Zilele trecute am dat peste o melodie de-a dreptul fascinantă…se numeşte „You in my september”, pe ale cărei note sufletu-mi a început spontan să danseze de bucurie, să experimenteze angelice trăiri. Aşa l-am descoperit pe celebrul pianist rus Igor Krutoy şi a lui muzică aparte ce mi-a dat fiorul sublim al nostalgiei. E ca şi cum aş fi descoperit un tărâm de vis, în care nu e nevoie de cuvinte pentru a exprima dragostea.

Am găsit note aşezate inspirat pe un portativ ce ne fac sufletele să vibreze de farmec şi poezie. Se simte frumuseţea subtilă a muzicii lui…un miraj ce ne acaparează sufletele total şi ireversibil. De la această melodie, a luat viaţă acest eseu. Până acum, nu am stat să reflectez la rolul pe care-l are muzica în vieţile noastre…unele lucruri (aerul, apa, lumina, florile etc.) le luăm ca atare, ca şi cum ni s-ar cuveni, nu ne oprim o clipă să ne întrebăm cât de esenţiale sunt şi cât de mult merită apreciere din partea noastră. Ascultând muzica diafană ce-mi relaxa mintea şi-mi hrănea sufletul cu speranţă şi lumină, mi-am pus unele întrebări: Ce îneamnă muzica în viaţa mea? Ce mesaj îmi transmite ea? De ce are o influenţă atât de covârşitoare asupra sufletelor noastre? Am înţeles că muzica nu are vârstă, nu ţine cont de naţionalitate, de categoria socială…ea îndepărtează barierele dintre noi şi ne aduce laolaltă într-o lume a prieteniei, a împăcării, a bucuriei şi dragostei. Muzica are un limbaj universal, ajunge cu uşurinţă la orice inimă, poate fi înţeleasă fără cuvinte, fără imagini, fără explicaţii.

Iubesc muzica…poezia…dansul…teatrul. Sufletul meu simt că se regăseşte în sfera artelor, a frumuseţii creatoare. Sufletul meu boem este atras de frumuseţea nemuritoare a muzicii. Ea îmi stimulează activitatea creatoare. Eu cred că frumuseţea artistului este un ecou al frumuseţii divine. Cineva, acolo sus, Dumnezeu are grijă să-i inspire pe cei de jos, pe oamenii talentaţi, pentru a compune ceva cu care El să ajungă la inima omului, s-o cucerească prin artă.

Dar cine nu iubeşte muzica? mi-aţi putea spune…Într-adevăr, orice om mai mult sau mai puţin evoluat tresare la auzirea unui cântec. E imposibil ca inima lui să nu-i fie atinsă de parfumul „delicat” pe care notele muzicale în jocul sublim al dragostei lor, îl eliberează în fiinţele noastre.

Îmi place să ascult orice gen de muzică, atâta timp cât versurile păstrează nota decenţei, însă mă regăsesc mai mult în muzica ”veche”, fiind o fire clasică şi romantică…nu exclud nici modernul, inovaţia muzicii prezente, deorece diversitatea ne face personalitatea mai complexă. Eu compar muzica cu vinul…ştiţi că se zice că vinul cu cât e mai vechi cu atât e mai bun…la fel şi în cazul muzicii, ea de-a lungul timpului nu-şi pierde calitatea.

Muzica împletită cu poezia ne ridică la o dimensiune mult mai înaltă în care divinul topeşte zgura umană, dând aripi gândurilor noastre spre a zbura spre Înalt şi deschizându-ne complet inimile spre bine şi frumos…spre miracolul, numit MUZICĂ.

Mi se par potrivite cuvintele filozofului grec Platon: „Muzica este o lege morală. Ea dă suflet universului, aripi gândirii, avânt închipuirii, farmec tinereţii, viaţă şi veselie tuturor lucrurilor.”

Vizualizări: 477

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de soare ion pe Octombrie 31, 2010 la 9:01pm
Salut, Elena-Lavinia! Mi-a plăcut eseul tău: e la fel de frumos, de proaspăt şi naiv (în sensul bun al cuvântului) ca şi tine. Îmi place sinceritatea trăirilor tale, chiar dacă ideile expuse de tine cu mijloace literare, nu sunt tocmai noi (se pot întâlni la G. Sbârcea şi la alţi teoreticieni ai muzicii). Şi eu sunt de aceeaşi părere: o muzică bună, inspirată (ca să nu zic genială!) poate schimba - în bine, desigur! - , ca la o hipnoză generală, o mulţime imensă, ba chiar o lume întreagă. Desigur, nu agreez cazurile de isterie (individuală sau colectivă) care apar la unele concerte de muzică uşoară!
Comentariu publicat de Niculicea Elena-Lavinia pe Octombrie 30, 2010 la 3:41pm
Aveti dreptate, d-na Paraschiv! Muzica si poezia se impletesc foarte bine pentru incantarea sufletului.
Comentariu publicat de Niculicea Elena-Lavinia pe Octombrie 30, 2010 la 3:39pm
Va multumesc pentru recomandare, d-le Cioarec! L-am ascultat si eu pe Yiruma si intr-adevar e fascinant.
Comentariu publicat de Marius Cioarec pe Octombrie 29, 2010 la 10:03pm
La fel ca si dvs, la fel ca si dl. Anton, mi-a placut Igor Krutoi, Gheorghe Iovu si, la rindul meu, va recomand sud-coreeanul Yiruma, care m-a fascinat in special cu melodia "River flows in you".
Comentariu publicat de A. C. Cofan pe Octombrie 29, 2010 la 9:44pm
Numai sufletul este boem? Viața dumitale nu-i boemă? Cum poate fi viața statică și sufletul boem? Comparația muzică și vin nu are temei, chiar dacă amândouă alimentează: unul sufletul, celălalt trupul...O muzică veche ar fi, de ex., Carmina burana sau muzica barocă a lui Teleman și nimănui nu i-ar trece prin minte că muzica ar spori în valoare dacă i se adaugă timp. Oricum, secolul XVII este departe de noi (barocul), iar muzica scrisă într-o latină medievală (secolul XI-XII chiar XIII) a cântecelor satirice referitoare la cler (carmina burana)... iar valoarea le-a fost schimbătoare. Ceea ce n-a avut atunci valoare (de muzică, vorbesc), poate să aibă acum pentru noi, fiindcă atinge anumite corzi ale percepției sensibile și, deci, estetice. Vedeți cam simplist și inocent lucrurile.
Comentariu publicat de Lungu Elena pe Octombrie 29, 2010 la 9:34pm
Minunat ! Felicitari!

Comentariu publicat de Dumitru Nicusoara pe Octombrie 29, 2010 la 9:25pm
Un eseu foarte frumos! Multumesc! Muzica este singurul lucru ce imi tine companie tot timpul atunci cind sunt cu mine insami, ea traieste prin mine iar eu, traiesc prin ea, imi tine loc de patura a sufletului
Comentariu publicat de SOLON VALENTINA-LILIANA pe Octombrie 29, 2010 la 9:15pm
Multumesc pentru frumusetea gandurilor tale .Muzica ne face mai buni si mai sensibili si intotdeauna se impletese cu poezia.Felicitari si mult succes!

Cu pretuire,
Lily Solon
Comentariu publicat de Dora Sandru pe Octombrie 29, 2010 la 9:10pm
"Am uitat de mine,înţelegeţi? Poate că aţi auzit muzica omului,dar nu cea a pamântului; poate că aţi auzit muzica pamântului,dar nu cea a cerului!" Zhuang Zi în Clasici Spiritului. Muyica e totul! Felicitări pentru acest eseu care merge direc la inima. Iti doresc din tot sufletul sa ajungi sa asculti Muyica Ingerilor si sa o descifreyi...Mult Succes
Comentariu publicat de Niculicea Elena-Lavinia pe Octombrie 29, 2010 la 6:30pm
Va multumesc, D-na Claudia! Intr-adevar, Universul canta o muzica pura, solara si plina de iubirea care are puterea de a-ne bucura inimile. Important este ca noi sa fim constienti de asta. Muzica este in noi.

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor