Istoria cinematografiei în capodopere. Vîrstele peliculei, Vol. V: ”de la Cetățeanul Kane” la ”Trăiască Mexicul!” (1939 - 1979), de Tudor Caranfil

 

Lansarea volumului V al seriei Istoriei cinematografiei in capodopere. Virstele peliculei, de Tudor Caranfil, la cea de-a VIII-a editie a B-EST IFF

 

 

Joi, 22 martie, de la ora 18.30, în cadrul Festivalul Internaţional de Film „Bucureşti” (B-EST IFF) va avea loc lansarea celui de-al V-lea volum Istoria cinematografiei în capodopere. Vîrstele peliculei. De la „Cetăţeanul Kane” la „Trăiască Mexicul!” (1939-1979) semnat de Tudor Caranfil şi apărut recent în colecţia „CINEMA” a Editurii Polirom. Lansarea şi întîlnirea cu cinefilii vor avea loc în Sala de Marmura de la Cinema Studio (Bd. Magheru nr. 29), Bucureşti. 

Evenimentul va avea loc în cadrul celei de-a VIII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film „Bucureşti” (B-EST IFF), ce se va desfăşura în perioada 19-25 martie, la Bucureşti. 

Alături de autor, va lua cuvîntul criticul de film Codruţa Creţulescu. 

Vîrstele peliculei este primul proiect editorial ce aparţine unui autor român şi care a fost inclus în lista celor mai bune cărţi de film, propusă editorilor europeni de un juriu internaţional independent, cu sprijinul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI). 

Dacă primul volum al seriei a fost dedicat apariţiei şi cristalizării estetice a „filmului mut”, al doilea descria apogeul „Marelui Mut”, al treilea, răscrucea apariţiei sunetului, iar al patrulea volum analiza soluţiile pe care artişti cu temperamente diferite le-au găsit în manipularea posibilităţilor tehnice ale imaginii sonorizate, în cel de-al cincilea volum Tudor Caranfil deconspiră detaliile fascinante din spatele camerelor de filmat şi oferă o înţelegere aprofundată a poveştilor din filmele analizate. 

Cel de-al cincilea volum Istoria cinematografiei în capodopere cuprinde comentariile detaliate (alături de nesfîrşitele serii de anecdote) ale lui Tudor Caranfil asupra cîtorva filme reprezentative pentru perioada 1939-1979: Cetăţeanul Kane (1941, Orson Welles), Speranţa (1945, André Malraux), Domnul Verdoux (1947, Charlie Chaplin), Al 41-lea (1956, Grigori Ciuhrai), Trăiască Mexicul! (Serghei Eisenstein). 

„Apreciez la Tudor Caranfil mersul împotriva curentului, curajul de a-şi susţine părerile chiar şi atunci (sau mai ales atunci) cînd are de dus război cu toată lumea. Dar Caranfil n-ar mai fi Caranfil dacă s-ar plia pe opinia majorităţii, şi cred că acesta este meritul său cel mai mare.” (Alex. Leo Şerban) 

Tudor Caranfil (n. 1931, Galaţi), absolvent al Facultăţii de Filosofie din Bucureşti în 1957, este critic şi istoric de film, realizator de emisiuni TV. În anii ’60 a iniţiat „Seara prietenilor filmului”, prima formă a Cinematecii române. A mai publicat: 7 capodopere ale filmului mut (1966), F.W. Murnau (1968), Romanul unui film: „Cetăţeanul Kane” (1978; ediţia a II‑a, 2008), În căutarea filmului pierdut (1988), Dicţionar de filme româneşti (2002; ediţia a II‑a, 2004), Dicţionar universal de filme (2002; ediţia a II‑a, 2003; ediţia a III‑a, 2008), Pe aripile vîntului (2003). În 2011 i s‑a acordat Premiul „D.I. Suchianu” pentru întreaga carieră de critic şi istoric de cinema. 

Festivalul International de Film „Bucureşti” reprezintă prima mare competiţie cinematografică de film de lung metraj organizată la Bucureşti, începînd din anul 2005.

 

Cele mai bune ginduri,
Ana-Maria Tabarca
Editurile Polirom si Cartea Romaneasca
Departamentul de Promovare si Relatii cu Presa
Telefon/ fax: 0232.214.100
Mobil: 0737.211.021
 www.polirom.ro ; www.cartearomaneasca.ro
www.romanianwriters.ro, www.romanianwriters.eu, www.romanianwriters.com

Vizualizări: 252

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de ANGELA BACIU pe Aprilie 1, 2012 la 12:17pm

felicitari!!!

Comentariu publicat de zadic ioana pe Aprilie 1, 2012 la 10:10am

Mulţumesc pentru informaţii.Interesante.

Comentariu publicat de Anastasia Moldovanu pe Aprilie 1, 2012 la 7:49am

Multumesc pentru informatii de acest gen. La 26 aprilie se va marca jubileul de 60 de ani de la crearea studioului "Moldova film" din In Republica Moldova. 

Comentariu publicat de Benoni Todica pe Aprilie 1, 2012 la 12:54am

Multumesc Lucretia caci ai grija de noi si ne tii la curent. Nu-ti scapa nimic "Ochi de Soim"!

Te citesc intodauna cu mult drag.

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor