Meir Shalev în dialog cu Tom Teicholz

Despre Israel, literatură și  politică

Reporter : Aș vrea să vorbim puțin despre trecutul dvs., despre maturizarea în Israel, v-ați născut în 1948 în timpul războiului de independență. Și spune-ne un pic despre familie, de unde au venit și despre istoria lor.   
Meir : Ei bine, ambii părinți mei s-au născut în Israel. Părinții lor au venit din Ucraina, din Rusia albă și Polonia. Amândoi bunicii mei au venit în timpul celei de-a doua aliyah. Și da, ei au fost  pionieri, oameni care au venit din Europa de Est. M-am născut într-un moshav, care este un fel de cooperativă agricolă. 
Este puțin diferit de kibutz. Și am crescut cea mai mare parte a copilăriei mele la Ierusalim.   Tatăl meu a fost un cunoscut poet în Israel. Yitzhak Shalev. Căsătoria sa cu mama mea a fost un eveniment destul de mare datorită mediilor diferite. Tata ea de fel de extremă dreaptă. Ea provenea dintr-un mediu   socialist. Deci era o căsătorie mixtă. În această tensiune, tensiunea ideologică era prezentă în casă și cred că a fost foarte pozitivă. Și apoi, ca toți ceilalți, în 1967 am făcut serviciul armatei în timpul războiului de șase zile.
R: Și unde ai luptat în războiul de șase zile?

M:  Înălțimile Golanului.
R:  Am citit undeva  că ai ținut o prelegere numită “Bunica mea rusă și aspiratorul ei american”. Despre ce e vorba?
M: Da, are de-a face și cu Los Angeles, pentru că aici s-a așezat fratele  bunicul meu, a plecat în America în loc să facă  Aliyah în Palestina. Bunicul meu era foarte supărat pe el.  Este un fel de poveste mitologică de familie, în care el a trimis un imens aspirator din Los Angeles în valea Yzrael pentru ca bunica mea să-și curețe casa. Și bunicul meu era foarte supărat pentru că nu voia să folosească cadouri trimise dintr-o țară capitalistă. Era un socialist, aproape comunist într-un fel.  A devenit un fel de mit în familie. Și despre asta vorbesc în prelegerea mea.
R: Deci te-ai înscris la Universitatea Ebraică și  ai studiat inițial psihologia.
M: Da.
R: Nu ai avut inițial ambiția de a fi scriitor?

 M:  Nu, tocmai mi-am irosit trei ani din viață la catedra de psihologie. Și apoi am început să lucrez pentru televiziunea și radioul israelian ca gazdă, deoarece ulterior, am devenit gazda unui program și, spre vârsta de 40 de ani,  am simțit că trebuie să părăsesc televiziunea înainte de-mi  vor produce leziuni cerebrale permanente. Și atunci am început să scriu.
R: Ai început să scri și primul tău roman se numea Roman Rusesc.  Ce te-a determinat să scrii un roman  și nu alt gen?
M: Vă spun, sincer, am vrut cu adevărat, poate sună ca un clișeu, dar am vrut să trăiesc în pace cu mine, să fac ceva ce apreciez, să fac ceva care îmi place.  În casă a existat întotdeauna multă literatură și cărți.   Cititul a fost principalul meu lucru făcut în viață, de tânăr.
R: Acum, ai citit marile romane? Le-ai citit în ebraică, nu?
M: Da, majoritatea le-am citit în ebraică.   Pot citi numai engleză și ebraică.
R. Deci cine au fost romancierii? Cine te-a inspirat? Cine a  însemnat cel mult pentru tine.  
M:  Au fost atât de mulți… dintre ei, în principal trio-ul meu rus: Bulgakov și Nabokov, deși ambii scriu cea mai mare parte în engleză. Totuși, îl consider un rus și pe Gogol.  Aș spune că dintre  Americani  prefer pe  Faulkner și Mark Twain și Melville.
 R:  Majoritatea acestor cărți  le-ați citit inițial și în ebraică, deoarece este interesant faptul că ebraica modernă este un fenomen relativ recent. Și totuși a existat o literatură uriașă.
M:   Da, dar ebraica era acolo tot timpul, chiar și atunci când nu o vorbeam sau nu o foloseam în viața de zi cu zi, era acolo în rugăciune, în textul vechi.   Poate fi citit și înțeleasă. Este un fenomen lingvistic foarte unic. Nu există o limbă de genul acesta în lumea occidentală în care se poate citi un text. A fost scris acum trei mii de ani și înțeleg majoritatea, nu îl poți da pe Virgil  unui copil roman de astăzi și el să poată să-l citească. Putem citi cuvintele regelui David și dacă el ar intra în această cameră acum am putea vorbi puțin cu el. Bănuiesc că nu va fi familiarizat cu o parte din argou. Da, dar totuși, o va face. I-am putea pune câteva întrebări interesante.  Și scrisul era întotdeauna acolo. Și a fi oameni ai lumii și oameni ai literelor din text, a fost acolo.   Mai cred că reînvierea nu este cu adevărat   resuscitare, ci este  reînvierea unei vechi limbi. Renașterea a dat limbajului o astfel de energie nouă, care este greu de descris.

R: Există o mulțime de scrisuri în Israel în limba ebraică astăzi și sunteți foarte apreciat pentru dragostea de limbă. Asta pare să conteze foarte mult.   
M:  Contează foarte mult pentru mine folosirea limbii ebraice și posibilitatea de a folosi toate straturile diferite ale limbii ebraice, unde pot, într-o singură propoziție, să mixez cel mai modern argou de stradă cu un text biblic în  versuri și totul se amestecă frumos împreună.

R:  Ai folosit referințe biblice.  Ai scris un roman numit Esau, în care a luat poveștile vechi și le-ai făcut moderne.
M: Da, sunt implicate în toate cărțile mele.  Cred că există un fel de influență biblică.    Am folosit teme biblice ca în romanul numit Esau, dar încerc să adopt tehnica biblică, nu stilul biblic, ci tehnica biblică de a nu săpa adânc în sufletele personajelor tale, ci de a descrie faptele lor, acțiunile lor, cuvintele lor, și las cititorului să decidă partea psihologică.   
R: Dar, în același timp, romanele dvs. au adesea un aspect metafizic sau un aspect alegoric metaforic dincolo de simpla acțiune.  
M:  Cred că cred că mi-ați oferit un mai mare compliment decât merit.  Nu cred că sunt atât de metafizic sau simbolic. Dar unele povești pe care le scriu aș spune că nu s-ar putea întâmpla în realitate. E ceva  luat din genul de povești pe care le auzeam când eram băiat la masa familiei, pe când  bunicii, părinții mei și unchii și mătușile mele spuneau toți povești grozave. Și obișnuiau să spună cele mai fantastice povești, în special partea fermierilor din familie, despre animalele lor vorbitoare și măgarul zburător și poveștile de genul acesta, pe care le iubeam în copilărie. Și mai târziu am făcut uz literar în această atmosferă.
R: Și ai scris și cărți pentru copii?
Da, unul dintre cele mai fermecătoare este una numită "Tatăl Meu mă jenează". Este o carte foarte dulce. Și cred că toți cei care suntem părinți și care am fost copii am fost  jenați de părinți.   Această carte este un fel, cred că este singura  dată când încerc să scriu o autobiografie. Apropo, această carte a fost tradusă în prea multe limbi. Printre acestea se numără și japoneza. Am primit un articol din Japonia despre această carte, despre tatăl care își jenează copiii, unde scriitorul a fost uimit de capacitatea unui scriitor occidental de a intra atât de adânc în psihologia unei familii japoneze.  Exact. Este universal.
R: Da, trebuie să fie. Și, de asemenea, există întotdeauna brutari în poveștile tale.
M: Esau este o carte despre familia unui brutar, dar nu există nimic autobiografic. Poate că este doar dragostea mea să demontez o brutărie.
 R:  Noul dvs. roman   se numește “Porumbelul și băiatul” .  Ni se  spun două povești, una care are loc în prezent, una care are loc în 1948.
M:  Corect, sunt două povești, una este o poveste  din 48, o poveste de dragoste între un băiat și o fată, care sunt amândoi ocupați cu manipularea porumbeilor pentru uz militar în timp de război. Și porumbeii curieri au fost folosiți în 1948, dar au fost folosiți și de alte armate. Chiar și în cel de-al doilea război mondial, se foloseau  încă porumbei curieri. Pentru că, deja în prima pagină a cărții, băiatul va fi ucis în acțiune și îi va trimite un ultim porumbel și ultima sa scrisoare de dragoste prietenei sale.Sunt tineri. Sunt adolescenți. Au 18 ani și jumătate. Povestea actuală este o poveste a unui ghid turistic israelian căsătorit cu o femeie americană care trăiește în Israel.   Ghidul  își construiește o nouă casă încercând să-și părăsească soția.  Și are o relație amoroasă cu femeia constructor care îi construiește casa. Cele două povești se întâlnesc în final. Nu, nu-ți voi spune cum. Acesta este secretul poveștii.   
R:  Desigur, dar, în primul rând, ne intrigă ghidul turistic,  este o experiență   să întâlnim aceste personaje care sunt la ele acasă.
M: Omul e specializat în observarea de păsări. El plimbă observatori de păsări în tot Israelul, deoarece   avem multe păsări migratoare care zboară peste țară. 
 R: În cartea ta, personajul  care  are în prezent numele Mendelssohn, are o soție, o iubită, mama lui,   vedem că viața lui este foarte afectată de femei.

M: Acest lucru se întâmplă și la ceilalți bărbați. Într-un fel, este și  viața mea unde m-am simțit întotdeauna nu numai înconjurat de femeile familiei, dar și o persoană mai tânără. M-am simțit ca unul dintre ei pentru că suntem  o familie foarte mare. Și mama mea avea șapte frați și surori. Am sute de veri și, în tinerețe, am auzit întotdeauna poveștile bunicii mele, ale mamei mele, ale ei și ale surorii ei. Preferam să petrec timp cu ei. Fizic, arăt ca femeile familiei. Sunt cu părul scurt și închis la culoare.  Majoritatea bărbaților sunt mai înalți, iar unii dintre ei sunt blonzi.   Așa mi-a fost viața mea de tânăr, să fiu alături de femei.

R: Cred că ai un număr mare de cititori de sex feminin, pentru că ce scrii se raportează foarte mult la femei.   Acest lucru este adevărat pentru mulți alți scriitori, deoarece femeile citesc mai mult decât bărbațîi.   Ele citesc mai mult și sunt mai deschise la literatură decât bărbații.   Să revenim - ai o poveste care are loc în 1948. Am fost frapat recent că oamenii vorbesc în anumite circumstanțe despre 1948. Parcă ar fi spus cineva, nu ne mai certăm despre 1967, polemizăm din nou despre patruzeci și opt.

M:  Am folosit războiul din 48, pentru că acesta a fost singurul război din Israel, în care au fost folosiți porumbei. Și am vrut că povestea unui soldat, care  dresează  un porumbel al armatei , să fie ucis în război și să apuce să trimită un porumbel acasă. Și am putut să o plasez
numai în 1948. Evident, “acasă” este o temă importantă în acest roman și construirea unei case, instruirea porumbeilor să vină înapoi acasă. Când am început să folosesc porumbelul  în carte, le-am folosit mai întâi ca metaforă . Și abia mai târziu, pe măsură ce porumbeii au devenit un fel de eroi în poveste , după ce am făcut cercetări despre porumbeii ccurieri am descoperit ce mare potențial literar au. Dar "acasă",  a fost și este în continuare tema principală a cărții. Și am scris-o după ce mi-am găsit  o nouă casă în afară Ierusalimului fără să-mi părăsesc soția. Acest lucru nu este autobiografic. Amândoi o  folosim fericiți pentru că am simțit că Ierusalimul devine din ce în ce mai greu. Pentru unul ca mine care locuiește acolo și lucrează acolo, îmi este greu să explic unui public american, în special evreilor, care  admiră  Ierusalimul.  Ierusalimul este un loc minunat pentru  vizită și studiu și și experiență. Dar a trăi acolo este cu totul altă poveste pentru că. Foarte dificil, deoarece din punct de vedere tehnic nu este un loc plăcut  locuiți   este foarte aglomerat,  și uneori chiar murdar. Dar este mult mai mult, atunci când apare metafizica.   Cetățenii Ierusalimului nu sunt atât de importanți ca Ierusalimul însuși, sau ca faimoșii eroi pe care i-a avut în trecut. Arată ca și cum este  tensionată. Spun tensionată pentru că oraș în ebraică este de gen feminin. Este  ca și cum ai avea o aventură cu o femeie mai în vârstă care a avut în trecutul ei, pe Albert Einstein și Warren Beatty și Paul Newman și Casanova și toți marii bărbați ai trecutului. Iar Ierusalimul l-a avut pe regele David și Salahaddin și Richard Inimă de Leu și Iisus și Isaia și Ieremia.  Melville, scriitorul meu american preferat,  și, de asemenea, Mark Twain au făcut o vizită la Ierusalim în urmă cu aproximativ o sută cincizeci de ani,  amândoi în același timp. Cred că Twain își bătea joc de Ierusalim într-un mod hilar, cred.  Și Melville a făcut o remarcă foarte inteligentă unui vizitator El a spus: Ierusalimul este înconjurat de cimitire, iar morții sunt cea mai puternică breaslă din acest oraș. Exact asta încercam să explic. Trecutul Ierusalimului este întotdeauna mai important decât prezentul și viitorul lui.   


R:  Știu că  scrieți o rubrică în ziar, o rubrică săptămânală. Ce discutați?
M: Eu discut despre politică, cultură, educație, natură. Sunt foarte liber. Pot scrie despre orice vreau în Israel.  
R:  Poziția romancierului și a scriitorului de fapt o persoană publică care mediază  în politică.  
M:  Dar există scriitori care sunt mai activi politic decât mine. Îmi exprim părerea mea politică în ziar, dar aș spune că sunt mult mai puțin implicat politic sau activ decât alți scriitori, pentru că nu-mi place să fiu rău interpretat de prietenii mei. Dar mai întâi, sunt fiul unui poet foarte politic. Tatăl meu a fost un poet politic și am preferat întotdeauna poezia sa personală, lirică, romantică decât poezia sa politică. Celălalt argument este că sunt puțin suspicios în ceea ce privește promovarea literaturii prin politică sau promovarea politicii prin literatură. Eu aș vrea să-mi scriu poveștile fară să  folosesc unora.
R: Cred că te referi la respectul scriitorului din Israel, cu atât mai mult cu cât oamenii ascultă de fapt ceea ce au ei de spus, ceea ce nu este neapărat cazul în alte țări și, cu siguranță, nu este cazul aici, dar de asemenea, în ficțiunea din Israel, există o întorsătură către ficțiune mai personală, mai puțin politică. M: Oricum, literatura mea, a mea a fost întotdeauna mai personală.   Am descris întotdeauna poveștile mele într-un cadru istoric care ar putea fi înțeles de cititor. Sau  a  făcut parte din el. Dar acestea nu sunt povești istorice sau politice. Scriu poveștile pe care le scriu. Sunt povești pe care aș vrea să le citesc mai târziu. Și, din nou, nu-mi place literatura politică.
R: Cu ocazia împlinirii a șaizecea aniversări a Israelului, ați scris un eseu, care a fost, de asemenea, personal și politic.
M: Da, îmi scriu adesea opinia mea politică în ziar, dar nu și în romanele mele. Recunosc că   îmi pierd optimismul foarte încet, dar constant, pentru că simt că am trecut de punctul de neîntoarcere, că există,  posibilitatea de a returna teritorii care au fost ocupate în 1967 și evacuarea  coloniștilor.  Acum sunt prea mulți și Israelul nu va putea, să supraviețuiască unei operațiuni atât de mari.  Și cred că nu va exista nici un lider care să fie puternic
și suficient de apreciat pentru a  mișca ceva.   Dacă am fi avut oameni de statura lui Ben-Gurion sau Rabin, poate că am fi putut să o facem. Cu ani în urmă, aveam sute de mii de oameni dincolo de Linia Verde în teritoriile ocupate. Și nu văd acest lucru posibil nu numai emoțional și politic, ci și tehnic. Mă tem că este imposibil. Ei bine, și asta înseamnă că ne îndreptăm spre o alee fără fund. Și de asta sunt convins pot  spune, cu trei sau patru ani înainte. Atunci credeam că  am putea-o face. Și acum mă tem că nu mai este posibil.

AG-SAGA, traducere si transcriptie digitala - copyright

 

Vizualizări: 25

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor