La 24 iulie 2011, Sibiu - Despărţirea de Mircea Ivănescu

La despărţirea de Mircea Ivănescu

 

Şi a fost sâmbătă, 24 Cuptor 2011. Au foşnit flori pe pământ, în cununi grave şi în mâinile oamenilor, păsări au zburătăcit înfiorate prin crengile zarzărilor cu sâmbur amar.

A fost o zi cu soare şi fluturi, între zilele cu ploi repezi de vară, încât putem spune, după o vorbă din bătrâni, că celui ce pleca atunci dintre noi, către Doamna şi soţia care îl aştepta în Cer, nu i-a fost cu părere de rău să ne părăsească. El pleca - orb ca Homer, ca Borges, ca Stela Ivănescu - desigur către marii maeştri ai cuvântului scris, şi citit, şi tradus viaţa toată - colegi ai săi de Literatură a Lumii de-acum înainte, cărora li se adaugă acum în pace deplină şi laudă netulburată. Furnicile cărora Poetul nu le călca niciodată drumeagul lor ce traversa mereu poteca dinspre poartă spre casa lui din strada Vasile Aaron, Nr. 3, din Sibiu, s-au ascuns speriate: protectorul lor nu le mai putea proteja. Paşii celor veniţi din toate zările să îşi ia adio de la Mircea Ivănescu au acoperit totul în preajmă: odaia poetului, încăperile casei, curtea, iarba grădinii unde doi preoţi şi trei diaconi au oficiat slujba ortodoxă de despărţire a sufletului de cele lumeşti. Au venit la Sibiu, ca să-l conducă pe M.I. pe ultimul drum pământesc, poeţi din toată Ţara, în frunte cu Ioan Moldovan şi Ion Mureşan, sau Leo Butnaru de la Chişinău; istorici şi critici literari, cu Mircea Tomuş, Al. Cistelecan şi Mircea Braga, actorii lui Const. Chiriac, şi directorul cotidianului TRIBUNA din Sibiu, Mircea Biţu, prieteni de suflet şi apropiaţi. Căci Poetul nu mai avea rude de sânge în lume, dar mulţimea adunată era poate mai numeroasă aşa, formată din urmaşii de gând şi simţire, de expresie artistică, urmaşii de şcoală literară ai lui M. Ivănescu.

Au vorbit la despărţire, între alţii: preotul-poet Călin Sămărghiţan, apoi directorul revistei EUPHORION, Dumitru Chioaru şi Radu Vancu de la TRANSILVANIA - cu toţii, în felurite forme, descendenţi literari ai Maestrului de la Sibiu.

Domnul să-l aibă în paza Dreptei Sale pe Mircea Ivănescu, iar urmaşii lui literari, mereu de acum înainte-le!

Vizualizări: 89

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor