirm că a fost realmente un regal de poezie. Ar fi destul să mă refer la prestaţiile poeţilor Radu Cârneci (a citit o nouă traducere, excelentă, din Francois Villon, celebra Baladă a doamnelor de odinioară, piatra de încercare a atâtor traducători iscusiţi, cu un refren meşteşugit: „Dar unde-s iernile de-atunci?”), Gh. Istrate: „Doamne, iar ni se întâmplă / Să stăm tâmplă lângă tâmplă...”; Ion Murgeanu, a cărui carte de Poeme saptuagenare , o sută unu la număr, apărută la editura Valmar, a fost lansată chiar cu această ocazie, despre poezia recentă a acestuia vorbind trei exegeţi, după care poetul s-a explicat: În ultima vreme totul i s-a tras de la poeţii basarabeni: Scriind un articol-rememorare despre A.E. Baconski, frecventat încă pe vremea debutului, a primit felicitări de la Ion lazu, s-au re-cunoscut ca făcând parte din aceeaşi generaţie literară, au scris în dialog epistolar o carte de confesiuni: Himera literaturii, acelaşi basarabean refugiat Ion Lazu l-a pus în legătură cu Elisabeta Isanos, fiica marei poete îndrăgite , basarabeancă şi ea, Magda Isanos, între cei doi a survenit o apropiere simpatetică, prin cărţi, E.I. scriind despre Himera literaturii, apoi despre romanele lui I.M., dar şi un eseu care încheie volumul de versuri abia tipărit... la editura dnei Tăicuţu, prezentată tot de I.L... Şi poetul I.M., re-lansat la cei 71 de ani abia împliniţi, ne-a citit poezia pe care eu însumi aş fi ales-o, de m-ar fi consultat. Semnificativă coincidenţă. Dar câte poeme de cea mai aleasă factură am ascultat, în cele aproape trei ore ale serbării poeticeşti.  Virgil Diaconu, Adrian Munteanu, cu o punere în scenă actoricească răsplătită cu aplauze, Daniel Drăgan, Valentin Talpalaru, Florin Dochia, Viorica Răduţă, Victoria Milescu, Emilian Marcu, atâtea alte voci distincte, dacă nu de-a dreptul aflate la debut, cazul unei tinere de doar 13 ani din Focşani, depăşită de emoţiile momentului, drept care Gh. Neagu a preluat lectura poeziei, direct din revista unde apăruse.

În ce mă priveşte, cu o emoţie mult peste ce s-ar aştepta de la un vechi combatant, am citit poezia În taină, din volumul Muzeul Poetului, apărută mai întâi în revista Ateneu, a dlui Radu Cârneci, care a avut amabilitatea să-mi gireze debutul de la finele anului 1964.

La înapoiere, ne-am abătut ca şi-n alte dăţi pe la casa părintească a lui Gh. Istrate, am pătruns pe sub bolţi de viţă pe rod, pe sub gutui în pârgă, printre dalii galbene, străluminând la acea oră a după-amiezii, Şi din nou la drum, printre tarlale de floarea soarelui, printre şiruri de „plopi albaştri, alunecând, alunecând...”

                                       ION LAZU

Vizualizări: 98

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Ion Lazu pe August 14, 2011 la 12:27am
Pe blogul meu de scriitor http://ilazu.blogspot.com veţi găsi şi imagini de la sarbatoarea poeticească. Ion Lazu

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor