(...)Barul gării, înghesuit între două clădiri neterminate cu mai multe etaje, îşi exhiba firma înclinată câţiva metri mai încolo, cu uşa deschisă-n lături proptită cu un scaun; era o construcţie mică şi dărăpănată, parcă înălţată în grabă din materiale alese la întâmplare şi atrăgea atenţia numai din cauza ferestrelor absurd de mari, împestriţate cu afişe şi reclame. Strivit între siluetele gigantice ale clădirilor alăturate, amintea de-un ambalaj colorat vechi, împins cu forţa între două ziduri. Patru bărbaţi discutau înaintea uşii, cu câte-o sticlă de bere-n mână.

Strângând din umeri, am trecut printre ei şi-am păşit peste prag, pe îngustul culoar lăsat de mesele aşezate fără nicio noimă – câteva erau ocupate, indivizi în salopete de lucru şi cu genţile alături priveau la televizorul dat la maximum, cu câte-o halbă şi-un păhărel de rom în faţă, vorbeau tare, nici nu s-au uitat la mine. Am cumpărat o bere, mi-am găsit loc la o masă pe colţ şi-am privit pe după perdeaua ferestrei peronul gării şi picioarele băncilor de lângă sala de aşteptare. Cuvintele aruncate de la un grup la altul se concentrau într-un zumzet punctat de clinchete de pahare şi râsete groase se mai auzeau clocotind între pereţii barului, fără a reuşi să acopere hârâitul televizorului. Cât am sorbit din bere, fata de la tejghea a venit la masa mea, a răsturnat scrumiera plină cu mucuri zemoase într-o cutie de carton pe care-o ţinea în mână, apoi a şters muşamaua roşie cu o cârpă, măturând cojile de seminţe şi alune pe jos. Corpul ei înclinat împrăştia un miros pătrunzător de ţigară. La încheieturile mâinilor îi luceau o mulţime de brăţări; era însă una dintre acele femei pe care bijuteriile o îmbătrâneau şi-o făceau să pară ridicolă, chiar şi hainele i se ridicau pe umeri şi pe şolduri în pliuri nefireşti, dezvăluind forme fără nicio relaţie. Cât a curăţat masa sânii nu i s-au clintit, încremeniţi ca două pumnale înfipte-n piept, iar profilul ei ascuţit îmi scormonea măruntaiele asemenea unui cioc de pasăre – mă deplasam împreună cu ea înainte şi înapoi, îi preluasem spatele încovoiat, bărbia pronunţată, picioarele presate de muchia mesei, braţele atârnate din umeri, parcă agăţate de curele şubrede şi legături improvizate; creierul mi se preschimbase într-o baltă roşie de zeamă, pe unde scama de sânge plutea împresurată de căldura umedă din bar.

Am ridicat halba de bere şi-am băut îndelung, lăsând lichidul înţepător să-mi răcorească stomacul; din preajma mea s-a înălţat un hohot liniştit, continuat cu o exclamaţie râgâită peste sticla săltată la gură.

Un bărbat aşezat în apropierea intrării, a înhăţat paharul şi l-a dat peste cap; purta o bluză de trening murdărită de pete de ulei şi pe dedesubt un soi de cămaşă foarte largă, cu revere nesfârşite, caraghioase, descheiată la gât şi atârnând lălâie, de parcă ar fi îmbrăcat o deghizare proastă. O ţigară îi spânzura dintre buze şi tot freca paharul de sus în jos, ca şi cum ar fi căutat să-l încălzească. Brăţările femeii au tăiat aerul şi-au pierit lăsând o ultimă scânteie lichidă pe halba mea de bere.

La televizor se terminaseră nişte ştiri şi începuse un film. Grupuri de bărbaţi cu arme în mâini, urcau în mare grabă un deal presărat cu bolovani şi tufişuri pipernicite, iar imaginea baleia pe chipurile lor năclăite de transpiraţie şi apoi pe tălpile bocancilor care ridicau nori de praf în mers – pe urmă chipul unui tânăr a străfulgerat ecranul şi-un grup a pornit să gonească urlând spre vârful colinei. Timpul îi prinsese pe toţi în găoace, trăncăneala, zumzetul vocilor, mânerele jerpelite ale genţilor, gesturile încremenite în aer, totul şubred şi ieftin ca o butaforie, bărbatul deghizat făcea ceva cu reverele cămăşii, mişcându-se foarte, foarte lent, însă femeia ce se apropia patinând fantomatic pe culoarul dintre mese, ducând o tavă cu pahare murdare mi-a captat iarăşi atenţia, răsucindu-mi capul pradă unui impuls imposibil de controlat, impunându-mi cu îndărătnicie dungile dezordonate ale hainelor, pliurile bluzei sub sâni, rândurile boţite de deasupra şoldurilor.

Insistam neputincios asupra deplasării ei tăcute printre scaune şi mese, mascând vârful unui nas roşu ori gâtul unei sticle strânse de-o mână tăbăcită şi păroasă, furându-mi intenţionat privirea cu vreo nouă mişcare neaşteptată îndată ce încercam să-mi mut ochii la stânga sau la dreapta; vedeam numai umflăturile denivelate ale formelor ei, mâna încordată manevrând tava cu pahare îmi agăţa ochii şi-i aplica cu pricepere asupra îmbrăcămintii ei mototolite şi asupra părului cânepiu, pieptănat cu cărare pe mijloc.

Am smuls fără voie de halbă şi marginea groasă de sticlă m-a lovit în gură. Sub buza de sus s-a conturat imediat o gâlmă. Mi-am trecut limba peste ea şi-am băut o înghiţitură mare de bere, scăpând o clipă din vedere silueta femeii şi surprinzând de undeva parcă de foarte departe, gesturile bărbatului deghizat care continua să moşmondească ceva la reverele cămăşii sale boţite. Am trântit halba pe masă şi-am răsucit capul. Tava femeii s-a întins inutil către mine, căutând să-mi reţină privirea şi s-o întoarcă din nou către ea, însă  deja îl examinam pe individul aşezat în apropierea uşii cum îşi încheia ultimul nasture al cămăşii, acoperind într-o secundă ceva roşu şi fojgăitor, cu extremităţi carbonizate ce tresărea cu spasme greţoase între clavicule, îndreptând spre gulerul nişte cioturi boante, însângerate, acoperite cu pustule cleioase. O fracţiune de secundă numai, căci imediat aveam înainte doar cămaşa atârnând lălâie pe trunchiul slab, încadrată de liniile unsuroase ale bluzei de trening.

Atunci mi-am dat seama că în bar nu se mai auzea nimic de-o bună bucată de vreme. Nici de afară, prin uşa larg deschisă nu pătrundea nici un zgomot, bărbaţii cu berea-n mână nu mai făceau nicio mişcare, iar înăuntru, televizorul amuţise într-o erupţie prelungită de culori, izolând într-o muchie chipul micuţ şi palid al unui soldat, perforat de-o suliţă pârâitoare de scântei imobile. Gâlma de pe buză a început să pulseze şi am încleştat degetele pe toarta halbei.

Femeia scăpa deocamdată privirii mele; trupul ei cocârjat se clătina fluid, deşirându-se imediat ce reuşeam s-o încadrez şi s-o aduc în câmpul meu vizual; în loc de asta, chipurile bărbaţilor de la mese se înşirau acum nebărbierite, dureros reliefate înaintea mea, între-un şirag inegal de ovale purpurii, de la bărbatul deghizat, până la un ins ofilit în salopetă, ce strângea spasmodic gâtul sticlei lui de bere – cu toţii mă studiau cu expresii şterse, fără intensitate, în ochi cu o fixitate stupidă. Când în sfârşit am surprins în treacăt şi fizionomia femeii, pielea ei dobândise o paloare înspăimântătoare, pământiu-verzuie, ca de fiere şi părea gata să leşine. Paharele se zguduiau murdare pe tavă. Mi-a aruncat o privire disperată, nesfârşită, şi s-a refugiat după tejgheaua faianţată a barului. Gâlma din buza mea cântărea o tonă.

Individul deghizat pornise iar să se joace cu reverele cămăşii, mâinile i se plimbau pe ultimul nasture, alunecând butucănoase pe gât şi apoi pe conturul pătrăţos al bărbiei. Am vrut să mă ridic şi să ies, totul însă se prăbuşise înăuntrul meu, nu mai funcţiona nimic, oasele scrâşneau înfipte claie peste grămadă în hălcile de carne, căutând să mişte nişte muşchi ce nu mai erau în stare decât să tresalte convulsiv.

Vizualizări: 224

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de November pe Noiembrie 26, 2012 la 9:08am

Ok...şi aici ca şi în celălalt caz unde am comentat...aştept urmarea!

Comentariu publicat de Robert Nutu pe Noiembrie 26, 2012 la 7:49am

November, finalul te-a lasat nelamurita pentru ca textul nu este complet, este doar o bucatica dintr-o lucrare mult mai mare.

Comentariu publicat de November pe Noiembrie 25, 2012 la 7:41am

    O lume"mizeră" într-un cadru "mizer"...barul gării...femeia insipidă, care totuşi se fixase de "retina" personajului tău, filmul (cu partizani probabil ) de la televizor...În final...cred,  "individul deghizat", a acţionat : "Am vrut să mă ridic şi să ies, totul însă se prăbuşise înăuntrul meu, nu mai funcţiona nimic, oasele scrâşneau înfipte claie peste grămadă în hălcile de carne, căutând să mişte nişte muşchi ce nu mai erau în stare decât să tresalte convulsiv." Am citit de doua ori finalul, e în "coadă de peşte"...ceva îmi scapă cu siguranţă!

Comentariu publicat de Robert Nutu pe Septembrie 21, 2012 la 9:12am

caterina scarlet, munteanu mircea, verbina, vă multumesc foarte mult pentru impresii. nu aveam cum să dau indicii asupra povestii intr-un fragment atat de scurt. poate alte bucăţele din acest text vor limpezi lucrurile.

Comentariu publicat de caterina scarlet pe Septembrie 15, 2012 la 6:48pm

e un șablon depășit de acum chestia cu ,, am citit cu plăcere,, aș spune că am citit ,,cu durere,,.

scrisul tău are o forță nemaipomenită și are format sau este format. sigur că ți-aș spune că între  mesele așezate fără nici o noimă nu se croiește un coridor ci  un spațiu mai contorsionat și că ,, a smulge de halba de bere,, nu e o exprimare ca la carte dar astea sunt nimicuri pe care le corectezi sau nu proza este excepțională. o să mă informez câți ani ai și dacă ești foarte tânăr ai un viitor mare dacă ai trecut de vârsta debutului promițător vei avea un suiș fulminant. torul e ca băieții din carul de aur să te lase  să dai și tu o tură în arenă. vei avea parte numai de ovații!

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor