
Brusc şi fără avertisment, lumea literară virtuală s-a împărţit în două tabere. Una mai largă, elitistă, dreaptă şi apărătoare a valorilor neamului, alta mai restrânsă, blamată, încovrigată ca o spinare de cocoşat şi formată dintr-un singur om şi din încă vreo două, trei umbre care-i ţin hangul
incognito, ca să nu fie supuse oprobiului public şi alungate din serai cum storci puroiul dintr-un furuncul răscopt.
Războiul – să-i spunem astfel, deşi e o vorbă prea mare pentru un păhărel aşa mic – a pornit de la un text care, zice-se, blasfemiază şi întinează memoria şi opera domnului Eminescu. În fond, o lectură care, asemeni celorlalte din aceeaşi colecţie, nu e lipsită de un anume umor. Dar subiectul dezvoltat a produs o asemenea repulsie încât atacul la persoană a devenit singura cale de a-l combate pe autor.
E curios cum îl (re)descoperim pe Eminescu numai când se leagă cineva de viaţa domniei sale. Până la apariţia acestui text, rândurile combatanţilor din prima tabără au zăcut într-o providenţială şi atotştiutoare muţenie. Apoi, dintr-o dată, ne aducem aminte că suntem români, că avem valori naţionale, că există un trecut cultural pe care trebuie, din când în când, să-l reînviem şi să-l apăram. Ne lezează câteva rânduri în care Eminescu scuipă pe jos, deşi călcăm în scuipat de la primul pas făcut cu sacoşa la piaţă. În corectele noastre existenţe de zi cu zi, normalitatea acestui gest e subînţeleasă. Nu ne tragem de mânecă aproapele să-i reproşăm că uite, dom’le, ce faci dumneata nu e lucru civilizat. Avem, însă, grijă, să vocirăm cu indignare la păcatele domnului Părpăuţă.
Şi nu numai că vociferăm, dar
vox populi şi o mână demiurgă ascunsă după
mouse şi tastatură hotărăsc excluderea persoanei în cauză nu de pe unul, ci de pe două, trei şi mai multe site-uri. Evident, fără măcar a mima dialogul, toleranţa, înţelegerea, că doar oameni suntem toţi, fără curiozitatea de a trece bariera eternelor prejudecăţi şi a tabuurilor de ocazie, fără multe alte lucruri din categoria aceluiaşi bun-simţ pe care-i reproşăm că nu l-a avut, deşi se pare că nici noi nu-l avem în mai mare măsură.
Unde sunt vocile acestea când se permite prezenţa pe site-urile de literatură a unor indivizi care scriu eminamente PROST, anti-talente de mahala cu pretenţii de somităţi culturale în cătunul de unde au răsărit? Unde sunt vocile care ar trebui să cenzureze cu egală vehemenţă linguşelile, miorlăielile şi celelalte soiuri de atitudini „critice” din categoria „vezi că şi eu am un fund”? Unde sunt vocile când orice adunătură de cuvinte, preferabil cât mai patetică şi mai clişeistică, trece drept poezie şi orice discurs criptat până la disperare în epitete şi metafore drept critică literară?
În fond, mă interesează prea puţin ce se întâmplă în Grădina Raiului. Cum am spus-o în nenumărate rânduri, sunt un exemplar uman egoist. Dar poate că ar trebui să dozăm indignarea în mod cinstit şi să primească fiecare cotă parte, după cât şi cum a contribuit la nervişorii lectorului impacient. Poate că ar trebui să lăsăm instinctul de turmă şi să judecăm conform propriilor noastre valori, preferabil cu un minim de obiectivitate.
Internetul ne transformă adesea în fiinţe duplicitare. Aici, suntem plini de avânt. Ce aţi face, însă, acolo, în lumea ingrată de dincolo de pixeli? L-aţi lua de gulerul cămăşii pe dl. Părpăuţă şi i-aţi trage un pumn?
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !
Alătură-te reţelei reţeaua literară