Îi priveam mâinile
bătătorite de funia groasă a clopotniţei
degetele se înclestaseră
pe o sticlă de vodcă
de la birtul satului
fiecare înghiţitură
era urmată de un tremur al feţei
de parcă ceva se spărgea în el
oamenii
l-au poreclit ,,Talangă’’
îl strigau pe nume
numai atunci când un suflet
pleca pe fereastră
asta până când
mâinile i-au fost amputate de ceruri
clopotniţa amuţise
mă bucuram
credeam că de acum înainte
sufletele nu vor mai pleca

…m-am înşelat
funia aceea groasă cobora acum din cer
i-a tras şi pe ai mei
…am rămas doar eu
cu sunetul mut
al unei limibi despicate de şarpe
trasă de durerea palmelor mele

Vizualizări: 172

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de TIMERMAN DUMITRU pe Septembrie 21, 2012 la 10:40pm

Despre moarte…

 

Este interesantă percepţia morţii de către unii filosofi... M-am gândit şi eu de nenumărate ori la moarte, dar în acelaşi timp m-am gândit şi la viaţă. Eu încerc să înţeleg moartea prin naşterea mea.  Mă gândeam de multe ori la moarte… şi pot să spun că nu îmi este frică de ea. O percepeam ca şi cum ar fi naşterea mea. Naşterea sau venirea mea în lume nu m-a durut,n-am ştiut nimic despre ea. Moartea cred că este la fel. Omul când moare efectiv nu mai ştie că moare. Despre moarte se spune că noi oamenii îi dăm dimensiuni hidoase şi permitem să ne macine conştiinţa la o anumită vârstă. Eu nu mă gândesc la moarte ca la ceva anormal. Eu cred că după moartea mea voi pătrunde într-o altă dimensiune a existenţei celeste, nepercepută de noi ca fiinţe umane.

 Mă îngrijorează în schimb altceva. Am conştientizat faptul că eu m-am născut pentru a îndeplini o misiune umană. Mă pregătesc pentru trecerea într-o altă dimensiune, din punct de vedere spiritual, dar şi material. Doresc să fie totul în ordine în momentul desprinderii din trup. Această pregătire o fac în fiecare oră, în fiecare zi, în fiecare lună, în fiecare an de viaţă. Mi-e teamă să nu greşesc, să nu încalc regulile morale şi juridice. Doresc să fiu cinstit faţă de mine însumi, dar şi faţă de familie, faţă de semenii mei. Prin creaţiile mele, prin faptele mele doresc să-i fac pe semenii mei mai buni, mai sensibili, mai umani.

Consider că şlefuirea sufletului şi înălţarea lui pe culmile Luminii este rostul nostru în această lume. Acesta cred eu că este sensul vieţii. De multe ori prin voinţa noastră complicăm viaţa, dar de fapt ea are nişte reguli precise, pe care le regăsim în morala creştină. Suntem de fapt nişte gladiatori, nişte fii ai Luminii, care au menirea de a lupta împotriva forţelor întunericului. Acesta este un alt motiv pentru care nu mi-e frică de moarte. Bunicii noştri spuneau că la sfârşitul unei zile nu trebuie să rămâi neîmpăcat cu fratele tău sau cu semenul tău, dacă te-ai certat cu el. Ei se gândeau la moarte în momentul în care apelau la această înţelepciune. Bătrânii presupuneau că în timpul nopţii, omul ar putea să moară, iar iertarea şi împăcarea sunt necesare înainte de moarte, ca o lepădare de păcate, ca o spovedanie.

Dacii plângeau atunci când se năştea un copil şi se bucurau când omul pleca din această lume, care este mai mult un teatru de război, atât la propriu cât şi la figurat. Un călugăr spunea, cu ocazia unei manifestaţii, că noi n-am venit în lumea aceasta în vacanţă sau în concediu. Ne-am născut pentru a deveni luptători împotriva Răului. Coşbuc afirma în versurile lui cu nonşalanţă că viaţa este o luptă, şi ne îndeamnă să ne luptăm cu dragoste, cu dor. Iisus Hristos spune: " Eu sunt calea, adevărul şi viaţa. Cine va crede în mine se va muta din moarte la viaţă ". Putem înţelege, la figurativ vorbind, că acum suntem morţi şi luptăm pentru adevărata viaţă. Moartea de fapt nu există...există doar trecerea, metamorfoza şi faptele noastre săvârşite pe câmpul de luptă al vieţii pământene. 

Comentariu publicat de Florin GRIGORIU pe Septembrie 20, 2012 la 7:48am

Această lucrare este o schiță și împreună cu altele, așezate normal, ca -n proză, poate arăta un loc, un timp prin mozaicul văzut în totalitate. Dacă autorul crede că este un poem, treaba lui, cum este și treaba cititorilor săi, chiar dacă sunt, pe ici pe colo, oarece imagini de limbă de șarpe de casă, că altfel nu poate  fi, vorba unui poet, aproximativ citată aici +Ieudul este fără ieșire+, dar tocmai aceasta a fost descoperirea sa, ca poet. A comentat Florin Grigoriu

Comentariu publicat de HORGA MIHAI pe Septembrie 20, 2012 la 7:40am

Asta îmi aminteşte cum decurge dialogul preot-clopotar...pe timpuri,se dialoga prin semnale vocale,gesturi sau fluierături...mai târziu,am fost surprins de popă care a scos mobilul din anteriu, a întrerupt slujba la mormânt şi a zis: Vasile, trage clopotul!...iar Vasile, din clopotniţa aflată la câteva sute de metri, tot din mobil a spus: Yes!...

Lumea se schimbă, destinul...NU!

Comentariu publicat de Constantin Vizonie pe Septembrie 19, 2012 la 11:36pm

Ar fi simplu să spun că mi-a plăcut. Dar am să explic şi de ce mi-a plăcut.

În primul rând, titlul este foarte inspirat şi incitant. De fapt, Nea Talangă e şi el un biet actor de ţară, dar foarte important pentru mersul urbei. Descrierile prozaice se împletesc cu metafore potrivite. Am putea spune că e un poem-roman, cu actori care vin şi se duc. Tot ceea ce rămâne, e doar clopotul care anunţă plecarea de pe scenă. De aceea, pentru el-poetul, până şi sunetul talăngii, e un semn de poezie.

Frumos şi dureros, nea Iuri-Talangă.

Comentariu publicat de Enrique Antonio Sanchez Liranzo pe Septembrie 19, 2012 la 10:48pm

Un bello poema, le felicito.

Comentariu publicat de Mihaela Suciu pe Septembrie 19, 2012 la 10:47pm

Poezia e deosebit de curgătoare şi plină de imaginaţie. Sunt câteva versuri care mi-au atras atenţia:

"mâinile i-au fost amputate de ceruri"

"funia aceea groasă cobora acum din cer
i-a tras şi pe ai mei"

Comentariu publicat de dinica ovidiu pe Septembrie 19, 2012 la 10:32pm

un poem bun

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor