Orase Biblice dezgropate-MEGIDDO

 

 

      Tel Megiddo este un teren atrăgător, ieșind în evidență ca o masivă movilă uriașă  ridicată în mijlocul întinderii  plate a văii Jezreel. Este unul dintre cele mai mari orașe antice din Israel, cu o întindere extinsă a orașului dincolo de movilă, oferind o dimensiune totală de aproximativ 125 de acri. Situat de-a lungul unei rute comerciale vitale, Megiddo controla traficul. Cele 26 de diferite straturi  de ocupație ale orașului îi fac pe mulți să creadă că aici s-au dat mai multe bătălii decât în oricare altă istorie. Și este singurul așezământ din Israel, pomenit de fiecare putere antică majoră din Orientul Apropiat.

      Înainte de israeliți Arheologia arată că Megiddo a fost  populat cu aproape două milenii înainte de sosirea israeliților. Datând în jurul anului 3000 î.e.n,  Megiddo a asistat la o „explozie demografică”.  

 O structură masivă, cunoscută sub numele de „Marele Templu”, a fost construită în această perioadă. Este cea mai mare   cunoscută structură a  Levantului  (o mare zonă din Orientul Mijlociu, la est de Mediterana), măsurând o suprafață de 3600 de metri pătrați (de 10 ori mai mare decât orice templul obișnuit al vremii). Săpăturile  au dezvăluit o gamă uriașă de oase de animale în două coridoare ale templului - îngrămădite la aproximativ 10 centimetri adâncime și întinzându-se pe o lungime de 150 de metri prin fostele coridoare.

    Descoperirea acestui templu și a orașului vechi de 5.000 de ani este deosebit de interesantă. S-a crezut că societatea de la început nu era suficient de „complexă” pentru a fi organizată în astfel de civilizații cu proiecte majore de construcție. Cu toate acestea, Biblia arată că ridicarea orașului a cerut întotdeauna un deosebit efort uman, chiar din primele zile. Cain a construit primul oraș înregistrat (Geneza 4:17) cu   multe secole înainte ca Megiddo să fi ajuns la putere.
 Având în vedere efortul masiv depus în construcția sa, există multe confuzii privind motivul pentru care templul și orașul au fost brusc abandonate, un secol mai târziu. O teorie este a unui puternic cutremur regional. Ar fi putut fi Potopul din Geneza 7, care ar fi avut loc în această perioadă? Oricare ar fi cauza, în următorii 1.500 de ani, orașul a fost  restaurat și și-a recăpătat faima înainte ca luptele reale să înceapă cu Egiptul. Faraonul Tutmosis al III-lea a documentat în detaliu victoria sa asupra lui Megiddo cu mari gravuri în Templul lui Amon din Karnak. Și în anii care au urmat, Megiddo a început să negocieze cu noul său stăpân, Egiptul, pentru ajutor  împotriva unor invadatori.


Excavations in Megiddo Area J uncovered a temple of unparalleled scale in the Early Bronze Age I Levant.

Canaanitul Megiddo   

Megiddo este menționat  în scrisoarea „Amarna”, datată în jurul anului 1400 î.Hr. (momentul în care israeliții ar fi intrat în Țara Promisă). Scrisorile Amarna detaliază teroarea cu care s-au confruntat liderii canaaniți, în timp ce au asistat la popoarele nomade Habiru care au intrat în țară și au cucerit orașele ei. Mulți lideri din Canaan au cerut ajutor din partea Egiptului împotriva acestor invadatori. Legătura dintre nume și momentul istoric dintre Habiru și ebraică este inconfundabilă. Regele Megiddo, Biridiya, a trimis o scrisoare în Egipt cu privire la un lider din zona Schem, pe nume Labayu. Acest om a fost acuzat că a încercat să cucerească  Megiddo. El și fiul său au fost de asemenea acuzați că s-au aliat cu Habiru și le-au dat pământuri. Regele Biridiya al lui Megiddo a cerut ajutor din partea Egiptului pentru a-i apăra pe Labayu și de oamenii săi.

 Megiddo si Manase

     Deși ne lipsesc multe detalii, vedem că regele Megiddoului a fost atacat de evreii de sub Ioshua în timp ce străbăteau Țara Promisă.  Teritoriul aparțînând  Megiddo-ului a fost dat tribului lui Manase. Și totuși, din anumite motive, canaaniții au continuat să locuiască în Megiddo. „Nici Manase nu i-a alungat pe locuitorii din ... Megiddo, ci canaaniții vor locui în acea țară” (Judecători 1:27). În anii următori, aceștia au plătit  tribut . Astfel, în prima parte a perioadei judecătorilor, Megiddo a fost un oraș canaanit. Descoperirile arheologice confirmă ocupația canaanită.  

Cântecul Deborei 

Istoria lui  Megiddo până în vremea lui Solomon este destul de tulbure. În jurul anului 1150 î.e.n, Megiddo a fost complet distrus de foc. Acest lucru ar fi putut fi legat de un eveniment din timpul Deborei, despre care se crede că a trăit și a judecat fii Israelului în această perioadă. Debora era profeteasă în timpul judecătorilor, când țara lui Israel era sub domnia regelui Jabin al Canaanului ca pedeapsă pentru rebeliune (Judecătorii 4). Dumnezeu i-a scăpat pe israeliții care s-au căit în cele din urmă de această asuprire după o luptă majoră între căpitanul lui Jabin, Sisera, și comandantul israelit Barak. Canaaniții au fost învinși, iar Sisera a fost ucis  de o femeie israelită, Yael, la care se ascunsese. După această remarcabilă victorie, Debora și Barak au cântat un cântec de victorie împotriva opresorilor canaaniți (Judecătorii 5). O parte a cântecului e pomenit după cum urmează (versetele 18-19):
  
    Zevulon și Neftali erau un popor care și-a pus viața în pericol până la moarte în fața agresorilor. Regii au venit și s-au luptat, apoi s-au luptat cu regii Canaanului în Taanach, lângă apele lui Megiddo; nu au cerut plată.

      Din aceste versete vedem că o victorie majoră, legată de această campanie împotriva lui Jabin, a avut loc foarte aproape de Megiddo. Este posibil că cuceritorii să fi continuat apoi în Megiddo, orașul fiind ars și distrus așa cum arată arheologia. Timpul și săpăturile ulterioare vor da mai multe indicii despre distrugerea care a avut loc în această perioadă a istoriei lui Megiddo. Ceea ce este evident este că, după această distrugere, s-a renunțat la rugăciunile pagane  și site-ul a dat naștere unui amestec de ceramică israelită și filisteană, arătând posibilitatea că Israelul a posedat într-adevăr orașul.  

 
Megiddo pe timpul lui Solomon

     Pe vremea regelui Solomon. Megiddo,   se afla sub controlul israeliților . Bogățiile din acest oraș erau livrate lui Solomon o dată pe an, în rotație cu alte orașe israelite puterni-ce. Solomon a dezvoltat acest oraș, în special, într-o puternică cetate. „Și acesta este motivul taxei pe care regele Solomon a impus-o; căci pentru a zidi casa Domnului și propria lui casă, și Millo și zidul Ierusalimului, și Hazor și Megiddo și Gezer "(1 Regi 9:15). Megiddo a fost unul dintre orașele principale construite în timpul domniei lui Solomon. Deci, ar trebui să ne așteptăm să găsim asemănări arhitecturale similare între aceste orașe, descoperite de săpături. Și asta ne demonstrează faimoasa „poartă cu șase camere”. Datând din vremea lui Solomon, exemple ale acestor porți au fost găsite remarcabil în orașele excavate:  Hazor, Megiddo, Gezer cu un posibil exemplu din Ierusalim. Așa cum este descris în Tel Lachish (un oraș, de asemenea, mobilat cu o poartă cu șase camere), acest stil de intrare în oraș conținea trei camere separate de fiecare parte a pasajului porții, unde ar putea fi efectuate afaceri sau ar putea fi adăugate întăriri în cazul unei asediu. Aceste porți, datând din vremea lui Solomon și răspândite în Israel, arată că un guvern centralizat puternic trebuie să fi fost prezent pentru a standardiza construcția acestor porți. Faptul este important, mai ales având în vedere că Solomon a fost considerat de către unii cercetători că a fost doar un căpitan regional, legendar. Un astfel de lider nu ar fi putut exercita controlul puternic necesar acestui tip de infrastructură în Israel. Aceste porți susțin teoria unei domnii puternice, bogată și unită a regelui Solomon.                       sursa:Watch Jerusalem

 AG

Vizualizări: 38

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor