MODELUL DE ŢARĂ (I). O utopie pragmatică, sau un proiect salvator pentru România?

De câteva zile a fost postat pe internet proiectul MODELUL DE ŢARĂ. La prima vedere ai zice că este ori o nouă utopie, ori încă o păcăleală gen “luminiţă de la capătul tunelului”. Nu este nici una, nici alta. Este un proiect funcţional care se va derula oricum, cu voia sau fără voia statului român. Tot ce ar avea de făcut Parlamentul, Guvernul sau Preşedinţia ar fi să-i asigure cadrul legal. Dacă nu, o va face Uniunea Europeană.
De fapt, derularea MODELULUI DE ŢARĂ a început. Forţele care-l susţin, pe componente sau integral, sunt personalităţi din mediul academic şi de afaceri, structuri din societatea civilă, personalităţi şi instituţii din diaspora, structuri ale Uniunii Europene şi chiar persoane din mediul politic românesc. Autorul proiectului este Florian Colceag.

IMPORTANT: Modelul de Ţară seamănă izbitor, în privinţa expertizei istorice, a diagnozei sociale, a motivaţiei şi a reperelor de bune practici (preluate din experienţa sistemelor britanice) cu teoria Statului Organic a lui Mihai Eminescu. Evident, Florian Colceag are avantajul instrumentelor de cercetare ale secolului XXI, dar proiectul lui nu este doar o teorie, ci, mai ales, un manual de lucru. “Modelul de ţară” este un fel de maşină pe care autorul ei te învaţă şi cum s-o construieşti, şi cum s-o utilizezi.
Statul român nu mai reprezintă un factor decident în derularea acestui proiect, pentru că n-are nicio legitimitate şi nicio contribuţie. Tot ce poate face e să spună DA şi să-l gireze.


Florian Colceag: “Modelul matematic constituie arhitectura sistemului”

Matematician, profesor cu 20 de ani de experienţă în educaţia copiilor supradotaţi şi în antrenarea olimpicilor la matematică, a obţinut peste 60 de medalii de aur la competiţii internaţionale în această disciplină. Este reprezentant în România al World Council for Gifted and Talented Education. Profesorul Florian Colceag este, de asemenea, fondatorul IRSCA Gifted Education – România (asociaţie non-profit cu scopul de a promova şi sprijini dezvoltarea persoanelor cu har şi talent în toate domeniile) şi preşedintele EDUGATE (Consorţiul Român pentru Educaţia Copiilor şi Tinerilor Supradotaţi si Talentaţi). Este autorul proiectului Noua Constituţie (făcut deja public) şi al Programului de Retehnologizare şi Modernizare Tehnologică a României, care va fi şi el făcut public, în curând. Ambele reprezintă elemente constitutive ale proiectului de bază.


Domnule profesor, ce este “modelul de ţară”?

Este un proiect de ieşire a României din criză, cu mijloace şi resurse existente, dar pe care nimeni nu a ştiut sau nu a vrut să le acceseze.

Cu ce este mai bun proiectul dumneavoastră decât orice alt proiect încercat până acum?

Până acum nu s-a încercat nimic în sensul ăsta şi, de fapt, în niciun sens. Toate proiectele – sau, mă rog, ceea ce au numit unii proiecte - nu urmăreau redresarea României, ci jefuirea ei.

Am încercat să-l citesc. Este arid, aproape imposibil de lecturat...

Eu sunt matematician. De aceea proiectele mele sunt modele matematice. În forma astfel redactată, modelul de ţară e dificil de înţeles pentru un nespecialist, dar îl înţeleg cu uşurinţă specialiştii în politici publice. Modelul matematic constituie arhitectura sistemului.

Convingeţi-mă pe mine, ca necunoscător, că aşa ceva poate funcţiona şi în realitate.

Cea mai bună dovadă o constituie proiectele mele anterioare care, deşi sunt modele matematice... funcţionează (Râde). Au fost preluate de foarte multe ţări... Orice proiect trebuie să aibă o logică de acest tip în spate, pentru că altfel este incoerent sau nesustenabil.


“Nu l-am inventat, l-am descoperit”

Daţi-mi câteva exemple de astfel aceste proiecte care vă aparţin.

Unul ar fi “Development and Ability”, publicat pe un site al Naţiunilor Unite şi care e folosit pe toate meridianele lumii, din Australia până în China. E un proiect de dezvoltare de domenii. Un altul este “Romania European Integration”, publicat de Universitatea din Sidney şi studiat de toate cancelariile europene înainte de integrarea noastră în UE. A avut o contribuţie importantă la intrarea României în Uniune, pentru că a facilitat înţelegerea dinamicii populaţionale şi a interferenţelor culturale. Sau, poftim, IRSCA Gifted Education – Romania... Centrul pentru dezvoltarea persoanelor cu har şi talent în toate domeniile. Există, se află la noi în ţară şi funcţionează. E un model matematic.

Citez din proiect: “Modelul teoretic final este o categorie triangulată de sisteme disipative aflate în relaţie omologică, care formează un vector echilibrat şi structuri fractale ce dezvoltă mirror symetry... Modelul este util nu doar pentru coerentizarea politicilor publice şi a guvernanţei, ci şi pentru coerentizarea programelor finanţate”. Vreţi să-mi traduceţi în... româneşte?

Modelul are aparent la bază două triunghiuri echilaterale, unul cu vârful în sus, altul cu vârful în jos. De fapt o categorie triangulată care este proiecţia unui octaedru cu anumite proprietăţi specifice. Orice diagramă comutativă este generată de trei cicluri şi orice ciclu este generat de trei diagrame comutative. Atât ciclurile cât şi diagramele sunt laturi ale octaedrului.

Eu văd ceva ce seamănă cu Steaua lui David...

De departe seamănă cu steaua lui David, dar e încărcată de multiple semnificaţii şi are o logică internă proprie, bazată pe algoritmi de generare şi pe mecanismele ştiintelor complexităţii. Există, desigur, şi multe alte detalii matematice, sugestive pentru specialiştii în domeniu, dar neinteresante pentru public.

Ce bine că m-aţi lămurit!... Vă întreb altfel: ce reprezintă cele două triunghiuri?

Vârfurile primului triunghi reprezintă componentele statului: statul-guvern, statul-naţiune şi statul-afaceri. Celălalt triunghi reprezintă domeniile de lucru, programele: retehnologizare, reprofesionalizare, coparticipare. Unind vârfurile celor două triunghiuri se creează o reţea având forma unui hexagon. Punctele de intersecţie ale tuturor liniilor din desen formează noduri de reţea. Două noduri apropiate ale reţelei generează noi caracteristici concretizate în programe specifice. De exemplu, statul guvern şi reprofesionalizarea generează standardele de calitate şi bună guvernanţă.

Ce sunt structurile fractale?

Un fractal este o figură geometrică fragmentată sau frântă, care poate fi divizată în părţi, astfel încât fiecare dintre acestea reproduce figura întregului.

Adică putem aplica schema matematică iniţială pe orice domeniu sau subdomeniu al proiectului?…

Exact. Dar, bineînţeles, fiecare domeniu sau subdomeniu este alcătuit din propriile lui elemente specifice. Această componenţă e pusă la lucru după modelul iniţial…

Dacă înţeleg bine, dumneavoastră aţi inventat un model matematic, în care vreţi să introduceţi un întreg univers social şi să-l forţaţi să funcţioneze după el?


Nu l-am inventat, l-am descoperit. Nici Newton n-a inventat legea gravitaţiei şi nici Einstein n-a inventat teoria relativităţii. Ei le-au descoperit, ceea ce e cu totul altceva. Şi nu forţez lumea să funcţioneze după modelul meu, dimpotrivă, încerc să-i asigur confortul unei funcţionări normale.VA URMA


Click pentru a citi proiectul MODELUL DE ŢARĂ

Vizualizări: 268

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Alexandru Boris Cosciug pe Februarie 26, 2010 la 11:57pm
Acum trei ani, la un simpozion stiintifico-ortodox organizat de mine la Campulung si numit “Dumnezeu, omul si calitatea vietii”, fostul meu diriginte, profesorul de matematica Eduard Minasian, a prezentat referatul “Armonii matematice în natură”. Acest referat aducea în atenţia noastră celebrul număr al lui Fibonacci, 1,618…., sau “sectiunea de aur”, utilizata frecvent de natură, prin tehnica fractalilor. Cele cinci solide platonice, [tetraedrul (4 feţe), hexaedrul (cubul – 6 feţe), octaedrul (8 feţe), dodecaedrul (12 feţe) şi icosaedrul (20 feţe)], respectă această armonie numerică.
La simpozionul din anul urmator, preluand idea, eu am prezentat referatul “Creatorul modeland matematic creatia”, aducand si argumente din biologie, in care, prin modificarile genetice aduse naturii, apar in celulele canceroase celebrii monstri ai lui Peano, modelati matematic la sfarsitul secolului nouasprezece de catre nastrusnicii matematicieni non-euclidieni.
Nu mica mi-a fost mirarea sa observ, in timpul unui simpozion pe teme de genetica desfasurat la Heidelberg in septembrie 2008, ca in timpul multiplicarii celulare, la organizarea celor doua grupe de centioli, care asigura axul celular de multiplicare, apare celebra stea a lui David, care conduce la aranjarea celor 27 de microtubuli in 9 grupe de cate trei, formand centriolul.
Modelele matematice nu sunt de ras. Va dau un exemplu din management: celebrele diagrame de flux, numite flow-chart, au la baza teoria matematica a grafurilor de fluenta. Ele sunt cele mai folosite diagrame in planificarea, utilizarea si urmarirea resurselor intr-o creatie umana.
Modelul matematic propus nu este nou si nu a fost descoperit acum. Singura descoperire este utilizarea lui intr-un nou proiect. Pentru mine personal, mesajul adus aici de doamna Liliana Bertea imi completeaza cunoasterea cu o serie de informatii religioase, pe care nu le stiam.
Revenind la importanta, la necesitatea si la utilitatea proiectului amintit, voi aduce doua argumente, pe care le cunosc:
- biblic sau managementul divin – omul va reveni la cresterea naturala a plantelor si animalelor;
- managementul uman – proiectul Natura 2000.
Natura 2000 este un proiect european, rezultat in urma analizei stiintifice a naturii, pe baza caruia se aduc argumente rationale privind necesitatea pastrarii pe terra a unui spatiu nemodificat genetic de circa 15-20%, care sa asigure biodiversitatea naturala in proportie de 96%. O societate canadiana non-guvernamentala tragea un semnal de alarma la sfarsitul anului 2008, prin care atentiona lumea ca plantele si animalele destinate consumului omului sunt modificate genetic in proportie de 85%. In urma analizei facuta pe teritoriul noii Europe, Romania prezinta cea mai mare bio-diversitate din tarile europene, motiv pentru care s-a cerut Romaniei sa-si stabileasca pana in iunie 2007 propriul program de implementare a noului concept Natura 2000. Cum politicienii nostri si ONG-urile infiintate pentru absorbirea banilor europeni se ocupa doar de absorbtii, am impresia ca acest proiect este singurul proiect viabil
Despre faptul ca Apocalipsa este in progres si ca Domnul salveaza, din ghiarele fiarei, copilul nascut de femeie in desert, voi scrie in urmatoarea mea carte, intitulata “Cartea alba a divinitatii”.
Comentariu publicat de uca maria iov pe Februarie 26, 2010 la 8:49pm
"La comentariul (TATARU(COMNEA)DANA-CRISTINA"pe marginea citez:" versurile propriului sãu imn"Desteaptã-te române""încheiat citatul.
DESTEAPTÃ-TE ROMÂNE, nu a fost ales ca imn in mod democratic, nici prin concurs de IMNE ,nici prin referendum- ci a fost impus contextual- in mod dictatorial.
DESTEAPTÃ-TE ROMÂNE nu este un IMN ci un cântec ocazional.
România dinainte de 1989 nu dormea nici un fel de somn de moarte- dovadã bancurile politice ale vremii- bancuri ce circulau iute- mic dejun poate n-aveam in zori dar banc poilitc proaspãt zi de zi. bancuri -anectdote = radiografii ale sistemului social-economic si politic .
Deoarece legile suprastatale terorizau România nu exista spatiu democratic de alegere e a presedintilor. Totusi, dovadã cã lumea nu dormea somn de moarte, fiecare se descurca inventand relatii si retele socio-economic alimentare .
Desteapãtã-te române- este un cântec care, pus pe post de imn , produce o cotã de depresivitate în masã deoarece definitiile cântecului sunt disconforme cu orice realitate din ultimii cca 50 de ani .
.
Comentariu publicat de LILIANA BERTEA pe Februarie 26, 2010 la 3:47pm
Domnule Miron Manega,sradania dumneavoastra este remarcabila si de apreciat. Eu consider ca ar trebui afisat proiectul pe Blog in fiecare zi.Este imperativ sa fie studiat proiectul de la inceput pina la sfirsit,chiar daca pentru unii poate parea abstract,cu o atenta observatie,totul devine coerent.Proiectul trebiue citit ! - si atunci un procedeu de afisare zilnica ar avea impactul unei"reclame".Marketing-ul este stiinta eficientei economice,iar rezultatele sint ablicabile in orice domeniu.Daca acest proiect ar fi citit zilnic,sa presupunem de catre fiecare membru al retelei ( si Slava Domnului cifra e considerabila )atunci s-ar putea trece la un gen de vot (tip petitie)iar rezultatele ar putea avea deja un impact in demersul proiectului pentru aprobare(cosiderarea) catre guvern.Link-ul este binevenit,dar pentru o cit mai mare vizualizare,repet:trebuie in fiecare zi afisarea proiectului,cu invitatia pentru vot.Comentariile sint superflu,dupa cum bine a fost mentionat:"nu e nevoie de constiinta publica,pe masura proiectului,pentru ca el nu e un simplu discurs ci o srategie"In masura in care, nici la infapturea constitutiilor, nu se tine cont in detaliu de constiinta publica,ci vine ca o impunere,care trebuie respectata.
Doamna Tataru,aveti dreptate ! mobilizarea este cuvintul potrivit.
Comentariu publicat de Miron Manega pe Februarie 26, 2010 la 9:36am
Fiecare este ceea ce se decide sa fie. Asadar, avem de ales: ne plangem de o realitate cre este asa cum stim cu totii, sau ne apucam s-o schimbam. Interviul este o analiza. In spatele lui este un proiect. In spatele proiectului se afla oamenii care s-au apucat de treaba. Fara niciun sprijin de la statul roman, fara nicio asteptare. Din clipa in care ai capatat informatia, ai din nou de ales: intri in joc, te implici, faci ceva, orice care se potriveste demersului, sau il critici in continuare cu consideratii de ordin general. In aceeasi ordine de idei, nu era mai corect sa dati verdictul la sfarsitul interviului? Iar proiectul propriu-zis l-ati citit? - e un link acolo...Vorbe?...
Comentariu publicat de Elena Dihoiu pe Februarie 25, 2010 la 10:53am
Va multumesc!
Am citit informatiile si sunt de acord cu realitatea prezentata. Am urmarit si urmaresc cu real interes ceea ce se întâmpla în tara mea, încerc sa ma informez si sa înteleg care sunt cauzele reale ale acestei degradari a societatii. Cu siguranta, mentalitatea oamenilor a facut posibila promovarea si ascederea la putere a unor oameni mediocri si imorali. Am încercat sa aflu ce gândesc oamenii si mai ales daca se implica în vreun fel în schimbarea societatii în care traiesc. Am constatat cu mare tristete ca foarte multi nu fac minimul efort sa se informeze si sa încerce sa înteleaga ce se întâmpla. Cel mai simplu este sa critici si sa dai vina pe altcineva. Eu cred cu tarie ca daca fiecare om ar fi preocupat de propria instruire si informare corecta, mentalitatea majoritatii oamenilor s-ar schimba si prin mecanismele democratiei ar face alegeri mai bune. Da, monarhia ar fi fost solutia cea mai potrivita pentru România, dar din pacate nu cred ca mai este posibila acum. Dupa opinia mea, nu modelul de societate este problema, ci punerea lui în practica.
Care ar fi scenariul si ce strategie ar fi necesara si viabila? Si revin la ideea ca avem nevoie de lideri cu integritate care sa formeze alti lideri. Nu poti manipula oamenii ca sa te urmeze. Trebuie sa stapânesti arta persuasiunii. Mass media are un rol decisiv. Dar ce facem cu cei 99 % de manelisti din cei care l-au votat pe actualul presedinte? Si ce facem cu cei care "hiberneaza" si asteapta ca altcineva sa aduca primavara si apoi sa iasa din "bârlog"? Mentalitatea fiecarui om nu depinde de vârsta, ci de inteligenta cu care s-a nascut, de inteligenta emotionala pe care si-a dezvoltat-o, de mediul în care s-a format, de constiinta de sine, dar mai ales de influenta mediului exterior. Dupa opinia mea, modelul de societate propus va fi realizabil daca se va putea "reconstrui" omul, celula de baza a oricarei societati. Si nu ma refer la competente profesionale, ele exista, ci la puterea de influenta a celor care conduc societatea. Politicienii, pe lânga absenta programelor, nu au credibilitate si oamenii nu mai au sperante ca se va schimba ceva în bine vreodata. Nu poti construi nimic cu oameni paralizati de frica. Frica nu stimuleaza creativitatea. Cu cine se poate pune în apliicare acest model?
Comentariu publicat de Miron Manega pe Februarie 25, 2010 la 9:49am
... S-a intamplat ceva cu linkul Deci, puteti gasi mai multe despre proiect si despre contextul proiectului pe site-ul CERTITUDINEA. Sau,mai exact, AICI.
Comentariu publicat de Miron Manega pe Februarie 25, 2010 la 9:42am
Bingo! Ati inteles cum stau lucrurile, dincolo de discurs. Ceea ce spuneti dumneavoastra ca ar trebui deja exista. Exista mai multi specialisti in domeniu decat strictul necesar care si-au oferit voluntar serviciile. Sunt, pe de o parte, oameni informati, cu experienta in afara tarii, iar pe de alta parte oameni cu experienta realitatii "topografice" si a faunei din Romania. Conform sistemului (dar in primul rand printr-un act de vointa) ei conlucreaza. Si, pe langa ei, se "inroleaza" din ce in ce mai multi. Lista este deschisa. Cum am spus, sistemul a fost pornit. Urmariti tot interviul. El este postat in serial pe aceasta retea sau pe site-ul-mama CERTITUDINEA.
Comentariu publicat de Elena Dihoiu pe Februarie 25, 2010 la 7:39am
Foarte interesant! Am studiat teoria sistemelor cibernetice (sunt informatician) si înteleg modelul propus. Functionarea oricarui sistem are la baza interconexiuni între componentele proprii sistemului, dar si legaturi cu exteriorul acestuia. Modelul propus se bazeaza pe definirea structurii unui sistem (în acest model organizatia statala) si a legaturiloe dintre acestea. Organismul uman este un sistem bine structurat, cu interconexiuni complexe între organe si evident mediul extern.
Modelul propus nu poate fi o utopie pentru ca este inspirat din realitatea vietii.
Problema dificila este gasirea metodelor, a vointei, a regulilor, necesare pastrarii echilibrului în functionarea acestui sistem complex care este organizatia. Punerea în practica necesita oameni instruiti si dedicati, cu o integritate ireprosabila. Eu cred ca exista astfel de oameni, dar din pacate nu avem lideri pe care sa-i urmeze.
As propune definirea unui model de lider politic, capabil sa strânga în jurul lui inteligenta, generozitatea, puterea de sacrificiu a acestui popor. Noi nu avem acei conducatori credibili si integri care sa puna în miscare societatea si sa realizeze functionarea ei. Oamenii au nevoie sa fie organizati si condusi. Si pentru ca democratia înseamna libertatea individului de a decide pe cine urmeaza, varianta nepasarii, a asteptarii inerte este preferata de majoritateea românilor. Eu cred ca ar trebui sa definim si un model de cetatean al secolului XXI dintr-o tara europeana.
Comentariu publicat de Eugen Ludovic Nagy pe Februarie 25, 2010 la 1:41am
Io sint mai slab la numere si alte chestii legate cu matematica,sint umanist, dar ...tot ce stiu e ca romanii n-au gasit niciodata solutii pt Romania oricine au fost ei,de aia Bratienii i-au chemat pe Hohenzollerni sa ne conduca...romanii care cu adevarat vor binele Romaniei nu s-au putut unii niciodata,astia care sint acum la putere au in plansa mentina situatia asa cum este si le convine lor si nici un bun roman pe Pamintu asta nu se poate pune cu ei.Da... daca se da cu ei si vine cu o solutie de slvagism mai buna poate o sa-l accepte si pe el dar cu ceva bun pt popor,nu...
Comentariu publicat de LILIANA BERTEA pe Februarie 25, 2010 la 12:36am
Continuare.
Pecetea lui Solomon este alcatuita din doua triunghiuri si reprezinta uniunea contrariilor;este in acelasi timp o caracteristica centrala a simbolului medieval budist complex,Sri-Yantra.Asemeni vechilor egipteni,mayasii au constrit piramide in trepte,constructii mari care aveau ca baza un pligon si ca fetete laterale niste triunghiuri,in virful carora,cei din urma construiau temple.Piramidele reprezinta muntele cosmic.Triunghiul poate fi considerat o ideograma de inaltare,reprezentare grafica a luptei,a aspiratiei pentru inaltare spre virful acestuia sau chiar ambitia paminteana de ascensiune spre sfere mai inalte.Sper ca modelul matematic "descoperit"sa introduca "un intreg univers social si ....sa functioneze dupa el"Si mai sper sa pot contribui la redresarea tarii de origine, folosind stratagema propusa de Florian Colceag.

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor