Nicolo Machiavelli - Il Principe sau arta de a atinge scopul prin orice mijloace.

Nicolo Machiavelli - Il Principe  sau arta de a atinge scopul prin orice mijloace.


Machiavelli a fost omul potrivit la timpul potrivit. Când Florenţa a fost declarată republică, în  anul 1498, Niccolo Machiavelli este numit funcţionar şi curând înaintat la titlul de şef al cancelariei care era un birou public însărcinat cu problemele politice ale noului stat - cetate. Ulterior este numit secretar al magistraturii, corpul responsabil cu afacerile externe şi apărarea. Aşa se face că în 1500 Machiavelli pleacă spre curtea Franţei să aranjeze chestiuni politice. În Franţa Machiavelli descoperă avantajele unei conduceri centralizate aflată la cârma unui regat unit. Întors la Florenţa, Machiavelli găseşte republica în pericol, Cesare Borgia încercând să stabilească un principat rival la sudul Florenţei.
 


                                                         Vitelozzo  

 Vitellozzo Vitelli (1458 - 1502) a fost un lider, politician italian, precum și un bogat cavaler italian.  Aparținând familiei Vitelli, el era fiul lui Niccolò,  cumnatul lui Oliverotto da Fermo, ginerele lui Paolo Orsini. A fost conte de Montone, posesorul comunelor  Città di Castello, Monterchi și Anghiari. O figură plasată într-o perioadă istorică deosebit de complexă, a fost printre cei mai cunoscuți și mai talentați luptători ai timpului său, servind ca exemplu pentru mercenarii care l-au urmat, care nu au ezitat să-l susțină în Conspirația Magione, el s-a organizat împotriva ducelui Valentino în 1502.  În două rânduri Machiavelli se întâlneşte cu Borgia, acesta din urmă îşi omoară ofiţerii, prilej pentru Machiavelli să scrie textul  "Descrierea] modului în care a procedat ducele Valentino în uciderea lui Vitellozzo Vitelli, Oliverotto din Fermo, a domniei sale Jupân Paolo  şi a ducelui de Gravina Orsini".
   Această acţiune este admirată de Machiavelli care vede în Borgia modelul prinţului perfect care va reunifica statele-oraşe ale Italiei. Sub şefia magistraturii lui Piero Soderini, Machiavelli realizează înfiinţarea unei miliţii statale din convingerea că trupele native vor apăra mai bine ţara decât mercenarii.  În 1508 Machiavelli are ocazia să verifice noua sa miliţie. Florenţa decide să cucerească Pisa. În fruntea trupelor sale, Machiavelli înfrânge oraşul Pisa. Ca pedeapsă, papa Julius II atacă  Florenţa, Solderini este demis din funcţie iar familia Medici preia cârmele oraşului.
 
                                       Solderini
   Soderini s-a născut la Florența fiul lui Tommaso di Lorenzo Soderini, membru al unei vechi familii care devenise renumită în medicină, și a doua soție a sa Dianora Tornabuoni, tot dintr-o prestigioasă familie florentină. Fratele lui Soderini a fost omul de stat și susținătorul lui Savonarola, Paolo Antonio Soderini. Al treilea frate al lor a fost cardinalul Francesco Soderini, episcop de Volterra. În 1481 a fost Prior al orașului, iar mai târziu a devenit favoritul lui Piero di Lorenzo de 'Medici, primind de la el, în 1493, onoarea de a fi ambasador în Regatul Franței. El a fost ales de florentini gonfalonier  pe viață în 1502 , in speranta ca el va oferi o mai mare stabilitate instituțiilor  republicane, care fuseseră restabilite după expulzarea lui Piero de 'Medici și executarea lui Savonarola. Conducerea lui Soderini s-a dovedit moderată și înțeleaptă, deși nu poseda calitățile unui mare om de stat. El a introdus un sistem de miliție națională în locul mercenarilor străini. În timpul guvernului său, lungul război cu Pisa a fost încheiat odată cu capturarea acelui oraș de către florentini în 1509. Niccolò Machiavelli, a servit sub el ca al doilea cancelar și ca ambasador la Cesare Borgia, Roma și Franța. Deși Machiavelli a avut inițial mult respect pentru Soderini, atitudinea sa a fost schimbată de evenimentele care au dus la căderea lui Soderini. Recunoscător Franței, care îl ajutase, Soderini a luat întotdeauna partea franceză în politica italiană. Dar în 1512, medicii s-au întors la Florența cu ajutorul unei armate spaniole, l-au demis pe Soderini și l-au trimis în exil.
 
   În Anul 1513 este descoperită o conspiraţie contra Medicilor, iar Machiavelli este acuzat de complicitate. Jignit, Machiavelli părăseşte Florenţa ca să se mute într-o casă moştenită de la tatăl său. În acest timp scrie faimoasa sa carte "Principele" şi "Discursuri despre Titus Liviu". În Principele, Machiavelli trasează metodele de a înfiinţa şi stăpâni un principat spre beneficiul poporului. Machiavelli care dorea o împăcare cu familia Medici, oferă cartea cu dedicaţie lui Lorenzo de Medici zis şi Magnificul. Dar ducele nu-l simpatiza pe Machiavelli, aşa că jobul nu îi este restituit.
După moartea magnificului Lorenzo cardinalul Giulio Medici îl numeşte istoric oficial al oraşului. Machiavelli produce în numai 5 ani 8 volume de "Istorie Fiorentina".  Mai participă la războiul dus de papalitate contra Sfântului Imperiu Roman ca să moară în 1527.
 
                                               Lorenzo Magnificul   
  
Prinţul - Il Principe
 
Prinţul este o operă unică, ea pune bazele ştiinţei şi filosofiei politice. Renaşterea a fost şocată de conceptul propus de autor: de a cuceri şi stăpâni ignorând morala şi etica. Machiavelli formulează acest deziderat în fraza: "Deoarece un bărbat doreşte să se arate bun în toate, este necesar să distrugă pe mulţi alţii care nu sunt buni.  Datoria unui prinţ, care doreşte să se menţină, este de a fi capabil să fie neiertător şi să folosească sau nu acesta capabilitate, în funcţie de necesităţi. Machiavelli subliniază drumul prin care Prinţul trebuie să obţină puterea. El se foloseşte de exemple, de observaţii şi studii ale istoriei. Scrierea sa a marcat puternic Renaşterea prin frazele în limba Latină şi citatele abundente luate din surse clasice. Machiavelli enumeră tipurile de state: republici, vechi sau de tip nou. Apoi el trasează reguli de conducere şi problematica legată de sistemele descrise, în parte. Autorul cheamă la acumulare de teritorii din intuiţia că un stat puternic are nevoie de un anume spaţiu vital: "Dorinţa de a poseda, este ceva natural şi comun, când omul o realizează va fi lăudat, sau nu va fi blamat, dar dacă nu este capabil deşi încearcă, aceasta este o eroare şi o blamare. "   Machiavelli descrie 4 forme de cucerire: prin arme şi virtute, bogăţie, armele altora, nedreptate, preferând prima variantă în care omul virtuos este de o mare bărbăţie şi putere fizică. Despre achiziţia financiară Machiavelli este mai circumspect: "Prinţul care foloseşte moştenirea şi banii în a procura o ţară să ştie că sunt două forţe instabile şi îi va fi greu să conducă şi să se menţină. Machiavelli se ridică ferm contra mercenariatului practicat în acel timp: "Dacă cineva îşi bazează controlul statului său pe mercenari, nu va fi niciodată sigur: ei sunt ambiţioşi, nedisciplinaţi, necredincioşi, galanţi cu prietenii, ei amână  să te apere aşa cum amână  atacul, în timp de pace eşti ruinat de ei, în război de duşmani."
 
                                        Cesare Borgia

 Machiavelli discută calităţile prinţului, necesare menţinerii puterii, trecând în revistă artele militare, reputaţia, curajul, spiritul liberal, duritatea conducătorului: "Un Prinţ să nu aibe alte obiective, nici gânduri, nici activităţi artistice altele decât arta militară, ordinea şi disciplină, ele sunt singurele care îi vor permite să conducă. Se ştie de unii care au îmbrăţişat arte mai delicate decât a războiului, aceştia şi-au pierdut regatul."  Despre cheltuiala banilor Machiavelli prescrie economie şi cumpătare .. "trebuie să-ţi foloseşti banii la apărarea ţării, dar în final vei rămâne fără bani. Ca să rămâi generos aceasta cere impunere de taxe grele lucru care se opune generozităţii". Dar prinţul trebuie să fie iubit şi de aici nevoia de balans între dragoste şi frica de prinţ. Explică Machiavelli: "Prinţul să nu aibe milă de cineva, dacă scopul este să aibe supuşi uniţi şi de încredere, prea multă libertate va duce la  haos şi dezordine care vor împrăştia ucideri şi jafuri, care vor afecta întreaga populaţie, pe când execuţia unui infam priveşte o persoană singulară." În legătură cu clasele republicii Machiavelli le împarte în 3 categorii: ţărani, aristocraţi, soldaţi. El decide că e preferabil să asculţi poporul care îţi va oferi protecţie în timp de război iar ei te vor ţine la putere dacă faci ce doresc şi vor.  Mai departe continuă  să analizeze nevoia de fortificaţii: "Fortificarea cetăţii nu e salutară, dacă eşti urât de popor, el va fraterniza cu duşmanul şi te va pierde.." Reputaţia prinţului ocupă  un capitol întreg în carte. "Mai presus de toate prinţul trebuie să acţioneze în aşa fel încât să capete faima unui mare om, raţional în fiecare acţiune. Mai ales să fie un adevărat prieten unui prieten şi un reputat duşman pentru duşmani."  În final autorul recomandă Prinţului să stea departe de flecăreli şi intrigi, "nu vei ştii cine spune adevărul şi cine nu... E bine să asculţi de puţini, de cei de încredere". Cartea se închide cu o chemare la unificarea Italiei sub familia Medici, lucru care nu s-a materializat decât după 354 de ani, atunci când Garibaldi a unificat Italia. Deşi scrisă acum 500 de ani cartea Principele rămâne actuală şi relevantă culturii europene. Oamenii nu s-au schimbat cu mult, şi nici guvernele.
 
Adrian Grauenfels
SAGA 2021
 

Vizualizări: 13

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor