O seară, un pahar cu picior înalt, un gând

Credința este temelia celor nădăjduite. Dex-ul ne spune că nădejdea înseamnă convingerea că ceea ce facem sau ceea ce dorim este realizabil. Crezând asta deja prevedem un viitor strălucit, pe placul nostru. Suntem optimiști; asta înseamnă. Ni se umple inima de bucurie, ne simțim ușori, ușurați de multe poveri pe care le-am cărat probabil în spate. Opusul acestei stări este chiar teama, senzația sfârșitului, nerealizarea pe nici un plan. Mai putem întrezări vreun viitor? Mai avem ceva înainte? Nimic. Beznă. Dacă ar fi să dăm un nume acestui hău întunecat l-am numi cu siguranță anxietate. Un abis și chiar un abis plin de dezastru, frică, cutremurare și panică. Ultima senzație mai are o titulatură: anxietate paroxistă.

Îmi vine întrebarea: care este cel puțin un rost al credinței? Înlătură anxietatea prin caracterul de temelie a nădejdii.

Încă o întrebare: este anxietatea dovada preamultului spirit? Hmmm. Filosofia spune că da. Totuși..., parcă nu prea cred. Unde-i mult spirit este imperios necesar să fie și multă credință. Filosofia, e drept, este un demers al spiritului, dar nu e neapărat și credință. Filosofia e rațiune. Credința...nu întotdeauna. Rațiunea omului firesc este cauza efectului intitulat moarte. Omul duhovnicesc este irațional, dar veșnic. Am putea oare iraționaliza filosofia? Ar fi astfel filosofia egalul de drept și desăvârșit al credinței?

Nu știu, dar e interesant analizei.

Un lucru e clar: credința mobilizează optimismul. Filosofia pare a juca rolul unui cuplaj elastic între trezire și moarte. Depinde de sensul impulsului, în proximitatea cărei stări se rupe.

Vizualizări: 47

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor