poezie, proză, eseu, teatru, jurnalstică, evenimente literare
Pământ necunoscut surâs în viitor
ne potoleam setea sorbind miresme
în cănuţe din cultura Tei
Eu rătăceam
întoarsă din trecut
tu mă numeai "doamna dorurilor
şi-a amânărurilor"
Albe temple -
nemaisperate minuni
şi un halou de ţipăt
în irisul nopţii
Copile
auzi plânsul copilului?
Apropie-te
şi cheamă-l pe nume
încet
(O, fierbinte e numele zeului
în gura lui)
SÂNZIANA BATIŞTE
Adaugă un comentariu
Stimate domnule Ion Scalen, încurajarea şi îndemnul unui prieten prind bine! Tocmai am mai adăugat un "eşantion" venit tot din casa verii, pentru cine gustă aşa ceva, evident! :) Mulţumesc!
P.S. Abia acum îmi spuneţi că intraţi zilnic pe pagina mea! Asta mă onorează dar mă şi obligă, ştiindu-vă unul dintre cei mai avizaţi cititori ai mei!
Doamnă Sânziana, eu intru zilnic pe pagina dumneavoastră, atât că prind glas numai atunci când am ceva de spus şi nu se mai poate altfel, deoarece cred că v-am convins că îmi place enorm pezia dumneavoastră şi nu am vrut să vă plictisesc repetându-vă acest lucru. A, dacă mi-aţi spune că ar fi frumos şi politicos să intru din când în când măcar ca să vă salut, ...evident că aţi avea dreptate... mea maxima culpa, am să încerc să mă corectez (observţi rezerva pe care o păstrez în a promite, nu? Este din cauza proastei mele obişnuinţe de a mă ţine de cuvânt cu întârziere!)
,,În casa verii'' este încă ,,la cuptor'', cred că acolo se văd în mare măsură tehnicile dumneavoastră de atingere a stărilor extatice, tehnici care merită aprofundate. Ce biine ar fi să mai vedem nişte ,,eşantioane''!
N-am vrut să sugerez nimic, am zis şi eu aşa!
Sărut mâna cu respect,
Ion Scalen
Domnule Ion Scalen, mă bucur să vă revăd pe pagina mea; ca întotdeauna, interpretarea d-voastră este de adâncime. Precum spuneţi, "într-un text fiecare cititor îşi citeşte propria sa poezie!"... Eu aş adăuga părerea că "îşi citeşte propria poezie", în măsura în care el însuşi vine cu poezia minţii şi a sufletului său...
O altfel de Terra incognita: în locul celei cea consacrate în literatură, reprezentând un ţinut necunoscut, născător de spaime şi nelinişti, sau o Terra australis înconjurată de Mare incognitum populată de şerpi uriaşi, care incită la explorare decât pe amatorii de adrenalină, de senzaţii tari, doamna Sânziana Batişte ne oferă un ţinut paradisiac sau mai degrabă un fel de câmpii Elysee ale celor vii totuşi, în care până şi zeieştile nectaruri şi ambrozii sunt sublimate în miresme, ţinut existent într-un viitor, de vreme ce timpul curge aici în sens invers, de vreme ce ,,doamna dorurilor şi amânărilor'' îl explorează, rătăcind întoarsă din trecut până într-un timp înnodat în cerc (Copile / auzi plânsul copilului?)
Sărut mâna, doamna Sânziana, eu sunt mai greu de cap şi citesc mai pe litere, de aceea îmi ia atâta timp şi nici măcar nu am certitudinea că am citit bine! Dar cine poate avea astfel de certitudini, convenisem cândva că poezia devine autonomă de autor, într-un text fiecare cititor îşi citeşte propria sa poezie!
Salut, Nora! Închidem, deschidem ferestre... Respirăm... E-adevărat, totul stă, până la urmă, în imaginaţia cititorului...
Mulţumesc :)
Imaginaţia d-voastră este fastuoasă, domnule Emil Dumitru! Pe fondul tabloului creat se poate profila o dramă sau chiar o tragedie romantică.
P.S. Nu ştiu ce va face preoteasa (d-voastră sunteţi... autorul!). Dar, dacă aş fi în locul ei, pentru mine n-ar exista nicio îndoială în privinţa alegerii: un copil nu se părăseşte niciodată.
... şi cum eu pictez - cu ochii minţii - parcă şi văd ,,doamna dorurilor '', ,,întoarsă din trecut '', dar surâzând viitorului, înveşmântată într-o vaporoasă rochie albă, răspândind miresme pure din ,,cănuţe din cultura Tei '', rochie albă aşa cum purtau preotesele, întrând într-un templu alb! Brusc, se opreşte chiar în uşa templului... afară, o cheamă ţipătul unui copil, în templu o chemă zeul!...
Ps. Deci... ce va face preoteasa ?
© 2021 Created by Gelu Vlaşin.
Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !
Alătură-te reţelei reţeaua literară