Un proiect interesant al Formaţiilor Muzicale Radio (sau, aşa cum sunt denumite azi, Orchestrele şi Corurile Radio) îl constituie punerea în scenă în fiecare stagiune a unei opere mai puţin cântate sau chiar absentă din repertoriul teatrelor autohtone. Au fost prezentate publicului meloman, în această formă, lucrări ca Adriana Lecouvreur de Cilea, în care am avut bucuria de a o vedea şi asculta pe soprana Nelly Miricioiu,  Hérodiade de Massenet, La Gioconda de Ponchielli, Stifellio de Verdi sau  I Puritani de Bellini. Pentru seara zilei de 21 ianuarie, au fost alese două lucrări de Ravel – Ora spaniolă (L'heure espagnole) şi Copilul şi vrăjile (L'enfant et les sortilèges) – într-o interpretare de excepţie: Orchestra Naţională Radio condusă de dirijorul Julien Salemkour, cu participarea Corului Academic (dirijor Dan Mihai Goia) şi a Corului de Copii Radio (dirijor Voicu Popescu) au acompaniat ansamblul de solişti, eroina serii fiind mezzosoprana Ruxandra Donose. Despre Julien Salemkour aflăm din notele de program că îmbină activitatea dirijorală cu cea de pianist concertist, conducând din anul 2001 orchestra Operei de Stat din Berlin, fiind asistentul lui Daniel Barenboim.

Soliştii Orei spaniole au fost Ruxandra Donose (Concepción), tenorii Philippe Do (Gonzalve) şi Valentin Racoveanu (Torquemada), baritonul Yuriy Tsiple (Ramiro) şi basul Petre Burcă (Don Iñigo Gomez). Desigur, starul invitat a oferit spectacolul, atât vocal cât şi în privinţa interpretării. Fiind în culmea unei cariere impresionante, Ruxandra Donose a strălucit în roluri de factură diferită atît pe scenele teatrelor Covent Garden, Opera Bastille şi Opera Mare din Paris, Deutsche Oper Berlin, Semper Oper Dresda, din Hamburg, Zürich, Torino, Teatro La Fenice - Venezia, cât şi pe cele de concert. După ce a interpretat Ora spaniolă de Ravel la Covent Garden şi în varianta de concert cu Deutsche Symphony Orchester (dirijor Marek Janowski), Ruxandra Donose a redat acum pentru publicul bucureştean frivolitatea, ipocrizia dar şi şarmul lui Concepción, conturând personajul chiar şi în absenţa condiţiilor scenice proprii. Frumoase au fost, de asemenea, interpretarea tenorului francezo-vietnamez Philippe Do şi cea a baritonului Yuriy Tsiple deşi, legaţi de partitură, nu au avut libertatea de a-şi juca rolurile.

În partea a doua a serii, cu o mai mare desfăşurare de forţe a fost interpretată lucrarea L'enfant et les sortilèges. Cu şapte solişti acoperind multitudinea de roluri, fantezia lirică în două acte a prins viaţă pe scena Sălii Radio. Astfel, Ruxandra Donose (copilul), mezzosoprana Aura Twarowska (mama, ceaşca şi libelula), soprana Teodora Gheorghiu (focul, privighetoarea şi prinţesa), tenorul Philippe Do (ceainicul, bătrânul şi broasca), baritonul Yuriy Tsiple (ceasul, motanul), basul Petre Burcă (fotoliul, copacul), mezzosoprana Antonela Bârnat (pisica, un păstor, veveriţa) şi soprana Tina Munteanu (scaunul, bufniţa, liliacul, o păstoriţă) au fost însoţiţi de cele două coruri ale Radio-ului în basmul lui Ravel. Spectacolul a generat o stare de satisfacţie auditivă deplină, Orchestra Naţională Radio fiind într-o formă foarte bună, cu un dirijor riguros, creativ şi expresiv. Momentele solistice au extaziat publicul. Trei voci feminine grave (Donose, Twarowska şi Bârnat), educate la clasa reputatei profesoare şi artiste Georgeta Stoleriu, au avut în comun doar rigoarea tehnică, pentru că în plan timbral şi expresiv au fost diferite, oferind o paletă amplă de culori, atât de bine valorificate de muzica lui Ravel. Momente în care rămâneam cu respiraţia tăiată au fost solo-urile sopranei Teodora Gheorghiu (laureată a concursurilor Reine Elisabeth şi George Enescu), ale cărei acute în pianissimo şi staccati păreau supraumane.  

Cu toate că a Ruxandra Donose a fost numele care a umplut Sala Radio, întreaga echipă de muzicieni a condus la remarcabilul succes al operelor în concert. Dirijorul Julien Salemkour a controlat şi condus eşafodajul sonor, realizând echilibrul şi diversitatea timbrală. Soliştii au fost cu toţii la un nivel profesional înalt, mulţi dintre ei fiind premiaţi ai concursurilor naţionale şi internaţionale de canto şi aflându-se de altfel  - cum este cazul Aurei Twarowska sau al Teodorei Gheorghiu - în plină carieră internaţională.

O muzică fascinantă, senzuală, realizată de muzicieni excepţionali, un spectacol din care doar decorurile lipseau, prezenţa unui nume sonor al artei interpretative internaţionale au fost elementele unuia din cele mai reuşite concerte din această stagiune ale Radioului. Am fost astfel martorii unui  experiment plin de succes, al unui triumf al muzicii lui Ravel într-un spaţiu în care parcă nu mai puteam vedea dincolo de La traviata şi, uneori, Tosca.  

Vizualizări: 26

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Cleopatra David pe Ianuarie 30, 2011 la 4:44pm
Sala Radio poate nu e plina de fiecare data, dar nu se poate spune ca nu intereseaza pe nimeni ce se intampla acolo. exista public pentru muzica clasica. Doua saptamani la rand s-a stat in picioare la concerte. Pozitionarea salii este mai putin fericita. Ati vrea ca Radio-ul sa renunte la activitatea culturala, cand toate radio-urile din Europa au stagiune simfonica si orchestre si coruri proprii? Daca ati fi calcat vreodata pe la sala Radio ati fi vazut ca foyerul este impropriu pentru activitatile propuse de dumneavoastra, desi ele se realizeaza uneori. concerte rock in sala Radio? chiar ca n-ati fost niciodata acolo!
Comentariu publicat de Cristina Orneata pe Ianuarie 29, 2011 la 4:59am

Cu tot respectul, daca dumneavoastra personal in sfirsit aveti succes, dra Cleopatra David, Sala Radio este falimentara pentru faptul ca sint concerte care in general nu intereseaza pe nimeni.

Ar fi extraordinar expozitii, carte, muzica (prezentare), pictura, new-wave poate si martisoare arta libera sa aduca profit unei respectabile sali unde au loc si spectacole de mare anvergura. Nu-i asa domnule Andras Demeter? Ati vrea pe banii statului sa inchiriati sala pentru concerte rock, de exemplu? De Maria Toghina m-am saturat, desi din pacate relatiile in consiliu se pastreaza. Ma adresez in special onor consiliului de administratie din care si Ducu Bertzi face parte. Propun Divertis.

Cristina Orneata

Comentariu publicat de Vasilica Ilie pe Ianuarie 28, 2011 la 12:00pm

Ce bucurie mare sa vezi un asemenea eveniment, te transpune intr-o alta lume! Multumim pentru informatiile pe care ni le-ati transmis; citind, parca mi-am si imaginat atmosfera de acolo.

Comentariu publicat de GOGA GR. CONSTANTIN pe Ianuarie 28, 2011 la 11:35am
O FASCINATIE IN CONTINUTUL FAPTIC SI DISCURSUL INFORMATIONAL
Comentariu publicat de Irina Lucia Mihalca pe Ianuarie 28, 2011 la 12:49am

Inteleg ca a fost un concert reusit, o distributie foarte buna, un dirijor excelent, un eveniment cultural de inalta tinuta. Ravel este un compozitor foarte complex iar lucrarile Ora spaniolă / L'heure espagnole şi Copilul şi vrăjile / L'enfant et les sortilèges au fost redate intr-o interpretare de exceptie.

Ar trebui sa fim mandri de calitatea vocilor romanesti!

Felicitari pentru aceasta prezentare completa!

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor