Capodoperă statistică realizată de un Colectiv de Cărturari, căci la acea vreme, ca dealtfel oricând, de-a lungul istoriei, cine studiază sau documentează un domeniu tematic nu poate ocoli domeniile conexe care se intrepătrund organic cu "studiul de caz", devine prin forţa imprejurărilor nimic altceva decât cărturar. Colectivul, precum spuneam a fost alcătuit din George Ioan Lahovary, C.I.Brătianu şi Grigore Tocilescu. Elaborarea a fost anevoioasă prin lipsa de entuziasm şi interes a celor fără viziune care nu doreau să iasă din monotonia rutinei şi să devină cobaii unui experiment temerar. Totuşi, Lahovary personalitate educată şi instruită la Heilderberg şi Karlsruhe, fiind inginer ca formaţie profesională, dar vizionar şi patriot, a mobilizat micile autorităţi locale, chiar prin stimulente materiale, să elaboreze dicţionarele pe judeţe. Prelucrarea acestor 32 de compendii statistice a durat 12 ani. In afară de acestea, mai apar incă două dicţionare ale provinciilor Române in afară de Regat:
- Al Basarabiei, elaborat de Zamfir C. Arbore in anul 1904, editat la Atelierele Grafice Socecu
- Al Bucovinei, elaborat de Emanuil Grigorovitza in anul 1908, editat tot la Socecu.
Acelaşi Lahovary infiinţează impreună cu Al. Cantacuzino, Societatea Geografică Română. Pentru acest proiect a fost susţinut şi incurajat de Carol I care a şi participat la Şedinţa de inaugurare care a avut loc la 15 Iulie 1875. Mai adaug pe lista pionieratului vremii, căci potrivit principiului vaselor comunicante, când Tehnica este jos, implicit, Morala este sus şi constituie imboldul pentru realizări remarcabile, introducerea pentru prima dată in cadrul Serviciilor poştale româneşti, de către acelaşi Lahovary, a Mandatului poştal şi a Cărţii poştale. Intre anii 1873-1876 a fost Director al Poştelor şi Telegrafului. Ca şi acum, talpa străină a pofticioşilor pusese cizma pe tot ce mişca, astfel că, serviciile poştale pe Dunăre se făceau de către o Societate franceză cu sediile la Galatz şi Brăila cu vapoare austriece. Lahovary a preluat aceste servicii de la societăţile străine pentru a le efectua prin Poşta Română. Nu in ultimul rând, sub indrumarea sa, a fost intocmită şi publicată prima statistică a Poştei Române. Omagiul nostru pentru aceşti pionieri: plăcuţa cu numele lor atârnând pe vreun zid dărăpănat de pe vreo stradă sordidă greu de văzut din satelit... Nici ei n-au putut mai mult, iar noi aşişderea...

Vizualizări: 423

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Tanase Victorita pe Octombrie 27, 2011 la 2:41pm
Of, dar dincolo de cuvinte trebuie sa facem ceva pentru valorile romanesti si pentru Romania in general. Vorbim ,dar de la cine asteptam sa faca ceva? Sa ne luptam sa ne pastram tot ce este valoros si de folos pentru noi romanii.
Comentariu publicat de viorel paraschiv pe Octombrie 26, 2011 la 5:29pm
...iar noi, nici macar sa le recunoastem meritele deosebite ca Romania (inca) mai exista nu suntem in stare!
Comentariu publicat de Gross Tomas pe Octombrie 26, 2011 la 5:06pm
Întotdeauna am avut un muncitor şi în jurul lui zece care-l bruiau şi criticau, dânşii fără să se uite că împuţesc pământul de pomană. Această neruşinată sorginte de oameni nu numai puturoşi ci şi deranjaţi că alţii vor avea realizări pe care ei nu le vor avea niciodată, fac ori ce compromis pentru a oprii pe acei care muncesc şi care-i ţin şi pe aceştia care nici nu ştiu de ce trăiesc. Mulţumesc
Comentariu publicat de Serban Ecaterina pe Octombrie 26, 2011 la 5:00pm
Mulțumesc pentru tot ceea ce faceți ptr a ne îmbogăți sufletul !
Comentariu publicat de IUGA NICOLAE pe Octombrie 26, 2011 la 4:00pm
                   Eu unul va multumesc respectuos. Sa va dea Dumnezeu noroc si bine !
Comentariu publicat de TZARULNICOLAI pe Octombrie 26, 2011 la 9:27am

Dragi prieteni, Lucretia si Marius, cu totii avem cu ce ne mandri. Romania a avut mereu genii sa dea cu imprumut si altora. Prezentandu-i pe acestia carora le-a pasat de viitorime, putem realiza cata grija au avut de Patrimoniu. Nu mai punem la socoteala ca scriau la lumanare si se deplasau cu caruta...

Nota:lipsa diacriticelor este temporara si se datoreaza unei probleme de soft pe care nadajduiesc sa o pot remedia cat de curand posibil.

Comentariu publicat de ZINCA MARIUS IULIAN pe Octombrie 26, 2011 la 7:46am
o postare ce merita a-i da "share" pe facebook
Comentariu publicat de Lucretia Berzintu pe Octombrie 25, 2011 la 7:34pm

George Lahovary

Aș mai adăuga faptul că, Lahovary, în timpul exercitării funcției de președinte la Înalta Curte de Conturi (1893), a contribuit la elaborarea legilor. Cea mai importantă a fost ”Legea contabilității statului”, o lege care ar fi binevenită și în zilele noastre. Nu credeți?

De asemeni, un alt merit al lui Lahovary a fost acela că el a înființat ”Societatea pentru Învățătura Poporului Român”, în scopul răspândirii culturii în rândurile populației.

Cu salutări de bine, din Israel!

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor