Minune sau pacoste? - Cum telefonul celular ne schimbă viaţa


Minune sau pacoste? - Cum telefonul celular ne schimbă  viaţa
 
Remarcabilă este viteza cu care telefonia celulară se dezvoltă şi ne transformă
modul de viaţă. E imposibil de găsit în istoria umanităţii un alt obiect de care să fim atât de ataşaţi aşa cum suntem de telefonul mobil. Am putea cita cuţitul, stiloul, chibriturile, cheile casei. Doar banii care îi luăm cu noi la orice drum ar egala dominaţia telefonului. Eu unul nu iau portofelul la mine în dormitor. Dar foarte mulţi dintre noi (84%) se duc la culcare cu telefonul mobil lângă ei. Un recent studiu (realizat de Qualcomm) a anchetat 5000 de persoane în 8 ţări (printre care USA, China, India, Coreea, Brazilia, Britania). Rezultatele au depăşit aşteptările, în toate direcţiile cercetate. Omul modern, circulă, vorbeşte şi doarme cu telefonul său. 
O cincime din noi verifică  starea telefonului la fiecare 10 minute. Oare m-a căutat cineva? La întrebarea cum ne va schimba celularul viaţa, majoritatea celor chestionaţi au răspuns că se simt mai bine informaţi, mai bine conectaţi cu familia şi prietenii. Cei mai entuziasmaţi de noua telefonie sunt indienii, 94% din consumatori  consideră telefonul ca fiindu-le benefic. Pe locul doi Brazilia, cu 92% voturi în favoarea lui. Americanii sunt mai suspicioşi: 76% sunt pentru comunicaţie, 13% contra ei. 
Ne întrebăm cum e folosit telefonul celular (generaţia nouă numită smartphone) 
şi cum accesează consumatorul global resursele oferite. Peste 50% folosesc serviciul SMS (scurte mesaje de text transmise instantaneu), 42% accesează internetul, 28% folosesc camera de luat vederi incorporată, 23% se bazează pe GPS la navigaţie sau la găsitul unei adrese pe hartă, 18% folosesc serviciile sociale (dating), 15% jocuri şi muzică, 10% urmăresc reclame în căutarea unui cutare produs. 
În continuare, autorii studiului au formulat 9 întrebări care să ajute să definim
prin ce atribute tehnologia mobilă  afectează viaţa individului. 90% din indieni au răspuns că se simt mai în siguranţă ştiind că vor căpăta ajutor la nevoie. 50-80% au răspuns că viaţa de zi de zi este mai sigură şi că s-a îmbunătăţit. 45-80% consideră că au căpătat un acces comod şi rapid la clienţi potenţiali.
50%-90% au acces la informaţii şi la o mai bună îndrumare medicală.
40-70% (pe primul loc China) susţin că telefonia oferă o mai bună afirmare cetăţeanului. 40-65% învinuie telefonul că îi deranjează de la activităti cu copiii. 40-85% consideră că şi-au reglat echilibrul între muncă şi familie. 30-70% admit că telefonia a îmbunătăţit educaţia în ţara lor. 
În schimb, 29% se simt ameninţaţi de folosirea extremă a tehnologiei în societate. Consumatorul tipic verifică telefonul său de câteva ori pe zi (38%) dar există şi obsedaţi: 14% la fiecare 10 minute, 17% la fiecare oră. Tineretul nu concepe viaţa fără telefon mobil, vârsta medie la care copiii capăta telefon mobil este 13 ani, adicţia lor este quasi totală. Iată situaţia în USA: 34% vor rezista fără telefon câteva ore, 29% o singură zi, 11% o singură oră.
Dacă vom lua masa la restaurant cu amici sau rude 17% vor cerceta telefonul în timpul mesei iar 32% vor citi sau scrie texte SMS, indiferent de împrejurare.
65% din posesorii de mobil consideră că telefonul îi ajută să fie părinţi mai buni, dar pe de de altă parte 68%-76% au folosit telefonul la flirt (grupa de vârsta 25-34) 55% au trimis poze"sugestive" iar 32%-36% au coordonat adultere făcând uz de telefonul mobil. 
60-70% din cei chestionaţi consideră că este bine să expună copiii la noua tehnologie, 30% sunt contra ei, pledând distragerea lor de la studii şi de la alte obligaţii. 
Răspunsuri unanim pozitive au fost primite la întrebarea dacă tehnologia fără fir 
ajută la dezvoltarea afacerilor din ţara ta. O ultimă întrebare s-a ocupat de impactul telefoniei asupra felului în care muncim. Iată o parte din răspunsuri: India - 63%: pot manipula un volum mai mare de muncă, China - 48%: e mai uşor să fiu în deplasare, Brazilia - 57%: deciziile se iau mai uşor, Britania -12%: pot lucra de la distanţă.
Global, 26% din abonaţi se simt vinovaţi dacă nu răspund unor mesaje primite în afara orelor de lucru, iar 69% prefera să-şi uite sandvişul acasă, dar să-şi ia mobilul la lucru.
 
Personal mă simt copleşit de impactul noii tehnologii care ne împarte în două clase: cei permanent conectaţi contra unei minorităţi neconectate. Ca în orice relaţie afectivă vedem cum umanii s-au deplasat de la infatuare la obligaţie. Legătura dintre om şi mobilul său ne arată împlinirea visului de globalizare şi de 
călătorie în timp. La apăsarea unui buton putem circula şi accesa civilizaţia 
care a cheltuit decade ca să ridice tehnologia şi progresul la starea  actuală.
Intuiţia îmi spune că e doar un început de drum. Cineva îşi poate imagina cât vor fi de mici, de rapide şi de inteligente aceste minuni tehnice peste numai o decadă? Şi cât de mult ne vor devia viaţa de la rutină, obişnuinţă  şi cunoaştere? Din nou se verifică postulatul profesorului McLuhan care acum 60 de ani a descoperit că nu mesajul este esenţial ci felul în care progresul şi umanii folosesc media.
Adrian Grauenfels
2012
  

Vizualizări: 159

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor