"Niște amintiri de o viață..." de Marioara Salagean

           "În scrierea completă a amintirilor mele am comentat mai amplu aceste scrisori și explic anumite pasaje. Cele de mai sus cred că se înțeleg pe deplin ele însele. 

           Totuși, cu greu se poate înțelege și accepta situația umilitoare a țăranului român ca și a altora de alte neamuri. Fac un exercițiu căutând să-mi imaginez un tablou al Americii de la început de secol 20. Întinderi de pământ goale și nelucrate până departe în zare. Din loc în loc grupuri de țărani români din Transilvania noastră. În cămăși și nădragi din cânepă albită se trudesc să împânzească cu drumuri și șosele țara care-i plătește. Cară cu spatele materialele. Neplăcut tablou. Și trist. Ce i-a împins pe ei acolo, atât de departe de casă ? A meritat oare efortul și sacrificiul lor ? Ei credeau că da. Au fost mânați de chemarea pământului. Pentru un țăran pământul era sfânt. Să ai o bucată, să poți cumpăra alta și apoi alta, să-ți poți face o casă mai bună, toate aceste dorințe le-au fost săpate de veacuri în conștiința lor. A fost modul lor de a fi. La asta se gândeau ei spre a le fi, lor și familiei, viața mai ușoară. Nimic de condamnat."

În Nr.35, Aprilie, al „Ţăranului Român” publicasem un interviu luat doamnei Ioana Bârză, o persoană deosebită prin înalta ţinută morală şi ale cărei rădăcini au rămas puternic înfipte în locul natal, Gura Râului, localitate din Transilvania. Domnia sa a ţinut să ne prezinte o prietenă de-o viaţă, tot din Transilvania însă din zona Orăştiei. Aceasta, după pensionare, a început să-şi noteze amintirile „de o viaţă”. Acum „scriitura”, cum spune dumneaei, a ajuns la aproximativ 300 pag., la care se adaugă şi „Dicţionarul româno-cigmăian”. Cu siguranţă vă întrebaţi ce ar putea fi inedit în amintirile acestei doamne.

            Din rezumatul trimis la redacţie am înţeles.

            Mărioara Sălăgean, căci despre dânsa e vorba, ne „călătoreşte” prin istoria şi geografia neamului nostru, ne ţine nişte cursuri de etnografie şi folclor, apoi cu mare sensibilitate ne prezintă ordinea firească a lucrurilor din conştiinţa ţăranului român.

            Atât de prezentă în viaţa sa, autoarea ne cheamă la o lecţie de patriotism, dovedind prin însuşi acest volum de amintiri că şi-a păstrat neschimbate trăsăturile caracteristice ţăranului român.

            Iată cine este Mărioara Sălăgean, cum i-a venit ideea „scriiturii” şi ce cuprinde aceasta le gasiti in paginile "Taranului Roman", Nr.38 - Iunie 2012.


http://www.scribd.com/doc/97452475/Taranul-Roman-Nr-38-Iunie-2012

              

Vizualizări: 78

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor