Max Brod şi manuscrisele lui Kafka


"Evreul nu are parte de linişte nici o secundă. Totul trebuie dobândit, nu numai prezentul
şi viitorul ci şi trecutul - pe care orice altă fiinţă omenească îl moşteneşte în fond - şi acesta trebuie dobândit, e poate lucrul cel mai greu". 
Franz Kafka

 
 

  
Pe când student la ştiinţe juridice în Praga, evreul Max Brod (născut 1884) vorbitor de germană şi ceha, se împrieteneşte cu Franz Kafka. Suntem în 1902 la începutul unui secol care va deveni letal pentru milioane de europeni printre care 6 milioane de evrei. În 1907 Brod absolvă universitatea germană Charles-Ferdinand şi capătă un mic job la o poştă. Din 1912 expune vederi sioniste, ca mai târziu în 1918 să fie numit vicepreşedinte al Partidului Naţional Evreiesc Ceh. Prin 1924 îl găsim deja scriitor consacrat, critic literar şi muzical la ziarul Prager Tagblatt.  În contrast cu Kafka, Brod devine curând prolific, se cunosc 83 de titluri publicate. O primă nuvelă finisată la 24 de ani "Castelul Nornepygge", este citată de critica berlineza ca fiind o capodoperă a expresionismului. Faima lui este dobândită după apariţia trilogiei "Drumul lui Tycho Brahes către Dumnezeu" -1916. 
Persoană modestă, Brod sprijină diverşi muzicieni şi scriitori. Printre favoriţii săi se număra Jaroslav Hasek şi compozitorul Leos Janacek. Pasionat de muzică scrie un studiu despre Gustav Mahler. Cu 10 ani mai devreme publicase "Muzica lui Israel" în care încerca să definească specificul muzicii evreieşti religioase, populare şi până la muzică modernă cântată în tânărul stat evreu. Ca sionist activează susţinând naţionalismul evreiesc. Îşi explică credinţa în două volume apărute în 1921: "Pagânism, creştinism, iudaism".
Să revenim la prietenia cu Kafka. Cei doi se cunosc la o lectură ţinută de Brod despre Schopenhauer. Kafka i se adresează după conferinţa şi îl acompaniază spre casă. Brod spune despre Kafka ".. era tăcut, neluat în seamă,  purta costume obişnuite de culori închise, modeste ca şi el". Pe atunci, spune Brod, ceva îl atrăgea la mine, părea mai deschis şi se avânta în discuţii fără de sfârşit polemizând contra aserţiunilor mele, prea puţin flexibile. Din acest moment cei doi rămân apropiaţi, întâlnindu-se frecvent, uneori zilnic, până la moartea lui Kafka. În casa părinţilor lui Brod, Kafka cunoaşte pe Felice Bauer, viitoarea să logodnica. Ca să se poată dedica scrisului Kafka caută un serviciu comod la o agenţie de asigurări. Brod, Kafka şi un al treilea prieten, Felix Weltsch, pun bazele unui grup literar numit "Cercul Praghez". Brod îl reasigura mereu pe Kafka spunând că are suficient talent la scris, Kafka fiind veşnic plin de îndoieli. Bolnav de tuberculoză cere lui Brod să ardă toate manuscrisele după moartea sa. Brod îl impulsionează să publice din operele sale, ba chiar îl obligă să ţină o agendă. Încercările lui Brod de a scrie în comun, eşuează. A rămas un singur text, relatarea unui voiaj comun făcut în anul 1912, căruia Kafka scrie introducerea. Câţiva ani mai târziu Brod încearcă în van să continue acest proiect comun, Kafka refuză. În 1913 Brod se căsătoreşte cu Elsa Taussig dar prietenia cu Kafka rămâne neştirbită, cei doi vor împărţi împreună probleme şi crize.
                                                                                Kafka
La moartea lui Kafka, în 1924, Brod devine administratorul moştenirii marelui scriitor. Testamentul cerea distrugerea materialelor nepublicate, dar Brod refuză să accepte arderea manuscriselor sugerând lui Kafka să aleagă un alt executor. Mult înainte de a deveni celebru, Brod îl numea genial: "cel mai mare poet al vremii" în rând cu Goethe sau Tolstoi. Datorită lui Brod care refuză să distrugă manuscrisele se tipăresc postum trei capodopere: Procesul (1925), Castelul (1926) şi America (1927). Critică le aclama cu o unanimă consternare. 
 
Urmează o biografie scrisă de Brod şi publicată în 1937: Franz Kafka - Eine Biographie. În 1939 la invazia naziştilor Brod părăseşte Praga cu destinaţia Palestina. În valiza sa se aflau note, agende, scrisori şi alte documente din arhiva lăsată de Kafka.  În Palestina, Brod este angajat de teatrul de limba ebraică Habima, cu postul de referent dramatic. Brod continua să se ocupe de moştenirea lui Kafka. Editează agendele lui Kafka, o parte din scrisori văd lumina în 1954 şi 1958. În afara a 6 volume de scrisori şi comentarii mare parte a materialului a rămas intactă. Brod moare la Tel Aviv în 1968. Materialul rămas de la Kafka este preluat de secretara lui Brod, Esther Hoffe, împreună cu dorinţa lui Brod de a fi donat Bibliotecii Naţionale a Israelului. Ce a urmat este subiectul unei alte electrizante poveşti. 
***
 surse: Evrei in lume - Editura Hasefer,
 Wikipedia
 
 

Vizualizări: 386

Nu sunt acceptate comentarii pe acest blog

Comentariu publicat de zadic ioana pe Martie 29, 2012 la 11:42pm

Kafka rămâne un ilustru.Mulţumesc pentru lectură.

Comentariu publicat de Serban Ecaterina pe Martie 29, 2012 la 10:39pm

Mulțumesc ptr lectură ! Franz Kafka va rămâne o figura marcantă a cărei amprenta nu va fi ștearsă de trecerea timpului...

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor