„O căruță cu paiațe – cântând......”

„O căruță cu paiațe – cântând......”

Răsfoind Jurnalul de repetiții – Cehov „Livada de vişini” (apărut la Editura Nico din Târgu-Mureş) semnat de regizorul Cristian Ioan ajungi inevitabil la Albumul foto din final. Privirea îți rămâne țintuită pe o fotografie ce îți creează impresia că asişti la însăşi naşterea sau poate moartea universului, fără o delimitare precisă între ele, moartea fiind, nu-i aşa, tot un fel de naştere - renaştere într-o altă dimensiune. Un imens tunel cenuşiu-verzui, ca un culoar al timpului, ca pâlnia universului cu gura îndreptată spre tine, pregătită atât pentru a te arunca în viață cât şi pentru a te absorbi în moarte, îți este relevat de secvența din spectacol amprentată pe hârtia fotografică. Finalizând lectura jurnalului, trăieşti însă sentimentul unui joc magic, al unei întoarceri în timp, al propulsării propriei ființe pentru câteva ore, prin acel tunel poate, pentru a asista în direct la naşterea unei capodopere.

Cristian Ioan, slujitor al scenei încă din anul 1975, pentru scurt timp ca actor şi apoi ca regizor ce a montat peste 70 de spectacole atât pe scene din țară cât şi pe scenele europene din Franța, Austria, Germania şi decorat pentru activitatea sa cu Ordinul Meritul Cultural în Rang de Cavaler, este la prima sa carte. Autorul a publicat până acum numai articole şi eseuri, despre fenomenul teatral. Cu real „meşteşug scriitoricesc” şi de această dată rămâne fidel scenei. Cristian Ioan deschide în fața cititorului o mărturie – document, o pagină din istoria teatrului românesc, la care destinul i-a oferit privilegiul de a fi părtaş. Regizorul – autor a semnat „ca secund” al inegalabilului Gheorghe Harag, la spectacolul - eveniment al anului 1985 - Livada de vişini de A. P. Cehov, montat la Teatrul Național din Târgu-Mureş.

Aşa cum mărturiseşte autorul în primele pagini, jurnalul s-a născut din „încăpăținarea” domniei sale de a consemna, pe toată durata celor patru luni de repetiții, elaborarea acestui excepțional eveniment teatral, pe care „îl intuia cu toți porii”. De altfel George Banu aşează Livada lui Harag printre „Marile Livezi” ale Europei, alături de cele ale lui Peter Brook, Giorgio Strehler, Anatoli Efros, Lev Dodin sau Jacques Lassalle. Cristian Ioan notează cu minuțiozitate în paginile sale, cele mai importante momente din repetiții, dialoguri dintre regizor şi actori, atmosfera de căutare pe drumul de la text la imagine scenică, astfel încât actorii să poată „juca” pe alte corzi decât cele cu care au fost obişnuiți, să găsească aspecte încă neexploatate ale ființa lor - „precum omul simplu care este o creatură ciudată şi care în majoritatea situațiilor nu reacționează neapărat firesc”. Dar cât de departe se poate merge în gândirea unui spectacol unde nu există „o limită la fantezie”? Aşa cum explică şi regizorul Gheorghe Harag, pentru textul cehovian trebuie găsite permanent situații interesante, altfel poate devini filozofie sau estetizare: „pentru că numai o piesă proastă se poate pune într-un singur fel, o piesă bună se pretează la fel de fel de interpretări”, ori în Livada de vişini variațiunile pot fi multiple, infinite.

Cititorul poate descoperi, în rândurile jurnalului, tocmai acest drum de căutare a „situațiilor interesante” metamorfozat în rodnice repetiții, împănate uneori şi cu momentele de umor. Fiecare repetiție trebuie să fie chinuitoare, spune Harag, în sensul bun, ca o veşnică frământare, pentru a nu ajunge la şablonizarea jocului actoricesc. Atmosfera din timpul lucrului, analogiile făcute de Harag cu alte montări ale sale sau ale altor regizori celebrii (Brook, Strehler, Efros); ori analogii cu propria-i viață, ca momentul din lagărul nazist unde Harag fusese deportat, devin reale lecții de regie. Construcția stărilor limită din actul al II-lea, criza de inspirație, frământările prezente în unele etape de lucru, în care regizorul îşi pune problema neputinței de a descătuşă din actor acea energie declanşatoare a „stării de grație”, ce stă la baza acestui „joc colectiv” reprezintă o lectură antrenantă atât pentru specialişti – actori, regizori, studenți la arte, cât şi pentru publicul iubitor de teatru, dornic să afle secrete din culisele naşterii unui spectacol.

Livada de vişini, piesa testamentară a lui Cehov, a fost şi spectacolul testamentar al lui Harag. Amândoi au stat față în față cu moartea, înaintea căreia au fost nişte învinşi, negăsind soluția salvatoare, după cum nici Liubov Andreevna nu o găseşte în fața vânzării livezii, ce echivalează aici cu propria-i moarte. Dar dacă Cehov a putut fi de față la premiera piesei sale în 1904, Harag nu şi-a mai putut vedea Livada lui în decor, costume şi lumini. Uriaşul tunel, construit premonitoriu parcă de scenograful Romulus Feneş, l-a absorbit, ducându-l la întâlnirea cu Cehov înainte de vreme.

                                                                                                                       TAMARA CONSTANTINESCU

MATERIAL PUBLICAT ÎN REVISTA VATRA VECHE, NR. 2 / 2013

Vizualizări: 326

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Moldovan V. Dorin pe Aprilie 28, 2013 la 6:07pm

Multumim , Doamna Tamara Constantinescu.

Comentariu publicat de Adina Daniela Dumitrescu pe Aprilie 26, 2013 la 11:18pm

„o piesă bună se pretează la fel de fel de interpretări”, ea strânge în jur, ca un năvod fără sfârşit, ochi lângă ochi, regizori, regizori-scriitori, comentatori cu expertiză în fenomenul teatral, literar, creând veşnicia culturii. Este ca o mulţime deschisă în care îşi dau mâna incluziuni spirituale ce ne desăvârşesc. Mulţumesc Tamara Constantinescu.

Comentariu publicat de Tamara Constantinescu pe Februarie 3, 2013 la 5:25pm

Multumesc pentru aprecieri Dominique si Laurentiu. Spectacolul lui Harag este, cu adevarat, o capodopera a teatrului romanesc. 

Comentariu publicat de LAURENŢIU BUDĂU pe Februarie 3, 2013 la 1:08pm

Excelent!

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor