Nobel - premiile născute din voinţa savantului suedez Alfred Nobel

Nobel - premiile născute din voinţa savantului suedez Alfred Nobel

Premiile Nobel s-au născut din voinţa savantului şi industriaşului suedez Alfred Nobel (1833 - 1896) de a dona anual veniturile generate de imensa lui avere unor personalităţi care au adus mari servicii omenirii.

Imagine: Wikipedia

Cultură-MediaProgramul teatrelor din Bucureşti în perioada 3 - 9 octombrie 15:33 Nobel - premiile născute din voinţa savantului suedez Alfred Nobel 15:27 Premiile Nobel în câteva cifre statistice 15:24 Semnificaţii istorice pentru 2 octombrie 00:37 Mormânt din Epoca Bronzului, descoperit lângă Ploieşti 14:03
Nobel - premiile născute din voinţa savantului suedez Alfred Nobel (Imagine: Wikipedia)
Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, a trecut această dorinţă a sa în testamentul redactat la Paris, în 1895, cu un an înainte de a muri.

Potrivit acestui testament, aproximativ 31,5 milioane de coroane suedeze, care reprezintă în prezent echivalentul a 1,5 miliarde de coroane (162 de milioane de euro), au alcătuit un capital, ale cărui dividende anuale trebuie distribuite "acelora care, pe parcursul anului precedent, s-au consacrat interesului public şi binelui omenirii".

Testamentul redactat la Paris prevedea ca dividendele anuale generate de acel capital iniţial să fie repartizate astfel:

"O parte pentru acela care va fi făcut descoperirea sau invenţia cea mai importantă în domeniul fizicii; o parte pentru acela care va fi făcut descoperirea cea mai remarcabilă în chimie; o parte pentru acela care va fi făcut descoperirea cea mai importantă în domeniul fiziologiei sau medicinei; o parte pentru acela care va fi produs în domeniul literar opera cea mai remarcabilă şi cu o tendinţă idealistă; şi o parte pentru acela care va fi acţionat cel mai bine pentru fraternizarea popoarelor, abolirea sau reducerea armelor permanente, iniţierea şi multiplicarea congreselor pentru pace".

Din punct de vedere legal, testamentul nu a desemnat un legatar pentru averea în sine a industriaşului suedez. La deschiderea lui, în 1897, testamentul a fost contestat de membrii familiei Nobel.

În schimb, Alfred Nobel a desemnat comisii şi comitete diferite care să atribuie în fiecare an aceste premii: Academia suedeză atribuie Nobelul pentru literatură, Karolinska Institutet pe cel pentru medicină, Academia regală suedeză pentru ştiinţe decernează Nobelurile pentru fizică şi chimie, iar un comitet special desemnat de Parlamentul norvegian atribuie Nobelul pentru pace. Testamentul nu explică însă metodologia pe care fiecare comisie trebuie să o urmeze pentru a decerna premiile în fiecare disciplină.

Au trecut peste trei ani pentru ca această problemă să fie reglată: s-a decis să se instituie în calitatea de legatar o Fundaţie Nobel care să administreze capitalul din care se acordă premiile Nobel, iar acele instituţii şi comitete desemnate prin testament au acceptat să atribuie aceste premii.

În 1968, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la înfiinţare, Banca Centrală a Suediei (Riksbank) a instituit un premiu pentru ştiinţe economice în memoria lui Alfred Nobel, punând la dispoziţia Fundaţiei Nobel o sumă anuală echivalentă cu valoarea celorlalte premii Nobel.

În prezent, premiul Nobel din fiecare domeniu este în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (circa 1 milion de euro) şi poate fi împărţit dacă există mai mulţi laureaţi în aceeaşi categorie, însă numărul acestora nu poate fi mai mare de trei.

Cum a devenit Alfred Nobel, "comerciantul morţii", un veritabil "finanţist al păcii"?

Un anunţ postat la mica publicitate şi o eroare strecurată în textul unui necrolog: câteva rânduri simple au tulburat destinul suedezului Alfred Nobel, inventatorul dinamitei şi devenit ulterior "părintele" celebrelor premii care îi poartă numele.

"Domn foarte bogat, în vârstă şi cultivat, locuind la Paris, doreşte să găsească o femeie, tot în vârstă, talentată în domeniul limbilor străine, pentru a-i deveni secretară şi menajeră" - prin acest anunţ postat la rubricile de mică publicitate din presa pariziană a intrat în viaţa lui Alfred Nobel aceea care urma să devină prima femeie laureată a premiului Nobel pentru pace şi care a reprezentat, totodată, principalul factor care l-a influenţat pe industriaşul suedez să se implice în lupta împotriva războiului, pacifista austriacă Bertha von Suttner.

Acest lucru se întâmpla în 1876, cu aproape 20 de ani înainte de redactarea testamentului final al lui Alfred Nobel, prin care au fost înfiinţate celebrele premii.

Milionarul celibatar, care, contrar anunţului postat la mica publicitate, nu era chiar bătrân - avea în acel moment 43 de ani - trăia liniştit la Paris, bucurându-se de avantajele oferite de imensa lui avere, generată de invenţiile sale. Nobel era însă dezamăgit de fizicul său şi de posibila folosire în scopuri criminale a descoperirilor sale.

"Era o persoană care se detesta. În plus, nu credea că merita să aibă o soţie şi se considera foarte urât", a declarat jurnalistul american Scott London, considerat un expert în domeniul premiului Nobel pentru pace.

Bertha, contesa austriacă mai tânără ca Nobel cu 10 ani, nu a rămas în slujba industriaşului suedez decât o săptămână, întorcându-se de urgenţă în ţara ei natală pentru a se căsători cu baronul von Suttner.

Însă prietenia care s-a legat atunci între cei doi a durat până la moartea filantropului.

"Mulţi s-au întrebat dacă se îndrăgostise de ea şi dacă această iubire l-a inspirat să creeze Nobelul pentru pace. Era, înainte de toate, o legătură palpitantă: magnatul muniţiilor şi campioana păcii", explică Scott London.

"Deşi ar fi exagerat să spui că el a creat Nobelul pentru pace datorită ei, Bertha a avut cu siguranţă o influenţă decisivă pentru a-l ajuta pe Alfred Nobel să înţeleagă şi să sprijine apariţia unei mişcări pacifiste în Europa", a adăugat acelaşi jurnalist.

Bunicul jurnalistului american, Irvin Abrams, a ajuns în 1962 la concluzia că Bertha von Suttner a fost o persoană foarte importantă pentru Alfred Nobel, bazându-se în special pe corespondenţa celor doi.

"Informaţi-mă, convingeţi-mă, iar eu voi face ceva mare pentru mişcare", scria Alfred Nobel, semnându-şi scrisoarea cu formula "Al vostru pentru totdeauna şi pentru mai mult decât totdeauna", salutând scrierile "amazoanei care se războieşte atât de curajos cu războiul".

Fascinaţia lui Nobel pentru Bertha, care a devenit celebră în 1889 cu volumul pacifist "Bas les armes!/ Jos armele!" devenit best-seller, şi felul în care pacifista austriacă a înţeles contradicţiile personalităţii magnatului suedez, au fost şi ele evidenţiate.

În 1895, Bertha von Suttner îl descria pe Alfred Nobel în felul următor: "un gânditor, un poet, un om amar şi bun, nefericit şi fericit, dispus către superbe stări de spirit înălţătoare dar şi către suspiciuni bolnăvicioase, un pasionat admirator al orizonturilor gândirii umane dar şi profund neîncrezător în faţa micimii de spirit născute din nebunia umană, înţelegând totul şi nesperând la nimic".

"În acest fel mi-aţi apărut. Şi cei 20 de ani care au trecut nu au făcut nimic pentru a şterge această imagine", adăuga Bertha von Suttner.

În 1888, o altă coincidenţă l-a marcat profund pe Alfred Nobel. Un cotidian francez a făcut o eroare în articolul care anunţa decesul fratelui industriaşului suedez, Ludvig, publicându-l cu titlul: "Comerciantul de moarte a murit". "Doctorul Alfred Nobel, care a făcut avere descoperind un mijloc de a ucide cât mai multe persoane mai repede ca în trecut, a murit ieri", scria cotidianul francez.

"Alfred a fost oripilat când a citit acel articol şi apoi a devenit obsedat de reputaţia lui postumă. După acel articol şi-a schimbat testamentul", a explicat Scott London.

La opt ani după acest incident, Alfred Nobel moare, iar celebrul său testament consacră cea mai mare parte din averea industriaşului suedez unor premii anuale, decernate în memoria acestuia. Bertha, după ce a devenit prima femeie laureată cu Nobelul pentru pace, în 1905, a murit în 1914, cu trei luni înainte de izbucnirea Primului Război Mondial.
http://www.mediafax.ro/cultura-media/nobel-premiile-nascute-din-voi...

Vizualizări: 516

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Ionel Petrisor pe Octombrie 7, 2011 la 8:58pm
In sfarsit si femei pe podiumul Premiului Nobel ! Si pe buna dreptate si alegere !
Comentariu publicat de Lucretia Berzintu pe Octombrie 7, 2011 la 8:39pm

Trei femei, laureatele Premiului Nobel pentru Pace 2011

Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee şi Tawakkul Karman  / Foto: AFP

Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee şi Tawakkul Karman au câştigat Premiul Nobel 2011 pentru Pace, a anunţat astăzi Comitetul Nobel, pentru eforturile lor non-violente de a asigura siguranţa şi drepturile femeilor.
"Nu putem ajunge la democraţie şi la o pace îndelungată în lume, dacă femeile nu obţin aceleaşi oportunităţi ca bărbaţii, pentru a influenţa dezvoltarea în societate", spune Comitetul.

Ellen Johnson Sirleaf este prima femeie preşedinte din Africa. De când a fost aleasă şef de stat în Liberia, în 2006, a contribuit la pacea din ţară, promovând dezvoltarea economică şi socială şi susţinând drepturile femeilor.

Leymah Gbowee a mobilizat şi a organizat femeile din diverse etnii şi religii, pentru a sfârşi războiul îndelungat din Liberia şi pentru a asigura participarea femeilor la alegeri. De atunci, a lucrat pentru creşterea influenţei femeilor în Africa de Vest.

Tawakkul Karman a luptat pentru drepturile femeilor, democraţie şi pace în Yemen, atât înainte, cât şi după "primăvara arabă".

Pe lista posibililor nominalizaţi au apărut în ultimele zile nu mai puţin de 241 de nume - o cifră record, nemaiatinsă până acum. Identitatea candidaţilor este secretă, însă speculaţiile de pe internet au fost în toi. S-au vehiculat nume din diverse domenii: de la fondatorul Wikileaks, Julian Assange, până la protagoniştii revoltelor din lumea Arabă.

Ultimii zece câştigători ai Premiului Nobel pentru Pace
2011 - Comitetul Nobel a anunţat că Premiul pentru Pace este acordat preşedintelui Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, activistei Leymah Roberta Gbowee (Liberia) şi activistei yemenite Tawakul Karman.
2010 - Disidentul chinez Liu Xiaobo a primit distincţia, pentru eforturile sale îndelungate şi nonviolente în favoarea drepturilor omului în China.
2009 - Preşedintele american, Barack Obama, a fost recompensat pentru "eforturile extraordinare de consolidare a diplomaţiei internaţionale şi a cooperării între popoare".
2008 - Fostul preşedinte finlandez Martti Ahtisaari a primit Nobelul pentru Pace pentru misiunile sale de mediere în întreaga lume.
2007 - Premiul a fost acordat fostului vicepreşedinte american Al Gore şi Grupului interguvernamental de experţi privind evoluţia climei (Giec).
2006 - Muhammad Yunus şi Banca Grameen din Bangladesh au luat Premiul Nobel pentru activităţi destinate combaterii sărăciei.
2005 - Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi directorul acesteia, Mohamed ElBaradei, au primit disctincţia în 2005.
2004 - Activista ecologistă Wangari Maathai (Kenya) a fost recompensată cu Premiul Nobel pentru Pace.
2003 - Premiul a fost oferit avocatului iranian din domeniul protejării drepturilor omului Shirin Ebadi.
2002 - Fostul preşedinte al Statelor Unite Jimmy Carter a primit Nobelul pentru Pace în 2002, ca recompensare a eforturilor sale de mediere.
2001 - Organizaţia Naţiunilor Unite şi secretarul general Kofi Annan au primit Premiul Nobel pentru Pace în 2002.
http://www.jurnalul.ro

.

Comentariu publicat de Moroz Cristian pe Octombrie 7, 2011 la 12:32am

Pentru poetul Tomas Tranströmer....

 

http://www.youtube.com/watch?v=j7YFDemxeT8

Comentariu publicat de Lucretia Berzintu pe Octombrie 6, 2011 la 9:19pm

Poetul Tomas Tranströmer, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în 2011

Poetul Tomas Tranströmer, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în 2011

Foto: sverigesradio.se
Câştigătorul premiului Nobel pentru Literatură în 2011 este poetul suedez Tomas Tranströmer, informează nobelprize.org.

Academia Suedeză i-a fost acordat premiul poetului, în vârstă de 80 de ani, pentru că "prin imaginile sale condensate, diafane, ne oferă o perspectivă proaspătă asupra realităţii".

Tomas Tranströmer s-a născut în data de 15 aprilie 1931, a început să scrie de la vârsta de 13 ani, publicând prima colecţie de poeme "17 poeme" în anul 1954. El este cel mai cunoscut dintre poeţii scandinavi în viaţă, cu o operă literară în care a explorat în mod frecvent relaţia dintre intimitatea oamenilor şi lumea care ne înconjoară.

http://www.antena3.ro/life-show/cultura/poetul-tomas-transtromer-la...
Comentariu publicat de Alexandru Boris Cosciug pe Octombrie 5, 2011 la 11:28pm

Reintru în acest dialog interdisciplinar interesant datorită unor conexiuni pe care eu le văd între suflet (Serban Ecaterina - "să cuprindă toate elementele ce ar duce eeventual la o mai bună cunoaștere a sufletului  uman, cea care ne-ar învăța pe toți să dăruim, să ne dăruim în scopuri nobile") şi sistemul imunitar (Adina Daniela Dumitrescu - "din cauza prăbuşirii sistemului imunitar datorat tratamentului cu Interferon").

Ştiaţi că antibioticele şi medicamentele în general distrug sistemul imunitar? Ştiaţi că radiaţiile utilizate în diagnostic şi în terapie pot produce cancer în alte organe prin posibilitatea dezorientării centriolilor? Ştiaţi că organele produse prin tehnologie STEM se pot îmbolnăvi după 40 de zile de aceeaşi boală pe care a avut-o organul extirpat? Ştiaţi că descentrarea centriolilor este cauza cancerului? Ştiaţi că elementele figurate ale sângelui, cele care îl regenerează, se formează în măduva sternului? Ştiaţi că timusul, glanda ce controlează sistemul imunitar, scade în dimensiune după pubertate şi îşi diminuează ativitatea? Ştiaţi că prin radiaţii alfa, generate prin reacţii chimice, se produc celule T-NK artificiale ce uneori se sinucid înainte de a ataca viruşii?

Aceste lucruri nu sunt cunoscute de publicul larg, deoarece noi suntem un laborator de studiu al unor tehnologii care au funcţionat pe animale, dar care la om nu funcţionează aşa cum vrea omul.

Cine pune foc în ecuaţii?, se întreba retoric Stephen Hawking, un dogmatic al mecanicii cuantice.

De ce există oare acest hazard? Datorită mecanicii cuantice sau datorită faptului că noi, nişte particule în mişcare haotică, ne ciocnim, fără discernământ, de alte particule asemeni nouă?

Transferul încrederii omului de la Dumnezeu la om trebuie făcută cu moderaţie şi cu raţiune, deoarece omul nu a atins cunoaşterea totală (vezi programul european FP7, destinat cercetării dincolo de limita cunoaşterii obiective).

Ştiinţa este ultima candelă divină care ne va duce la tot adevărul (Apocalipsa 3.14-22), dar în acest moment ea este "oarbă", deoarece nu vede "cuvântul viu şi lucrător al lui Dumnezeu, care pătrunde până la despărţitura dintre suflet şi duh" (Pavel, Evrei 4.12).

Ce este sufletul şi ce este duhul?

Eu am emis o ipoteză ştiinţifico-religioasă care nu a fost acceptată la patru conferinţe internaţionale (Sibiu, 2007 - ştiinţă şi ortodoxie, Heidelberg, 2008 - centrozomul, Sibiu, 2009 - biofizică, San Diego, 2010 - ştiinţă şi societate) motiv pentru care, vorba lui Cioran, "am obosit să denigrez" ştiinţa care nu vede diferenţa dintre suflet şi duh.

Dar continui să scriu despre sufletul pământean şi despre duhul dătător de viaţă (Pavel, 1 Corintieni 15.45 - "omul cel dintâi, Adam cu suflet viu, iar Adam cel de pe urmă cu duh dătător de viaţă").
Comentariu publicat de Lucretia Berzintu pe Octombrie 5, 2011 la 4:50pm

Premiul Nobel pentru chimie pe 2011: Daniel Shechtman, de la Technion - Israel Institute of Technology din Haifa

Daniel Shechtman s-a născut în 1941, la Tel Aviv. În 1972, a obţinut doctoratul în ştiinţe la Technion - Israel Institute of Technology din Haifa, unde este şi profesor emerit.

"Laureatul premiului Nobel pentru chimie pe 2011 a modificat fundamental concepţia pe care chimiştii o aveau despre un corp solid", se precizează în comunicatul emis de comitetul Nobel.

Câştigătorul premiului Nobel pentru literatură va fi anunţat joi.

Premiul Nobel pentru pace - singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel - va fi anunţat vineri.

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 10 octombrie.

Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,08 milioane de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.

http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/premiul-nobel-pentru-chimie...

Comentariu publicat de Ionel Petrisor pe Octombrie 4, 2011 la 4:33pm
Acum citeva minute am citit comentariul domnului Moroz Cristian despre existenta unui nume roman primitor al unui Premiu Nobel. N-am stiut despre asta pina acum. Am intrat pe Youu Tube si am ascultat si vazut ceva ce poate nu sint singurul care nu stia lucrul acesta. Bine ai facut domnule Moroz Cristian punin intrebarea daca cinve stie si despre un roman premiat cu Premiul Nobel, fie ele chiar Premiul Nobel Pentru Pace. O simpla multumire din partea mea nu-i de  ajuns chiar daca cineva mi-a spus "Ba tatae , de bagi in vorba ca sa te afli in treaba " si inca ceva in plus.
Comentariu publicat de seul alexandru decebal pe Octombrie 4, 2011 la 4:33pm

Premiul NOBEL pentru 3 cercetatori in domeniul supernovelor! Ostire senzationala,un profund subiect de meditatie!  alexandru

Comentariu publicat de Lucretia Berzintu pe Octombrie 4, 2011 la 2:26pm

Supernovele aduc Premiul Nobel 2011 pentru fizică, pentru trei cercetători

Trei cercetători împart anul acesta Premiul Nobel pentru fizică, pentru studiul asupra supernovelor. Cei trei cercetători sunt Saul Perlmutter, pentru proiectul Supernova Cosmology, şi Brian P. Schmidt şi Adam G. Riess, din echipa de cercetare The High-z Supernova.

Premiul Nobel 2011 pentru fizică

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/trei-cercetatori-primesc-premiul-nobel-20...

 

Comentariu publicat de Lucretia Berzintu pe Octombrie 4, 2011 la 10:43am

Mulțumesc pentru cuvintele frumoase, dragă Adina Daniela Dumitrescu! Și eu mă plec în fața comentatorilor mei, care zăbovesc cu atenție la postările mele.

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor