Ministrul Educației dorește ca la orele de literatura română să participe şi scriitori, pentru a-i ajuta pe elevi

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, și-a manifestat îngrijorara față de faptul că doar 3% dintre elevi citesc textele de lectură obligatorie. Pricopie a mai declarat, joi, 19 septembrie că la cursurile de limba şi literatura română ar putea participa şi scriitori, care să le "întindă o mână de ajutor" copiilor, pentru a înţelege operele literare.

"Există date care arată foarte clar că valoarea unei şcoli este, de fapt, într-o directă proporţionalitate cu valoarea comunităţii în care acea şcoală activează. (...) Din informaţiile pe care noi am putut să le culegem, am ajuns la o concluzie destul de tristă: nu avem mai mult de 3% dintre elevi care citesc lecturile obligatorii sau recomandate. Poate că am greşit, poate că sunt 6%, poate sunt 10%, dar nu stăm foarte bine în această zonă", a declarat Pricopie, la recepţia organizată cu prilejul prezentării Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi, citat de agenția Mediafax.

Pricopie a mai anunțat că ministerul pe care îl conduce a solicitat sprijinul Uniunii Scriitorilor pentru ca la orele de limba română să participe și scriitori români.

"Acum suntem într-un moment în care încercăm să împrospătăm acest curriculum şi să îl facem aşa fel încât clasa de literatura română să se desfăşoare într-un mod mai atractiv, pentru că, dacă mergem la informaţia a doua, cea cu 3-4% dintre copii care citesc, ne dăm seama că lectura, dragostea pentru lectură este primul lucru pe care trebuie să îl cultivăm înainte de a merge mai departe. În acest context, noi am solicitat sprijin din partea tuturor, am vorbit cu domnul preşedinte Manolescu (Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor - n.r.), am vorbit la Academia Română, pentru a ne acorda sprijin şi evident, de fiecare dată când am posibilitatea să mă adresez scriitorilor români şi poeţilor români, o fac. Va fi un proces destul de complicat, împrospătăm toate programele, dar literatura română şi istoria vor fi temele cele mai sensibile şi probabil că nu vor fi epuizate aceste subiecte mai devreme de un an, un an şi jumătate, iar ideea centrală este de a deschide ora de română", a mai spus Pricopie.

Ministrul Educaţiei a mai arătata că ora de limba şi de literatura română trebuie "deschisă", acest lucru presupunând şi participarea ca invitaţi la cursuri a unor scriitori care să "întindă o mână de ajutor" copiilor, pentru ca aceştia să înţeleagă operele literare.

Literatură Copii

http://www.literaturacopii.ro/stire-limba-romana/ministrul-educa%C8%9Biei-dore%C8%99te-ca-la-orele-de-literatura-romana-sa-participe-si-scriitori-pentru-a-i-ajuta-pe-ele/546

Vizualizări: 450

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Gabriela Girmacea pe Septembrie 22, 2013 la 6:08pm

Are dreptate doamna Mara Paraschiv. Prezenta scriitorilor in scoli are loc la festivalurile de poezie, la cenaclurile literare etc. Ar fi foarte frumos sa fie cat mai multe astfel de modele in randul elevilor, dar programa e foarte incarcata ca sa poti sa te abati de la subiect. Eu am incercat sa promovez revistele literare in randul elevilor, iar din acest an scolar nu ni se mai permite sa promovam nici cartile, nici revistele in randul elevilor. Se crede ca o facem pentru comisioane. Deci, se afirma ceva oficial, iar prin alte canale de comunicare ni se interzice sa promovam cartea si apoi ne miram ca se citeste putin. Intotdeauna se pronunta asupra unor subiecte persoane care nu au predat niciodata si care arunca asupra dascalilor tot felul de invective.

Comentariu publicat de Andrei A. RADU pe Septembrie 21, 2013 la 10:14am

Din câte înțeleg din comentariile anterioare, suntem pentru...contra.Șansele propunerii ministrului sunt acelea că...va rămâne ca în tren.Prestigiul scriitorilor înainte de 1990 era însă cu totul altul dcât acum. Mai țineți minte cât se citea atunci? Cititul fiind în cădere liberă, din diverse motive ale evoluției societății noastre, se pare că avem nevoie de mult mai mult pentru a recăpăta setea de cultură.

Comentariu publicat de IUGA NICOLAE pe Septembrie 21, 2013 la 9:14am

      Dar sa nu fie scriitori dintre aceia carora le trebuie lor corector de agramatisme, de linioare lipsa, de i-uri in minus sau in plus, etc. C-asa numa bine le oferim copiilor scuze la ale lor greseli. Ii au in proportie mare pentru a lua exemple rele, pe unii dintre dascalii lor. Pentru ca acolo s-a ajuns !!!

Comentariu publicat de Petru Solonaru pe Septembrie 21, 2013 la 9:13am

Zvânturare de zvânturatici. Propunerea i-ar pierde și pe cei trei dintr-o sută ce, pasămite, privesc spre litere. Închipuiți-vă cine s-ar delega în fața inocenților copii să vorbească despre ceea ce nu știu a face.Semnificativ e că  fără Ținte nu vom avea țintași.

Comentariu publicat de iulian damacus pe Septembrie 21, 2013 la 7:30am

poate fi una, din cheile succesului...

Comentariu publicat de grecu constantin pe Septembrie 21, 2013 la 7:04am

Ideia nu este originală:în tinereţele noastre scriitorii organizau întâlniri periodice cu tineretul şcolar şi încurajau activităţile literare şi de creaţie.O spuneam şi în alte împrejurări,aşa i-am cunoscut pe marii poeţi ai României:Marin Sorescu,Nichita Stănescu,Ion Alexandru,Adrian Păunescu.Este nevoie de modele în toate domeniile de activitate:modele credibile,,pipăibile''care să constituie exemple de urmat!

Comentariu publicat de maftei florentin pe Septembrie 20, 2013 la 11:43am

Ca mai toate masurile propuse de acest "diriguitor", multe hilare si ineficiente, si aceasta denota cat de inafara este actualul ministru! Doamne, de unde mai apar si cat ai sa mai suporti carieristii si abracadabristii din M.E.C?

Dati dascalilor parghiile de lucru si motivati-i, domnilor care detineti puterea de decizie, lasati maimutareala! Ar fi un inceput.

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor