Pagini din ‘Jurnal inconsecvent’ din volumul NICĂPETRE - dezvelirea lemnelor

La 17 aprilie se împlinesc doi ani de când l-am cunoscut pe Nicăpetre. Doi ani de când încerc să lămuresc codul în care stă închis farmecul ce mă leagă de opera sa. Nopţi la rând m-am întors spre fotografiile siluetelor cioplite de Nicăpetre. Sfârşituri de saptămână privind imaginile curgând mecanic, în care am încercat să surprind nelămuritul farmec trăit în preajma pietrelor sau lemnelor sale. Nimic însă nu poate repeta starea de încântare muzicală, răzbătând din proximitatea tăcerii suprafeţelor cioplite brutal.

Una dintre lucrările în lemn a lui Nicăpetre se cheamă Spell - Farmec deci. Încântătoare dilemă pentru vorbitorul de limbă română. Farmec la limita dintre vrajă şi încântare. O încântare închisă în magic. Taina ei, a magiei, e zăvorâtă întro hieroglifă, într-un semn ce neatenţilor le pare mort. La atingerea suprafeţelor ei, lumina trădează unghiurile, direcţiile după care spaţiul din jur s-a despăturat. În secret şi mereu amânat, visez clipa în care într-o carte de cabală voi descoperi hieroglifele statuilor lui Nică -petre.

Aţintit asupra chipului ascuns în vreunul din altarele păgâne mă încord să aud aerul rostogolit peste suprafeţele dăltuite. Mă tot întreb cum se face că sunt atât de puţini cei ce găsesc pe pamânt slovele căzute din cărţile arhanghelilor. Câteodată, când sufletul e destul de moale pentru o rugă, semnele în lemn sau piatră îşi crapă buzele aspre şi-mi mărturisesc despre veşnicia din care vin. Şi atunci când cred că mintea mea le-a pătruns şi mă bucur nătâng, ele se încruntă la mine răstindu-se tăcut. Tainele se încoardă spărgând în ţăndări baghetele sonore ce au cântat pentru o vreme.

Doi ani, de la admirabila seară de la First Canadian Place. Doi ani, de la întâlnirea cu tăcerea lemnelor lui Nicăpetre, cu zborul infatuat a două marmore. Un nas coroiat şi o barbă încărunţită incomplet. Un teribil accent, o teribilă engleză. Nu m-ar fi mirat ca din pulpanele costumului ce îmbrăcau stânjenit statura de pietrar, să întrezăresc aripile jumulite ale unui înger chiulangiu, ale unui înger alungat din clasa sa, din biroul său, din ministerul său. Din când în când, o buimăceală pune stăpânire pe fiinţa sa, o buimăceală ce ar putea ţine de amnezia la care a fost condamnat când a fost alungat, exilat, exmatriculat, demis, destituit. O buimăceală alungată de un umor nepoliticos, de un râs homeric. De sub pulpana sacoului stânjenit nu răzbate nici un cotor de aripă jumulită. Şi totuşi, nu m-ar fi mirat de loc! Da’ de loc! Avea toate datele. Înjur cu năduf de mamă şi de viaţă! Nu atât de articulat şi brutal ca îngerul ce a ratat să fie înger. De doi ani mă frământ între frustrare şi încântare! De doi ani spun cui vrea şi cui nu vrea să mă asculte că mileniul e aici, că pietrarul din Brăiliţa i-a pregătit poarta! Ca un proroc nebun ce anunţă venirea mileniului cu tramvaiul, vorbesc despre invocaţii la zeii absenţi şi stâlpi la cer, despre temple pe verticală ce amintesc că biserica-i zidită pe o cruce şi nu altminteri, nu pe dos, despre temple  cioplite dintr-o piatră şi acrotiri căzute din întâiul templu, despre mandale ce urcă la cer hai-hui, ce pe drum îşi rătăcesc cheia devenind labirinturi!

Precum copiii ce pun în scenă cu păpuşi basme auzite sau închipuite, eu plămădesc în minte teatrul tainic al lemnelor dezvelite ale ţâţânilor mileniului. De doi ani! Pe câţi oi fi plictisit! Ce atitudine suspectă!

Mă întorc cu spatele ades şi caut în semnele zilei. Ascult crainici mincinoşi şi profeţi saltimbanci. Mă încord cu muşchiul din ţeastă să înţeleg din vechi şi din nou. Ca un dangăt de clopot lovit într-o dungă siluetele iscate de pietrarul plecat de acasă mă trag de mânecă.

De doi ani!

Kitchener - Canada, 15 aprilie 1998

Vizualizări: 45

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor