Michelangelo și Leonardo de Vinci, s-au întâlnit vreodată?

 

   Cum s-au înțeles Michelangelo și Leonardo de Vinci, s-au întâlnit vreodată și cum au apreciat munca celuilalt?


            După cum a scris Vasari, Michelangelo a arătat   „un   dispreț   foarte   mare”   față    de  Leonardo.

Incidentul 1

            Într-o zi, Leonardo se plimba împreună cu un prieten prin una dintre piețele centrale din Florența, purtând una dintre tunicile sale distincte de culoare roșu roz. Un grup mic de oameni discutau un pasaj din Dante și i-au cerut lui Leonardo părerea despre semnificația lui. În acel moment, Michelangelo a apărut și Leonardo a sugerat că acesta ar putea să-l explice. Michelangelo s-a jignit, de parcă Leonardo l-ar fi batjocorit. - Nu, explică-l singur, a răspuns el înapoi. „Tu ești cel care a modelat un cal pentru a fi turnat în bronz, nu ai reușit să o faci și ai fost forțat să renunți cu rușine la încercare.” Apoi s-a întors și s-a îndepărtat. Cu altă ocazie când Michelangelo
l-a întâlnit pe Leonardo , s-a referit din nou la fiasco-ul  monumentului calului Sforza, spunând: „Deci acei idiot milanez a crezut de fapt în tine?”


Incidentul 2

            Michelangelo a fost însărcinat să ciopleasca o bucată de marmură albă și imperfectă într-o statuie a ucigașului biblic Goliat, David. Lucrând în secret cum era obișnuit, la începutul anului 1504 a produs cea mai faimoasă statuie sculptată vreodată.

            Liderii Florenței s-au confruntat atunci cu întrebarea unde să plaseze acest uluitor colos. Problema a fost atât de controversată încât a existat chiar incidente de aruncări de pietre de către unii din protestatari. Fiind o republică, Florența a format un consiliu. Au fost convocați aproximativ 30 de artiști și lideri civici pentru a discuta problema, inclusiv Filippino Lippi, Perugino, Botticelli și, bineînțeles, Leonardo.

 

 

 

             Michelangelo spera inițial că statuia sa va sta în fața intrării în catedrala din Piazza del Duomo, dar în curând și-a dat seama că era mai bine sa devină simbolul civic al Florenței și a cerut să fie plasată în piața din fața Palazzo della Signoria.  Giuliano da Sangallo, care a fost unul dintre cei mai buni arhitecți din Florența, precum și sculptor, a favorizat un loc sub Loggia della Signoria cu arc larg, o clădire din colțul pieței. El și susținătorii săi au susținut argumentul că aducerea lui David acolo îl va proteja cel mai bine de intemperii, dar această alegere a avut și efectul de  face opera mai puțin proeminentă, dominanta și vizibilă. „Vom merge să-l vedem pe David și să nu lăsam ca statuia să ne vadă”, a spus un alt susținător al plasării  în  loggie.


           

 

            Nu este surprinzător că Leonardo a apărut de pe partea laterală,  ascunsă, în interiorul porticului. Când i-a venit rândul să vorbească, el a spus: „Sunt de acord că ar trebui să fie în Loggia, așa cum a spus Giuliano, dar pe parapetul unde atârnă tapiseriile”. În mod clar, el a preferat ca statuia lui Michelangelo să fie plasată într-un spațiu discret. Cu toate acestea, Michelangelo a fost cel care a câștigat licitația.

Incidentul 3

            De îndată ce statuia lui David a fost așezată în locul cel mai proeminent din piața civică din Florența, Michelangelo a fost însărcinat să picteze o scenă de luptă care să acompanieze  o pictura semnata de Leonardo în sala mare. Pentru Signoria și liderul său Soderini, decizia a fost un efort conștient de a elimina rivalitatea dintre cei mai mari artiști ai epocii. Leonardo a fost însărcinat să picteze o scenă de luptă în  anul 1503. Cu toate acestea, în 1504, Michelangelo a primit și el o însărcinare de a picta în același loc   Palazzo Vecchio (obișnuit să se numească Palazzo della Signoria) unde li s-a comandat să picteze. 
În încercarea de a finaliza această pictură și de a o aplica de perete în vara anului 1505, Leonardo nu a putut evita prezența unui bărbat mai tânăr care se uita peste umăr,  fără jenă .

            Cel care se pregătea pentru a picta o pictură murală concurentă în aceeași cameră a fost vedeta în creștere a lumii artei din Florența, Michelangelo Buonarroti.

Ambii nu au reușit să-și finalizeze munca. Picturile lor s-au pierdut, dar copiile lor supraviețuiesc. Prima este faimoasa "Bătălie de la Anghiari" de Leonardo Da Vinci.

 

 

 

  

  Michelangelo a pictat Bătălia de la Cascina.

            Leonardo a criticat rareori alți pictori, dar, după ce a văzut nudurile la scăldat ale lui Michelangelo, a disprețuit în repetate rânduri ceea ce el a numit „pictorul anatomic”. Referindu-se în mod clar la rivalul său, el i-a batjocorit pe cei care „își desenează figurile nud arătând ca lemnul, lipsit de grație, astfel încât să credeți că priviți mai degrabă un sac de nuci decât forma umană sau un pachet de ridichi, mai degrabă decât mușchii trupului. ” Expresia " sac de nuci" îl amuza; a folosit-o de mai multe ori în atacurile sale împotriva nudurilor musculare ale lui Michelangelo. „Nu ar trebui să evidențiați toți mușchii corpului . . . astfel vei produce mai degrabă un sac de nuci decât o figură umană ”.

            Critica mai largă a lui Leonardo față de Michelangelo a fost argumentul său că pictura este o formă de artă mai înaltă decât sculptura. Într-un pasaj scris imediat după confruntarea luptelor în sala florentină, Leonardo a argumentat:

Pictura îmbrățișează și conține în sine toate lucrurile perceptibile în natură, pe care sărăcia sculpturii nu le poate face, cum ar fi arătarea culorilor tuturor lucrurilor și diminuarea lor. Pictorul va demonstra diferite distanțe prin variația culorii aerului interpus între obiecte și ochi. El va demonstra cum obiecte diferite pătrund în ceață cu dificultate. El va demonstra cum munții și văile sunt văzute prin nori sub ploaie. El va arăta praful în sine și cum luptătorii ridică un nor de praf  în aer.
- Leonardo da Vinci


            Desigur, Leonardo se referea la sculpturile lui Michelangelo, dar judecând din exemplarele existente, critica sa s-a aplicat și la  Bătălia de la Cascina a lui Michelangelo și chiar și în unele dintre picturile sale terminate. Cu alte cuvinte, a pictat ca un sculptor. Michelangelo s-a priceput la delimitarea formelor cu ajutorul liniilor ascuțite, dar a arătat puțină abilitate cu subtilitățile sfumato, umbriri, lumini refractate, imagini moi
sau schimbarea perspectivelor culorilor.
A recunoscut liber că a preferat dalta în locul pensulei.

Sursa  - Leonardo da Vinci de Walter Isaacson

AG- Editura SAGA

 

 

 

 

 

Vizualizări: 12

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor