În prag de An nou evreiesc, scriitorul Alexandru Cristian, despre cărți și legăturile Israel – România.

În prag de An nou evreiesc, scriitorul Alexandru Cristian, despre cărți și legăturile Israel – România. Un interviu realizat de Editura SAGA. 

  

Stimate d-le Alexandru Cristian,

Ne cunoaștem de aproximativ un an, v-am remarcat în acest timp că un bun observator, istoric, scriitor... cu un larg spectru și suflu, dar și un iubitor al Israelului. Am avut privilegiul să producem la Editura SAGA, 3 cărți semnate de dvs, în domenii complet diferite.  Va rog să răspundeți la 10 întrebări  care interesează  cititorii israelieni ai "Jurnalului Săptămânii" . Interviul realizat  de noi va apare și în revista mensuală Nautilus, accesibilă pe net.

 

AG: 1- Va rog, să prezentați activitatea dvs. literară și politică, pentru cititorii israelieni vorbitori de limbă română.

 

   AC:     Vă mulțumesc domnule Grauenfels și  sunt recunoscător că mi-ați oferit șansa de a împărtăși câteva idei cu marea și frumoasa comunitate română din statul Israel. În ceea ce privește activitatea politică în prezent nu sunt implicat în politică,   dar sunt un atent observator al realităților politice.  Nu exclud în viitor o implicare mai activă la nivel politic sau diplomatic, timpul ne va răspunde la această alegere.

      Activitatea mea literară se subsumează la o serie de lucrări pe care le-am publicat în România, Israel, Statele Unite ale Americii. Am abordat poezie, teatru, eseistică, proză, literatură științifică în domeniul relațiilor internaționale dar și al studiilor de securitate internațională, culminând cu un studiu privind noile paradigme al mediului internațional de securitate. Acest studiu s-a concretizat în elaborarea unei teorii, Teoria senzorială a securității pe care am promovat-o într-un turneu în Statele Unite ale Americii. În Israel am publicat poezie, teatru dar și o carte despre Israel. Mulțumesc încă odată Editurii Saga pentru sprijin și excelenta colaborare.

 

2- În acest sfârșit de an 2019 și Israelul și România traversează perioade dificile legate de alegeri în umbra știrbirii suflului democratic și al intereselor personale, care este viziunea dvs. în legătură cu starea lucrurilor în țările noastre, în deceniul următor? 

   

     AC:   În opinia mea cele două state trec printr-o perioadă de transformare și de căutare intensă a drumului pe care trebuie să-l parcurgă. Ambele state au un mare prieten, mă refer aici la Statele Unite ale Americii, cele două state sunt legate de o veche moștenire culturală dar și de un sentiment de prietenie și atașament rar întâlnit între națiunile din zilele noastre.

          O să mă încumet la o mica previziune, Israelul în următorul deceniu va continua dezvoltarea sa economică și tehnologică iar Ierusalimul, capitala de drept a Israelului, va deveni un oraș universal recunoscut capitală a Israelului. În relația statului israelian cu statele arabe aceasta va evolua spre ciocniri ce vor fi mai puțin intense  la nivelul territorial. În schimb  se va dezvolta un  război informational, cibernetic. Despre  găsirea  unei soluții de pace cred că putem vorbi abia după ce Israelul va împlini 100 de ani de existență, pentru că după un secol până și cei care doresc să mai lupte obosesc. Subliniez aici interesantul plan de pace a lui Jared Kushner, consilierul președintelui Trump, trebuie analizat mai în profunzime.

          România se va dezvolta și ea, va avea o infrastructură mai dezvoltată, drumul euroatlantic al țării noastre va rămâne ca și un corolar al politicii externe. De asemenea cred în dezvoltarea unei trilaterale Statele Unite ale Americii-România-Israel bazată pe valori iudeo-creștine comune dar și pe valori democratice clasice.

 

3- Suntem supuși de ani, schimbărilor mediatice, discursul pentru mase nu se mai face la tribună cu microfon, în public, sau în parlamente ci pe rețelele de socializare,  pline de  "fake news", prin demoralizare, defăimare și dezinformare. Ce soluții credeți că vor schimba opinia  alegătorului în ciuda inundației informaționale la care e supus?

 

     AC: Rețeaua de socializare  este o creație a lumii moderne una a cărei utilitate a fost deviată. Inițial scopul acesteia a fost unirea oamenilor, posibilitatea acestora de a comunica mai repede de a fi mai în strânsă legătură. Rețeaua de socializare a stins distanțele dintre noi iar granițele le-a făcut nerelevante. Sunt o creație deosebită dacă nu cauți anumite scopuri.

Bineînțeles că fiecare lucru bun are și o parte mai puțin bună, orice lumină are partea ei de întuneric. Din păcate au fost folosite anumite mecanisme ale rețelelor socializare pentru a controla și manipula cu scopul de a-și îndeplini obiectivele. Toată această manipulare nu este veche este un nou Machiavelli, scopul scuză mijloacele.

Alegătorul trebuie să privească distant evenimentele și să se bazeze pe intuiție pentru că aceasta nu te înșeală niciodată. Când simți că ceva este în neregulă trebuie să te depărtezi și să analizezi situația și apoi să iei anumite decizii. Uneori inima nu greșește…

 

4- Știu că sunteți apreciat și în USA, ce va leagă de politica americană actuală? Cum e văzut președintele Trump și stilul sau direct, brutal, în România?

 

            Am fost într-un turneu în Statele Unite împreună cu soția mea dar și cu un cuplu, prieteni foarte buni. Am prezentat teoria mea în Atlanta- statul Georgia, Jacksonville- statul Florida. Mulțumesc încă odată minunatei comunității române din Statele Unite ale Americii.

      Trebuie să sublinez că am participat și la congresul  Societății Nord-Americane de Istorie a Sportului, NASSH, unde am prezentat o lucrare alături de prietenul care m-a însoțit, istoricul Paul-Claudiu Cotîrleț. Revenim la politica americană actuală aceasta este dominată de personalitatea puternică a președintelui Donald J. Trump dar și de ideile sale care au renăscut spiritul excepționalismului  în Statele Unite ale Americii. Personal îl apreciez pe Donald J. Trump, această poveste de succes a Americii, un om politic decis să schimbe cursul țării sale. De asemenea politica actuală americană este frământată de personalitățile de prim rang care își confruntă ideile, Trump, Biden dar și alții. În România Donald Trump este apreciat ca un om care ține la patria sa, în general românii sunt americanofili indiferent de președinte, fie el republican sau democrat.

 

5- Să vorbim despre Israel, ați scris o carte minunată "Israel - între istorie şi actual"  ...de unde provine această apropiere și iubire pentru statul nostru frământat , aflat de peste 70 de ani la răscruce de drumuri. Nu vi se pare că suntem o problema irezolvabilă în Orientul apropiat, având în vedere contextul noilor forțe care acționează pe față contra noastră, cerând distrugerea statului Zionist? Chiar în prefața cărții declarați că  "Duşmanul nevăzut al zilelor noastre este nemulţumirea".  În vederea mea nemulțumirea națională este rezultatul cumulativ al unor eșecuri ale conducătorilor care au neglijat metodic funcția de bază a democrației: a crea condiții de viață și de trai egalitare tuturor cetățenilor evrei și neevrei. Știu că ați vizitat Israelul. Cum se îmbină imaginea aceste țări, oferită turistului de azi , cu destinul secular al poporului evreu, așa cum este pomenit de Biblie?

   

          O să încerc să răspund pe etape. În primul rând din studiile asupra genealogiei familiei mele, Cristian,  am strămoși evrei veniți din zona estică a actualei  Românii care s-au așezat în jurul secolul al-XVII-lea în actualul sat Cristian din județul Brașov, ulterior au trecut la ortodoxie. În al doilea rând este Țara Sfântă și acest lucru spune tot.

           Sunt multe forțe care nu s-au obișnuit cu existența statului Israel, iar un principal motiv este reprezentat de un antisemitism visceral dar și de interese regionale care nu concep existența statului israelian.

             Vechiul Testament ne vorbește despre  istoria milenară a poporului evreu dar actualul Israel este în prezent prins într-o altă arhitectură istorică, regională și culturală. În opinia mea statului Israel renăscut în timpul nostru duce o luptă pentru recunoaștere și existență cu dușmani seculari care nu se împacă cu acest fapt, au aceea nemulțumire despre care am scris. Egalitatea unor condiții de trai este aproape imposibil de atins  în noua ordine mondială de sorginte liberală, trebuie creată o egalitate de șanse dar și acest lucru mi se pare greu de realizat.

             Cred că trebuie găsit un numitor comun care să stimuleze dezvoltarea zonei Orientului Apropiat. Israelul de astăzi este o țară care are tot ce poți întâlni, în plus are ceva unic: SPIRITUALITATE. Am văzut Israelul, pe lângă dezvoltarea economică, mâncarea excepțională și plajele însorite, Ierusalimul mi-a rămas în suflet.

  

6 - Să discutăm despre literatură și scris în general. Am văzut că sunteți un mare admirator al regretatului Augustin Buzura, psihiatru, prozator și eseist român contemporan, autorul unor scenarii cinematografice. Din 1992 a fost membru titular al Academiei Române. A decedat în 2017.  Ați scris mult despre personalitatea și opera sa.  O carte semnată de dvs. numită  "Raport asupra nopții  - incursiune în opera lui AUGUSTIN BUZURA" a fost editată și tipărită de Editura SAGA anul acesta. Va rog să ne edificați în chestiunea conținutului acestei cărți. Care este mesajul ei major ?

            AC: Augustin Buzura a fost și rămâne pentru un mine un maestru în literatură dar și în viață. Citind cărțile sale înveți foarte multe lucruri care te marchează profund și pe care nu le poți uita ușor este ca un înțelept al vremurilor noastre. Cartea se referă la un semnal transmis de marele scriitor despre perioada groaznică a comunismului, aceea perioadă nu mai trebuie să se repete în veci. Dictaturile au reprezentat o noapte  ce s-a lăsat asupra popoarelor lumii, Raportul asupra Nopții  este o descriere a romanelor sale și o atenționare a perioadei negre din istoria țării noastre. Augustin Buzura ne-a învățat prin scrierile sale ce înseamnă dictatura, minciuna, cenzura, trădarea, nerespectul față de semeni și ne-a dăruit și mijloacele de a le evita.

 

7- Deși se scrie mult, se tipărește mult, vânzările de cărți sunt în scădere în toată lumea. Este o problema globală. Cum va afectează pe dvs. ca scriitor și ce remedii se pot considera vis-a-vis de tehnologia informatică care a schimbat fața planetei?

   AC:Cred că pe orice scriitor îl afectează această nouă revoluție tehnologică. Un principal remediu este în curs de desfășurare acum și anume digitalizarea cărților, publicarea lor pe platforme de cărți cum ar fi de exemplu Amazon sau Lulu dar și alte platforme. O altă soluție ar fi găsirea unor aplicații/jocuri pe tablet sau alte dispozitive pentru a stimula cititul. Umberto Eco și Jean Claude Carriere spuneau că nu vom scăpa de cărți, clasice sau nu, acest mesaj mă liniștește.

 

8  -  Puțină diplomație. Mi se pare că în Israel, Ambasada României funcționează de peste 3 ani fără ambasador acreditat. Care este miezul, explicația acestei carențe?  Sunt zvonuri că numele dvs. a fost propus pentru funcția de ambasador al României in Israel. Cum vedeți relațiile viitoare între cele două țări? Va recunoaște România Ierusalimul drept capitală și ca urmare va muta ambasada acolo, după modelul Statelor Unite?

 

     AC: Relațiile dintre România și Israel sunt solide și cimentate în timp. Vacantarea postului de ambasador al României în statul Israel poate fi privită ca o evoluție normală în relațiile dintre state. Vacantarea poate avea mai multe cauze printre care subliniez demisia ambasadorului, rechemarea sa, decesul său sau chiar neprimirea agreement-ului. Nu este cazul în relațiile dintre cele două state, o explicație poate fi  perioada electorală îndelungată dintre cele două state. Mai exact România nu mai are ambasador în Israel din ianuarie 2017.

            Un astfel de zvon, o posibilă propunere în funcția de ambasador, mă onorează enorm și mă bucură nespus dar doar timpul ne va răspunde. Relațiile dintre cele două țări vor rămâne solide și stabile pentru că sunt bazate pe legături vechi și solide încercate de timp și de vremuri.

            Există mai multe tipuri de recunoaștere și anume istorică, culturală, politică și diplomatică. Ierusalimul este recunoscut ca un oraș unic la nivel planetar, problema se ridică în cheie geopolitică și geostrategică.

             Decizia privind mutarea ambasadei României la Ierusalim va aparține factorilor politici dar și titularului de politică externă și anume președintele României din acel timp. Desigur o astfel de decizie presupune o analiză complexă și corectă.

 

9- Revin la dvs. în calitate de autor. La ce lucrați în prezent și ce planuri de viitor aveți? Putem spera la o vizită în Israel? ICR-ul din Tel Aviv, organizează întâlniri de excepție cu intelectuali și oameni de cultură din Ro. Ne-ar bucura să vă vedem aici. 

  

      AC:   În prezent lucrez la un studiu despre puterea americană dar și despre Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii. Referitor la partea literară voi publica câteva povestiri în Statele Unite ale Americii dar și un volum de poezii în România. Desigur că voi fi prezent în Israel, nu știu exact o dată pentru că depind de anumite circumstanțe personale dar voi veni cu siguranță.


10- Și în final, mulțumiri pentru atenția acordată. Aveți un mesaj pentru Israel la început de an nou? 

 

  AC: Pe lângă tradiționalul Shana Tova doresc Israelului un an plin de prosperitate, pace și liniște pentru a-și continua misiunea în zona Orientului Apropiat. De asemenea doresc Israelului să rămână așa cum l-am cunoscut plin de SPIRITUALITATE. O urare mai pragmatică aș dori să mai fac și anume ca planul lui Jared Kushner să aibă mari șanse de reușită pentru a aduce liniștea în zonă.

 

Adrian Grauenfels

SAGA 2019

 

 

Vizualizări: 29

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor