Mi-e dor de voi! La Mulți Ani, români! La Mulți Ani, Patria mea!

La Mulți Ani, români! La mulți ani, prieteni dragi! Este pentru a doua oară când depășesc zona susceptibilului și am pretenția ca atunci când spun că sunt român, să fiu aplaudat! Am stat într-un con de întuneric, am stat în genunchii disprețului mondial...și cursul istoriei, pe care noi l-am trasat, ne-a reconfigurat ca națiune și ca demnitate! Astăzi am avut, neretoric și pur românește lacrimi în ochi. Ideea de patriotism și de coloană vertebrală dreaptă nu mi s-a părut nici ceva desuet, nici ceva jenant care să se asocieze cumva cu vechiul limbaj de lemn... Nici gând...Azi pot să spun măndră și „Sunt român!” și „ Vă iubesc!”. Și nu știu de ce, când gândesc asta, se înalță din mine coloana lui Brâncuși! Oricât ar acoperi cotidianul și mimica unei realități politice -opozante dar inerte- realitatea, nu pot să nu spun că simt, simt acut, ca cetățean, ca semn individual al României, că s-a înfăptuit o revoluție! O revoluție a redefinirii! O revoluție a negării disprețului pe care l-am tot simțit pe coloana noastră națională încovoiată! Și, ca răpciuga de cal al lui Prâslea cel din poveste, ne-am apucat să gustăm din jăratec! Ne-am scuturat. Am jubilat interior și ne-am minunat de cât de frumoși suntem! A fost o revoluție a iubirii! A iubirii de om, a iubirii de adevăr, a iubirii de reafirmare! O Revoluție a ochiilor care s-au deschis! Un moment în care ne-am dezmorțit , în care am lustruit încheietura anchilozată a propriei identități! Am făcut saltul miraculos de la momentul în care evitam să spunem că suntem români, la cel al momentului în care vrem să spunem „ Sunt român!” Culmea este că nu ni se mai întâmplă să ne simțim ridicoli ci să ne simțim demni și apreciați! Pretindem să fim apreciați! Vrem! Merităm! Cel care nu ne recunoaște azi Renașterea și lumina mândriei din noi e prost sau orb sau deja sufletul lui s-a stins! Este un moment istoric în care, un punct din spirala evoluției noastre s-a suprapus unui alt punct dintr-o istorie trecută și glorioasă... Poate că este timpul să acceptăm fără rezerve oracole oculte care ne anunță că suntem un neam ales de Dumnezeu pe pământ! Ce rezerve inepuizabile de regenerare avem, o simt pe pielea mea, azi, 1 Decembrie 2014, când stau în bucătărie și fac mâncare și tot aburul ăsta îmi miroase a post și a credință și a românism! Sunt o femeie din România care , într-un moment de înduioșare în fața suferinței țării ei și a semenilor ei, în fața suferinței personale, a spus: „Nu mai vreau!” Câți gândiți așa, câți simțiți azi așa?!? Eu simt asta, simt că trec prin Revoluția Demnității! Deci, vă urez, dragii mei, „La Mulți AnI!”

Vizualizări: 310

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de ioan-mircea popovici pe Decembrie 22, 2014 la 6:41am

intre Troita si Baricada

o cavalcada

pe spirala Tympului

un sfert de secol

chiama acasa

in via de la Frasinei
stau darurile
pe portativul stativului
cu panzele fermecate
de cantecul cucului

din piatra vietii
lacrima poeziei
cu dorul romanului
casa gradinarului
pe motivul valului
ducand barca la mal
literatura
mai trage o tura
peste bordura
spre roata olarului

canta trubadurul
turul acesta de Craciun
in hasurarea de vers universal
calare pe-o iluzie
din clipa lunga
de un sfert de secol
si inca o zi

cand s-a intors Zarathustra
tocmai se facuse lumina amiezii
ca ieri

ai vazut semnul
cum s-a aratat Duhul Sfant
cerurile s-au deschis
si-a aparut soarele


orbul a vazut minunea
intunericul s-a dat la o parte

neputintele s-au transformat in fapte

Comentariu publicat de stelian rotaru pe Decembrie 15, 2014 la 9:18am

  LA MULTI ANI !

     

Ce-ţi  doresc eu ţie, dulce Romanie.

 

Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
Ţara mea de glorii, ţara mea de dor?
Braţele nervoase, arma de tărie,
La trecutu-ţi mare, mare viitor!
Fiarbă vinu-n cupe, spumege pocalul,
Dacă fiii-ţi mândri aste le nutresc;
Căci rămâne stânca, deşi moare valul,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc.

............................................................

.............................................................
Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
Tânără mireasă, mamă cu amor!
Fiii tăi trăiască numai în frăţie
Ca a nopţii stele, ca a zilei zori,
Viaţa în vecie, glorii, bucurie,
Arme cu tărie, suflet românesc,
Vis de vitejie, fală şi mândrie,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc!

Comentariu publicat de Corina Gabriela Ciobanu pe Decembrie 14, 2014 la 5:08pm

Sunt o femeie din România care , într-un moment de înduioșare în fața suferinței țării ei și a semenilor ei, în fața suferinței personale, a spus: „Nu mai vreau!” Câți gândiți așa, câți simțiți azi așa?!? Eu simt asta, simt că trec prin Revoluția Demnității!

Comentariu publicat de Gheorghe Apetroae - Sibiu pe Decembrie 6, 2014 la 12:22am

Ce nobile simţăminte, cu  înveliş lăuntric de purpură  şi ce trăiri morale pure, înalte, tot mai rare, azi, aveţi!... Felicitări!... Pentru că  printre puţinii români cu adevărat patrioţi şi interesaţi de mersul  bun al României colcăie, tot mai mult, lichelele şi penalii!.. Au furat-o prea mulţi şi au despuiat-o,  rămânând ca o cadână leşinată!.. E atât de furată, de sutele de milioane de EURO sau de miliardele de lei, de către  bandiţii actualei societăţi româneşti şi e atât de sărăcită,  încât tinerii nu mai au ce aştepta de la ea, şi aşa îşi  pierd interesul şi atracţia faţă de locurile natale şi spiritul national , românesc... Pleacă unde apucă, tot mai departe de ţară , de sufletul şi de inima ei... Te miri , ce i-a apucat  deodată pe acei plecaţi departe de ţară, de atâta dragoste de România şi de preşedintele ales, pentru că s-a făcut atâta tevatură la rolul diasoporei româneşti.... Sau a fost, poate, un current creat artificial şi focalizat politic, diversionist!?... Dar, ultimile mor,  speranţéle!... Să nu deznădăjduim şi să ne implicăm cu încredere în societate, chiar şi prin această activitate literară, câţi am mai rămas români, spre a o menţine în viaţă şi a-i da un nou suflu, binemeritat!... Cu deosebite consideraţii şi graţii!... Gheorghe Apetroae, Sibiu

Comentariu publicat de Florin T. Roman pe Decembrie 3, 2014 la 2:57pm

Emoţionant. Jos pesimismul naţional, sus tricolorul românesc !

Comentariu publicat de Donald Carol pe Decembrie 3, 2014 la 12:06pm

La Multi Ani, Dominique si tuturor de aici!

In pimul rind, totusi mi se pare ca esti prea patetica, totusi. Cred ca romanii mai au mult, totusi pina la o adevarata Renastere... in '89 cei mai multi erau complet nepregatiti pentru o schimbare mai ampla, de acceea FSN a fost preferat de o majoritate covirsitoare la primele alegeri. Romanii au avut o sansa in '96 dar au irosit-o si pe aceea, in mare parte. ... O analiza mai ampla nu-si are locul aici dar dupa 89 romanii s-au vazut sugrumati de materialismul crud si ipocrit al celor din Vest + povestile celor de la UE, FMI care, impreuna cu mogulii din interior au jefuit si saracit tara pina la paroxism. A rezultat o generatie a anilor 90 complet debusolata, in deriva care nu mai are niciun tel in viata in afara de a face cit m ai multi bani prin orice mijloace. Renasterea? E o idee excelenta, ar trebui sa incepem fiecare dintre noi, prin noi insine. 
Sa ne gindim, in primul rind sa ne schimbam noi si sa vedem ce putem face noi pentru ceilalti romani, concret. Voi la ce v-ati gindit?

Comentariu publicat de Tamara Constantinescu pe Decembrie 2, 2014 la 7:51pm

Foarte adevarat. In ultimul timp, din pacate, cuvintele "patriotism", "iubire de tara" nu prea mai reprezinta mare lucru. Sa speram ca vor veni si alte vremuri cand vom putea spune cu fruntea sus ca suntem romani.  

Comentariu publicat de stelian rotaru pe Decembrie 2, 2014 la 10:30am

Foarte frumos, emotionant ! Dar tocmai asta este : "Cati ganditi asa...." Multi gandim asa ! Durerea mea este ca nu gandesc asa cei care ne "conduc" ! "Pretindem sa fim apreciati ! " Noi da, pretindem ! Dar cine ne aude ? Suntem singura tara din fostele (?) comuniste care nu a depus insemnele heraldice istorice de identitate pe Stema Romaniei ! Cum sa ne respecte celelalte state? Coroana de Otel simbolul independentei noastre, nu vrea Camera Deputatilor sa apara pe Stema cu toate ca Senatul a aprobat ! Eu ce pot face cu demnitatea mea ?    

În oraşu-n care plouă de trei ori pe săptămână

Un bătrân şi o bătrână -
Două jucării stricate -
Merg ţinându-se de mână...               Acum nu ploua, ninge ! Traiasca Regele !

Comentariu publicat de Mihaela Popa pe Decembrie 2, 2014 la 3:20am

La mulţi ani!

Comentariu publicat de Elisabeta Luşcan pe Decembrie 1, 2014 la 8:39pm

La mulţi ani, români! La mulţi ani, România!

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor