OAMENI LA MUNCĂ/ Artă/ de Dr. Dorel Schor

OAMENI LA MUNCĂ/ artă

de Dr. Dorel Schor

 

Pe vremea "realismului socialist", aceasta era o tema comuna. Daca vroia sa reuseasca, pictorul trebuia sa aleaga un loc de munca, o uzina, un atelier, un furnal, o arie, o sonda... Si sa populeze spatiul cu oameni care lucreaza entuziasti si gata sa indeplineasca cincinalul in patru ani. Dar chiar si in aceste conditii, cu subiectul impus, au fost pictori care au reusit sa surprinda emotia si intensitatea trairilor sufletesti ale personajelor. Maestrul Corneliu Baba, care a considerat arta sa ca o meditatie asupra lumii si a vietii, ne ofera o lucrare ca "Otelarii" in care atmosfera este grava, iar chipurile sint marcate de tristete...

Corneliu Baba

Inca in Rusia tarista, pictorul Ilia Repin, in celebra sa pictura "Edecarii de pe Volga",descrie conditiile in care oamenii trebuiau sa traga ambarcatiile in susul fluviului. Tensiunile sociale, munca neomeneasca, sentimentul de nedreptate constitue o miza politica strecurata insidios in tematica.

Ilia Repin

Munca nu ar trebui sa fie reprezentata ca un izvor de conflicte, dar se pare ca cel mai frecvent au preferat aceasta tema revolutionarii, revol- tatii, care au cautat s-o prezinte ca o confruntare continua. Emblematic este pictorul muralist mexican Diego Rivera, activist comunist pasionat. Talentat, si-a creat propriul stil bazat pe figuri mari, simplificate, purta- toare ale mesajului revolutionar.

Diego Rivera

Yohanan Simon, pictorul israelian nascut la Berlin, a trait o vreme in chibut, in atmosfera de entuziasm colectiv si egalitate deplina. Lucrarile din aceasta perioada sunt optimiste, compozitiile lui sunt cu barbati si femei care lucreaza pe ogor sau la constructii, intr-o atmosfera aproape idilica, dar plauzibila. Edificatoare in acest sens este pictura intitulata "Constructori".

Yohanan Simon

Henri Catargi

Bineinteles ca in toate timpurile, chiar daca nu era o tematica prioritara au existat pictori care au surprins oamenii care muncesc. De la clasici la contemporani, lucrarile au reflectat cu robustete aspecte din activita- tea acestora, subiectul fiind focalizat pe detalii specifice, dar si pe interactia cu mediul si perioada descrisa.

Dr. DOREL SCHOR

Vizualizări: 253

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Simona-Grazia Dima pe Decembrie 4, 2013 la 6:51am

Felicitari!

Comentariu publicat de ilie adrian pe Decembrie 3, 2013 la 10:43am

Felicitari pentru reportaj !

 

Comentariu publicat de Daniel Petrica pe Decembrie 3, 2013 la 5:10am

Ce vremuri ...

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor