- fragment -

 

Era iarnă, cam după ora 6, și se întunecase de-a binelea. Pătrundea cu greu nuanța alb-gri a zăpezii prin scobitura ferestrei. De parcă nu ar fi fost nici luna pe cer, ci și acolo doar zăpadă cu găuri de stele, se alungeau crãci lungi de plopi în sus, urcând prin ceață. Le vedeam așa și-mi păreau movulene dungi tremurate, cam ca-n tablourile lui Mihălăchioaia, chiar dacă în vremea aceea el încă nu picta. (…)

Nu m-a deranjat niciodată să merg prin întuneric, mai ales în locuri cunoscute. Aveam senzația că este un prilej nimerit să-mi folosesc alte simțuri mai… deosebite. Din camera de noapte mergeam desculță pe podeaua rece, trecând un hol lung, relativ îngust, care ducea exact spre bucătărie. Simțeam prin tălpi cum totul devine din ce în ce mai rece, cum șiroiesc broboane din pereții holului, făcându-l lipicios și un pic sclipăcios când treceam pe acolo.

Nu o dată, degetele de la picioare loveau pragul colțuros din cadrul ușii, făcându-mă să scot flăcari și să mă învârtesc pe loc, într-un picior. Flăcări ieșeau doar din ochi, pe care atunci îi deschideam. Aproape în fiecare zi parcurgeam cei 20 de metri prin hol, pipăind cu degetele drumul spre bucătărie, de unde luam două turte coapte și o cană cu ceai, apoi fugeam înapoi în camera de noapte.

În seara de iarnă fără lună, doar cu crengile lungi de plopi vâjâind în fereastră, m-am așezat pe taburetul de lângă masă căutand un chibrit. Voiam să aprind unul mai mult pentru mirosul de sulf.

Nu știu nici acum ce mă atrage sau ce mă face să vreau să simt mirosul greu și fumul înecăcios al bețelor stinse cu mâna scuturând aerul. Știu doar că atunci, în seara aceea, nu am mai scuturat mâna în aer ci, cu flacăra arzând bățul, uitându-mă în reflexia geamului, am văzut… monstrul din bucătărie. Am închis ochii.

Conturul sclipitor de alb, care ținea ceva în mână, a luat-o la fugă în același timp cu mine, în direcție opusă.

R. Caliman

Vizualizări: 47

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor