OCNA SIBIULUI - TEMPLUL DINTRE OCHII PĂMÂNTULUI

Ocna Sibiului – Templul dintre Ochii Pământului Un cer lichid, în care soarele se ascunde şi se răspândeşte în chip tainic, aş numi cele 14 lacuri din Ocna Sibiului – ochi ai pământului, cel saturat de cristalele sării purificatoare şi ocrotitoare. Aceste licăriri marine ale lumii subterane au creat aici un Templu de sănătate. Ar trebui să aruncăm în fiecare lac, asemenea galilor din vremuri străbune „daruri de aur şi de argint în aceste locuinţe ale zeilor”. Dacă în 1263 Ocna Sibiului este atestată documentar sub denumirea de ” Terra Wiz” (Visa, râul ce străbate localitatea), de-abia în 1598 se menţionează efectele terapeutice ale lacurilor sale de către ambasadorul împăratului Rudolf al II-lea, acreditat pe lângă Mihai Viteazu, care s-a declarat vindecat de apele saline. Tocmai în 1820 este efectuată o analiză a apelor, dovedindu-li-se astfel puterea tămăduitoare şi numai după 26 de ani se deschide oficial Staţiunea Ocna Sibiului. La începutul secolului al XX-lea se construieşte Complexul balnear, descoperindu-se fenomenul de heliotermie, pavilionul central fiind construit de meşteri italieni în stil florentin iar stabilimentul băilor, gândit în stil eclectic, de arhitecţi vienezi, această clădire-patrimoniu fiind azi baza de tratament cu cota cea mai ridicată a salinităţii apei (320g/l) din Europa, o concentraţie mai mare fiind în apa Mării Moarte. Cunosc acest loc tămăduitor de peste 25 de ani dar pentru prima dată, în această vară , 2012, descopăr punerea în valoare a celor 3 lacuri Horia, Cloşca şi Crişan, aflate printre „cele mai concentrate ape cloruro-sodice din Europa”, cu nămol mineralizat, lacuri ocrotite de păduri, înconjurate, ca orice plajă modernă, cu facilităţile de relaxare, dată în circuit publicului larg, turiştilor din ţară şi de peste hotare. Ocna Sibiului – o oază între dealuri – plină de lacuri, ochi ai pământului - este în acelaşi timp, locul unde pământul s-a umplut de lacrimile de sare adunate din inima sa tămăduitoare plină de mister. Staţiunea este azi acea „Terra Wiz”, ţară a apei, transformată într-un templu al zeilor sănătăţii. Elisabeta IOSIF Aug. 2012

Elisabeta%20IOSIF%20Ocna%20Sibiului%20-Templul%20dintre%20Ochii%20P...SAM_0977.JPGSAM_0997.JPG

Vizualizări: 235

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Elisabeta Iosif pe August 31, 2012 la 1:35pm

Îţi mulţumesc, dragă Elisabeta Luşcan. Îmi pare rău, că nu ne-am întâlnit. Mi-ar fi fost drag să ne cunoaştem. Poate în altă vară.

Oricum, suntem împreună, când iubim aceleaşi locuri.

Multumesc pentru lectură şi pentru trecere, cu preţuire, Elisabeta

Comentariu publicat de Elisabeta Luşcan pe August 30, 2012 la 7:05pm

Ochi ai pământului, ochi ai sănătăţii, te-am vizitat încă din tinereţe. Te preţuiesc, te doresc şi te vizitez în fiecare an. Elisabeta Iosif anul acesta am fost împreună, cred, la "Terra Wiz"!!! Aici găseşti plăcere, confort, sănătate. Felicitări!

Comentariu publicat de Elisabeta Iosif pe August 30, 2012 la 6:16pm

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor