Moda mecanică, tehno si vânt- Muzeul de Design Holon

Muzeul de Design - Holon


La începutul anului 2010 s-a deschis în oraşul Holon primul muzeu Israelian dedicat Designului. Clădirea construită de sculptorul arhitect Ron Arad ne aminteşte suprafeţele ondulate ale muzeului de artă Guggenheim din NY, cu care se aseamănă la exterior, desigur la scară mult redusă. Realizat într-un timp record, clădirea rezidă într-o combinaţie de grinzi de metal curbat, sticlă şi beton armat care la un loc formează cochilia structurală a muzeului. La interior spaţii largi pe două nivele, sunt conectate prin pante line, găsim săli de expoziţie şi laboratoare dedicate designului. Finisajul exterior foloseşte vopsele cu nuanţe de roşu, maro şi ocru, care mimează culorile dunelor de nisip pe care s-a dezvoltat modernul oraş Holon.La numai 10 km de metropolă Tel Aviv, Holonul oferă un cuib alternativ artelor, şi cercetării tehnologice.


Expoziţia de Modă Mecanică

curatori: Gregg Duggan, Judith Fox

Actuala expoziţie se ocupă de impactul tehnologiei electromecanice în designul şi producţia obiectelor de modă. Stiliştii moderni caută drumuri şi metode de a folosi şi îmbina tehnologia actuală cu noile produse de modă. Ce vizionăm sunt veşminte, încălţăminte, accesorii vestimentare în care modelistul încorporează materiale hi-tech, foloseşte electronica, lumină, sunetul şi computerele în a realiza produse atractive şi

funcţionale totodată.12 artişti (din care 3 israelieni) revendică, prin lucrările expuse, eticheta de haute couture tradiţională, deşi maşinile sunt cele care execută şi dau retuşul final obiectului vizat. Întâlnim idei, metode noi, materiale deosebite, dar mai ales curajul experimentului şi al satisfacţiei estetice.

Issey Miyake - Tokyo - Japonia

Exponatele lui MIYAKE " VÂNTUL" - La prima vedere ne trezim într-o lume robotică populată de androizi bipezi montaţi din tuburi, fire şi articulaţii ciudate. Componentele sunt realizate din plastice colorate galben-gri-negru şi piese din metal. Roboţii-manechin îmbracă haine de culori neutre greu de distins la început. Toate componentele mecanice sunt datorate firmei de aspiratoare de praf James Dyson care a livrat şi ventilaţia necesară paradei de modă în care hainele erau umflate de curenţii de aer. Sub acest "vânt" îmbrăcămintea capăta viaţă şi o specială prezenţăDespina Papadopoulos - NY - USA

Haine muzicale

Inspirată de cultură africană Masai , Despina produce o rochie veselă cu guler metalic. Din guler observăm legate câteva şnururi în mişcare. Şi ţesătura dar şi şnururile conti fire de metal conductive Mişcarea lor şi contactul electric produc sunete de frecvenţe diferite care sunt înregistrate şi reproduse de o electronică invizibilă, plasată sub gulerul metalic Sunetele sunt apoi reluate şi refolosite randomal după cum alte cartele electronice sesizează mişcarea trupului. Efectul este surprinzător.

Cedric Flazinski - Olanda

Pantofi injectaţi.


Cedrik a ales o tehnologie nouă în care nu există piele, gumă sau cusături. Modelul pantofilor este

produs pe computer, apoi maşini specializate injectează plastice şi răşini elastice care se solidifica în formă dorită. În final pantoful este vopsit şi .. gata de purtat.

Laboratorul de Design


O aripă a muzeului este dedicată laboratorului de design. Aici studenţi de la academia Shenkar sunt invitaţi să creeze noi modele şi să experimenteze idei stilistice. Modele tri dimensionale sunt expuse şi schimbate săptămânal, toate vizibile pe mesele laboratorului. Vizitatorii pot sta de vorbă cu studenţii şi discuta procesul de documentaţie, tehnologia şi execuţia diverselor proiecte propuse.


Text si foto: Adrian Grauenfels 2010

Vizualizări: 179

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de CAMELIA MIHAI pe Noiembrie 30, 2010 la 10:07pm
Rochia muzicală m-a dat gata!
Comentariu publicat de Bogdan Toma pe Noiembrie 30, 2010 la 9:19am
Foarte faina treaba asta la granita dintre arta si tehnologie de virf ! Intresant de stiut ar fi cam cit a costat acest proiect...
Comentariu publicat de Cristina Orneata pe Noiembrie 30, 2010 la 12:11am
Foarte frumos, va felicit din nou. Atmosfera si partea de structura imi amintesc de Costinesti, proiectia a ce ar trebui sa fie.
Comentariu publicat de iulia ralia pe Noiembrie 29, 2010 la 10:07pm
Faine chestii !
Merci pt informatia bogata si aproape bouche bee
:) !
Comentariu publicat de Nemecsek Ştefan pe Noiembrie 29, 2010 la 10:05pm
O informaţie şi imagini inedite!
Comentariu publicat de leoveanu Gabriela Rosemarie pe Noiembrie 29, 2010 la 7:35pm
Foarte interesant. Multumim de prezentare. Poate ca am sa pot vizita muzeul tehno din Holon luna viitoare cand fac o vizita in Israel, ca sa pot spune mai multe de acest nou gen de arta pe care l-am intalnit si la Albany in America.
Comentariu publicat de pelin octavian pe Noiembrie 29, 2010 la 7:00pm
Superb ...o saptamana minunata cu stima Octav.

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor