… o poveste de viaţă ce m-a răvăşit…

(sper să-mi fie iertată „cutezanţa” de a face cunoscută
această dureroasă poveste… povestea unui om minunat ce şi-a găsit refugiul... şi în artă)

Valentina draga,
Este o poveste lunga de multi ani. Prin anii ’60, s-a revenit la noi in tara cu metodele staliniste. Un frate de-al tatalui meu, Virgil, care nu a vrut sa se inscrie la colectiv, asta la Panciu, in Moldova, a fost luat de securitate si batut atat de rau incat, dup ace l-au adus acasa in noaptea aia, dimineata a murit. Tatal meu a umblat mult ca cei vinovati sa fie pedepsiti dar, subit, asa cum era pe-atunci si el a fost mazilit. A murit ca nimeni nu stie de ce, la varsta de 36 de ani. Bine-nteles ca a fost oravit ca astea erau metodele. Asa ca eu, copil, mi-a intrat in cap sa fug din tara caci pe vremea aceea nici nu puteai avea curaj sa visezi un pasaport. La 19 ani, in ’69, am trecut granite, Dunarea in Iugoslavia sperand sa ajung in vest dar sarbii m-au dat inapoi si am stat la inchisoare un an, la Turnu-Severin. Dupa aceea nu am mai putut face nimic, nici cariera nici facultate fiind considerat “dusmanul Poporului”. Cand a inceput miscarea lui Paul Goma, in ’77, m-am dus la el si am semnat si eu acea scrisoare dupa care am depus actele pentru pasapoarte. Am fost dat afara din serviciu, urmarit si nu-ti mai insir cate probleme am avut.
Im ’78, de 10 decembrie, ziua internationala a drepturilor omului, am organizat o demonstratie in fata hotelului Intercontinental din Bucuresti, impreuna cu un mare grup, dupa care am ajuns la puscarie, la Rahova, dar numai pentru 3 luni, unde am stat in celula cu parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa.. Dupa puscarie, iar am avut probleme, si in final, in decembrie ’79 ne-au dat pasapoarte si am ajuns in Italia. Eu, sotia mea Paulina, si fetele noastre, Mirela care avea doar un an si Nora de doi ani. Dupa cinci luni, americanii ne-au dat viza si am ajuns la new York unde nici acolo nu am stat decat vreo patru luni, dupa care ne-am mutat la Cleveland in Ohio. Dim ’89 locuim in Canada, fetele sunt mari, maritate, cu facultati si profesiuni minunate si nu ne-am plans nicicand de nimic fiindca Dumnezeu ne-a dat mai mult decat ne trebuia. Poveste este mult mai lunga si cu mult mai multe peripetii. Poza mea, ce o stii tu, este ultima poza facuta in Romania, acum 30 de ani cand aveam varsta de 30. Ti-am trimis doua poze cu nepotelul nostru. Acum asteptam de la Nora , fata noastra cea mare, ca intr-o saptamana-doua sa vina barza, iar de la Mirela, prin ianuarie anul ce vine, gemeni !
Sa fii iubita si numai fericire iti doresc,
Drag,
valeriu
…. n-aş fi bănuit niciodată ,că în spatele poetului ce ne face să zâmbim de multe
ori,(prin epigramele pe care le scrie) se află un destin atât de amar…
ce-aş putea să adaug?
fie ca viaţa să-ţi aştearnă în cale numai zile însorite şi multe, multe bucurii.
să-ţi trăiască minunatul nepoţel… şi cei care vor veni…
gânduri senine şi dragi.
valentina

http://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/ioanitoiu/dict...

Vizualizări: 18

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Ion Burhan pe Octombrie 27, 2009 la 6:29pm
Dumnezeu să-i însenineze viața acestui român care a avut curajul și puterea să înfrunte unul dintre cele mai crude regimuri totalitare din estul Europei.Pot spune că a fost totuși norocos că a reușit să plece din infern. Sunt mii de destine schilodite și umilite de aceasta nebunie fratricidă cu care ne-a molipsit ,, fratele,, de la Răsărit.Sunt mii de vieți răvășite, care n-au mai putut să se redreseze niciodată aici printre călăi, mulți care-și mănâncă și astăzi pensiile de merit, convinși că și-au făcut datoria.
Iertăm pentru că suntem creștini și pentru că lanțul urii nu trebuie purtat mai departe, dar avem datoria să lăsăm urmașilor consemnarea unei istorii care să nu se mai repete,în veci.Să fi fost furtuna doar pentru noi dar să fi fost timp frumos pentru cei pe care, cu dragoste părintească, i-am ținut în brațe.
Comentariu publicat de CRISTESCU EMANUELA MARIANA pe Octombrie 27, 2009 la 5:23pm
Fiecare casă îşi are crucea ei, ce nu se pune la poartă, şi pe uliţa fiecărui om, oricât de necăjit, răsare într-o bună zi soarele. Dumnezeu îi încearcă pe cei mai buni dintre noi. Aşa spunea bunica mea.... Domnul Valeriu are dreptul acum la linişte, cer senin şi bucurii, alături de frumoasa sa familie. Povestea lui nu e singulară, dar să ne aşternem amintirile în cel mai îndepărtat serae şi să ne prefacem, măcar de dragul seninului din ochii copiilor, că am uitat. Pentru că... putem ierta, dar nu uităm. Dumnezeu să-şi întoarcă privirea spre toţi oropsiţii!
Comentariu publicat de Valeriu Cercel pe Octombrie 27, 2009 la 1:04am
dedic aceasta poezie tuturor celor cu inima romaneasca.
sa fiti iubiti,
Valeriu

Vis

De aş putea să strâng în pumni Sahara,
Atât de tare, s-o prefac în stâncă,
Şi-acolo unde-i bolta mai adâncă
Să o ridic şi-apoi să îi iau scara,

Dezlănţuind în albii însetate
Izvoarele curgându-şi apa vie
Prin şipote-n scântei de feerie
Din cheia ce-am topit-o nestemate,

Iar din culori ce triluri se coboară,
Un pat aş împleti viselor tale
Cu aşternut şi perne de petale
Din baobabii-n floare, prima oară,

Unde pe seară, sub aceeaşi Lună,
Am reîncepe-o nouă epopee,
Eu singur om, tu unică femeie,
O lume mai cuminte şi mai bună.

Valeriu Cercel
Comentariu publicat de Valeriu Cercel pe Octombrie 27, 2009 la 12:26am

Valentina draga, Chiar astazi la ora 12, fata noastra cea mare, Nora, a nascut un baietel. Noi mai avem un nepotel de la fata cealalta mai mica, Mirela. Povestea mea este mult mai lunga dar cred ca multi nu vor sa mai auda nimic despre trecut ca tare urat apare, deaceea ar fi bine sa privim inainte. sa fiti iubiti cu totii,
valeriu
Comentariu publicat de DOBRE IOANA pe Octombrie 26, 2009 la 6:09pm
VALERIU CERCEL adica CER pe www.poezii.biz. Un om de exceptie. Sa-i dea Dumnezeu sanatate!

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor