Maramureşeanul Ioan Groşan a obţinut Premiul Academiei Române

Academia Română i-a decernat prozatorului maramureşean Ioan Groşan, pe 13 decembrie, în cadrul unei ceremonii speciale, Premiul Academiei Române în domeniul filologiei şi literaturii pe anul 2012. Scriitorul maramureşean, născut în urmă cu 58 de ani, în Mogoşeşti, comuna Satulung, a fost premiat pentru ultimul său roman „Un om din Est”, carte apărută după 30 de ani de la publicarea unei schiţe a romanului în revista „Echinox”. Ioan Groşan a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, după care s-a stabilit la Bucureşti. A debutat în literatura încă din vremea studenţiei. Şi-a început cariera de scriitor în 1985, cu volumul "Caravana cinematografică", pentru care a câştigat Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România, al carei membru este. A fost profesor, director artistic al studioului de creaţie cinematografică al Ministerului Culturii (condus de regizorul Lucian Pintilie) şi redactor la publicaţiile "Contrapunct" şi "Academia Caţavencu". A fost, de asemenea, editorialist al cotidianului "Ziua". În prezent este comentator al ziarului "Adevarul". În 1992, i s-a decernat Premiul pentru proza al USR pentru romanul “O sută de ani de zile la Porţile Orientului”.

   Printre laureaţii acestei ediţii s-au numarat şi poetul Ion Mureşan ( un alt prieten al Maramureşului ), filologul Ştefan Colceriu, pictoriţa Silvia Radu, muzicologul Grigore Constantinescu, arhitectul Alexandru Beldiman, realizatoarea TV Lucia Hossu-Longin, economiştii Napoleon Pop, Amalia Fugaru şi Valeriu Ioan Franc, actriţa Olga Tudorache, inginerul Nicolae Noica, dirijorul Horia Andreescu.

Ne bucurăm sincer pentru acest premiu obţinut de conjudeţeanul nostru, Ioan Groşan, un mare condei şi o conştiinţă mereu trează într-o Românie tot mai bulversată.

 

                                                                               Gelu Dragoş

Vizualizări: 62

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor