Maria Diana POPESCU: LUMINIŢA VÂLCU, ÎNGERUL CARE PICTEAZĂ BISERICI

O tinerească şi frumoasă realitate

Pictor, grafician şi poet, licenţiată a Facultăţii de Teologie „Sfânta Muceniţă Filoteia”, Piteşti, secţia Artă sacră, Luminiţa Vâlcu încearcă să cuprindă lumea în desfăşurarea ei neîntreruptă, să o îmbogăţească prin reflexiile rafinate ale artei picturale. Luminiţa pictează biserici, troiţe, chipuri de sfinţi, chipuri de oameni, de îngeri, ziduri de case, scrie poeme de dragoste şi poezii pentru copii, semnează grafic coperţile de carte ale multor scriitori ai prezentului. Luminiţa Vâlcu reuşeşte să stea deoparte de patimile curentelor postmoderne pasagere, pictând icoane cu bucuria unei nădejdi împrospătate.

O serioasă cultură religioasă, inteligenţă şi o curăţenie de stil se întrunesc în lucrările plastice ale Luminiţei, despre care mi-a vorbit cu multă sfiiciune şi cochetă timiditate. Este genul de artist îndelungrăbdător cu furcile caudine şi cu arderea etapelor, cel care nu cutează să încalce hotare străine, ştiind bine că vameşii şi fariseii sunt mai puţin binevoitori cu oaspeţii nechemaţi. Detaşată dar şi ataşată de realizările sale artistice, aplecată asupra poeziei cu un fel de afectuoasă curiozitate, sensibilă la nuanţe dar şi la rime, prinsă intim de fiinţa spirituală a neamului căruia îi aparţine, Luminiţa Vâlcu încearcă să (re)anime, să (re)umanizeze cu ajutorul imageriei creştine, respiraţia prezentului prinsă în meandrele unor nejustificate schimbări.

Volumul „Cândva” (poeme de dragoste), apărut de curînd sub semnătura sa la Editura „DOMINO”, este, potrivit intenţiei declarate a autoarei, exerciţiul unei serii deschise, pe masa de lucru existînd deja un al doilea volum.

Da, îi sînt, prin excelenţă, proprii şi îndestulătoare tinerei artiste sensibilitatea, acurateţea, viziunea sănătoasă asupra lumii, dar şi atitudinea faţă de creştinism, faţă de viaţă şi faţă de sine. Luminiţa Vâlcu nu este numai un nume pe frontispiciul artei sacre româneşti, este o tinerească şi frumoasă realitate.

Maria-Diana Popescu
www.agero-stuttgart.de
www.romanianvip.com

Vizualizări: 20

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor