Urmatoarea opera a lui Puccini este „Madama Butterfly”. Impresionat de piesa lui David Belasco, pe care Puccini a vazut-o la Londra in 1900, compozitorul le trimite lui Illica si Giacosa o traducere a acesteia, cu care l-a convins pe Ricordi sa-si asume proiectul. Munca a fost complicata de problemele de sanatate ale lui Giacosa din mai 1901 si de accidentul de automobil in care a fost implicat Puccini, in 25 februarie 1903. Compozitorul a fost retinut intr-un scaun cu rotile timp de opt luni si dupa aceea a fost diagnosticat cu diabet. Compozitorul devenea din ce in ce mai interesat de Japonia, a vorbit chiar si cu sotia ambasadorului Japoniei despre cantecele traditionale japoneze, si cu actritele venite in turneu in Milano, despre comportamentul lui Butterfly. Cu toate acestea, opera in care compozitorul credea ca a gasit subiectul ideal, pe care il va transpune muzical in cea mai desavarsita realizare, a insemnat cel mai rasunator insucces cunoscut in opera italiana din cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea.
Puccini a spus:
„A fost o adevarata linsare. Acei canibali nu au ascultat nici o singura nota. Ce orgie oribila intre oameni nebuni si beti de dusmanie! Dar Butterfly a mea nu va muri. Este cea mai profunda si fantezista opera pe care am
creat-o”.
Imediat dupa premiera Puccini si libretistii sai au revizuit intreaga opera. Al doilea act a fost impartit in doua iar unele detalii eliminate din primul.
„Nu-mi ascult cu placere operele − spunea Puccini − in afara de ultimul act din . Cio-Cio-San este insa o exceptie: ma incanta si ma intereseaza de la inceput pana la sfarsit. Este cea mai moderna dintre operele mele”.
Cea mai moderna dar si cea mai tandra, senzuala, pura si mareata in tristetea ei, o poveste de iubire zdrobita de prejudecati. Ceea ce l-a atras cel mai mult pe Puccini a fost integritatea morala a personjului principal, micuta japoneza Cio-Cio-San, care ii oferea posibilitatea sa creeze o noua eroina de opera − cea mai apropiata de sensibilitatea, de psihologia si de conceptiile sale despre viata si ... iubire. Puccini a reusit sa contureze muzical atat de realist, sensibil si emotionant in frumusete si puritate melodica, chipul eroinei sale, delicata si fragila, dar demna si curajoasa in fata deznadejdii sale. Foarte bogata in desfasurari melodice, alcatuita din succesiuni motivice nedezvoltate, dar intr-o desfasurare continua, opera „Madama Butterfly” se impune prin originalitatea rezolvarii conflictului dramatic prin coloritul local, prin dramaturgia data de utilizarea leit-motivelor. Puccini realizeaza in „Madama Butterfly” cea mai perfecta simbioza intre text si muzica, pe care o concepe simfonic, in combinatii timbrale si armonice moderne, in concordanta cu trairile personajelor. El reuseste sa creeze pagini muzicale de o intensa vibratie si emotie ca de plida: duetul Pinkerton-Butterfly (de la sfarsitul actului intai),


aria lui Cio-Cio-San (de la inceputul actului al doilea) ,

aria de ramas bun a lui Pinkerton (din actul al treilea) ,

duetul Cio-Cio-San−Suzuki si aria aceleiasi Cio-Cio-San (de la sfarsitul actului al doilea) ,

pagini muzicale de o subtila nuantare, ce n-au fost observate la premiera de la Milano, din 17 februarie 1904, dar care odata cu trecerea anilor si-au relevat frumusetea, facand din „Madama Butterfly” o mare capodopera a teatrului liric.

Vizualizări: 853

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de ioana voicu pe August 24, 2010 la 8:18pm
...vad o gradina ...prin care se plimba gratioase multe Cio-Cio-San...ma bucur mult v-am gasit si stau cu placere ,pentru prima data, la calculator...mi-e sufletul plin de bucurie!
Comentariu publicat de Valeria pe August 13, 2010 la 11:00pm
Multumesc !Felicitari !
Comentariu publicat de verman luminita pe August 1, 2010 la 8:27pm
felicitari!!!!.....tacem.....ascultam....simtim...
Comentariu publicat de Clita Marcel pe Iulie 30, 2010 la 2:17am
Un colaj deosebit.Chiar un profan in muzica in adevaratul sens al intelegerii ei ,ramane miscat de puritatea operei lui Puccini!
Comentariu publicat de Serban George pe Iulie 29, 2010 la 1:23am
Ce aş mai putea să scriu când cei dinaintea mea şi-au spus gândurile atât de frumos.Comentariul şi muzica de -la cappo al fine au fost deosebite. Felicitări!...Multe mulţumiri pentru aceasta seară minunată!...
Comentariu publicat de Vasilica Ilie pe Iulie 28, 2010 la 7:09am
Multumim si de data aceasta! "Madama Butterfly", o alta capodopera a lui Puccini, din care ati selectat pasaje frumoase cu mari cantareti de pe mapamond. Felicitari!
Comentariu publicat de claudia hering pe Iulie 27, 2010 la 7:38pm
Ca de obicei,superb.Si multe multumiri pt.momentele de incintare
Comentariu publicat de petruta rosu pe Iulie 27, 2010 la 7:37pm
Multumesc, ma incantat de la inceput pana la sfarsit.
Comentariu publicat de Lucretia Berzintu pe Iulie 27, 2010 la 7:31pm
Minunată prezentare! Mulțumesc!
Spre sfârșitul vieții, Giacomo Puccini scria unui prieten: ”Dumnezeu cel Atotputernic m-a atins cu degetul cel mic și mi-a spus: Să scrii pentru teatru - bagă de seamă - numai pentru teatru”. Iar eu i-am ascultat porunca”. A dat lumii trei dintre cele mai populare opere din istoria genului: ”Boema”, ”Tosca” și ”Madame Butterfly”.
Comentariu publicat de katya kelaro pe Iulie 27, 2010 la 7:09pm
Aveam 15 ani cand, pe scena concursului Enescu intonam aria ,,Un bel di vedremo'' si chiar daca astazi aria si rolul nu mai fac parte din repertoriul meu, ascult cu o emotie aparte aceasta arie si ma rascoleste psihologia personajului feminin, deloc naiv in profunzimea sentimentelor si sacrificiului facut. Felicitari doamna Vlasin pentru delicatetea cu care decupati aspecte poate mai putin cunoscute ale creatiei dar care sensibilizeaza mult publicul cunoscator sau novice fara a sufoca discursul cu inserţii si pedanterii muzicologice. e mai mult decat elocventa coperta editiei Ricordi in care lui Cio-cio-san nu i se vede fata, ci o femeie asteptand in prag mai mult decat primavara, o regenerare a iubirii...Cio-cio-san poate fi in felul acesta oricare dintre noi...

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor